Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боксьорът Рами Киуан се класира за олимпийските игри

Рами Киуан (в червен екип) ще боксира в Белград.
Снимка: БТА

Рами Киуан ще участва на Олимпийските игри в Париж. Силно представяне и нова убедителна победа осигури квота за национала на България за боксовия турнир на Игрите във френската столица през лятото. 

Той извоюва мястото си на ринга на най-големия спортен форум, след като спечели четвъртфиналния си мач в категория до 71 килограма от квалификациите в Бусто Арсицио (Италия).

Киуан показа пълния си потенциал в битката с бронзовия медалист от Световното първенство в Ташкент - Вандерсон де Оливейра. Двубоят беше много тежък, като българинът успя да наложи стила си с много движение и игра от дистанция. Бразилецът търсеше повече единични и тежки попадения, но защитата на Рами Киуан беше почти непробиваема и го изведе до успех с 4:1. 

Българският представител изкова аванс от 3:1 съдийски гласа след първите два рунда. Това накара съперника му да рискува още повече в третата част и позволи на Киуан да контрира.

Победата означава дебют за 23-годишния Рами Киуан на олимпийски игри. Той е четвъртият български боксьор, който си гарантира място във френската столица до момента. Преди него това направиха Хавиер Ибаниес (57 кг), Станимира Петрова (54 кг) и Светлана Каменова (57 кг).

Златислава Чуканова не успя да вземе победа в категория до 50 килограма. Родната представителка напусна ринга с поражение с 0:5 (28:29, 28:28, 28:28, 28:29, 28:28) гласа срещу Айра Вийегас. Трима от съдиите дадоха равенство, но с предпочитание в посока на азиатката.

Българката преследваше съперничката си из целия ринг, докато представителката на Филипините търсеше предимно контра игра, често използвайки нечисти прийоми. Чуканова даде максимума и изпрати съперничката си в нокдаун минута преди края, демонстрирайки силно представяне. 

Чуканова ще има още един шанс да спечели квота за Париж 2024. Това ще се случи през май в Тайланд, когато е втората квалификация за Игрите във френската столица.


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кливланд продължава напред в НБА

Донован Мичъл отбеляза 39 точки, а Кливланд Кавалиърс победи със 106:94 Орландо Медик в седмия мач от серията и продължава на полуфиналните плейофи на Източната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА). Мичъл, който вкара 17 точки в третата четвърт, записа 15 от 17 опита при наказателните удари и добави 9 борби. Карис ЛеВърт добави 15..

публикувано на 06.05.24 в 10:54

Почина архитектът на първата световна титла на Аржентина

Футболният треньор Сесар Луис Меноти е починал на 85-годишна възраст, съобщи Аржентинската футболна асоциация (АФА) в неделя. Той остава в историята като наставник на националния отбор на Аржентина при спечелването на първата световна титла на отбора през 1978 г. Меноти, който е играл за Росарио Сентрал, Бока Хуниорс и Сантос, започва треньорската си..

публикувано на 06.05.24 в 09:23

Ювентус удържа Рома

Рома и Ювентус завършиха 1:1 в дербито от 35-тия кръг на Серия А.  Ромелу Лукаку откри за домакините в 15-ата минута, а Бремер изравни в 31-вата.  Мачът изобилстваше от положения и пред двете врати, а отборите удариха и по една греда, като все пак по-чистите положения бяха за Ювентус, но гостите бяха отказани от отличните изяви на младия вратар на Рома..

публикувано на 06.05.24 в 05:55

Първа победа на Ландо Норис във Формула 1

Ландо Норис с Макларън спечели първата си победа във Формула 1 в Маями с късмет. Той стартира пети и при боксовете излезе начело преди да смени гуми, когато Кевин Магнусен и Логан Сарджънт се удариха, което извади колата на сигурността начело на колоната. Норис получи възможност за много по-бърз бокс спрямо съперниците си, като до началото на..

публикувано на 06.05.24 в 05:48

Андрей Рубльов спечели мастърс турнира в Мадрид

Андрей Рубльов спечели титлата от турнира по тенис от сериите "Мастърс" на клей в Мадрид с награден фонд от 7,7 милиона евро. На финала поставеният под номер 7 в схемата руснак победи драматично след обрат с 4:6, 7:5, 7:5 Феликс Оже-Алиасим за два часа и 47 минути.  В първата част канадецът поведе с 4:1 и два пробива, взимайки аванс в мача. След това..

публикувано на 06.05.24 в 05:40

Автогол лиши Милан от успех

Милан завърши наравно 3:3 у дома с Дженоа в мача от 35-ия кръг на италианската Серия А.   Дженоа провеждаше на два пъти с голове на Матео Ретеги и Калеб Екубан, но Милан обърна чрез Алесандро Флоренци, Матео Габия и Оливие Жиру.  Три минути преди края Малик Тиау си отбеляза автогол и Дженоа си тръгна с точка от Милано.  Двубоят се игра в нетипична..

публикувано на 05.05.24 в 21:14

Леверкузен продължи победния ход

Байер Леверкузен победи Айнтрахт Франкфурт с 5:1 като гост от 32-ия кръг на германското първенство.  Головете за Леверкузен отбелязаха Гранит Джака, Патрик Шик, Есекиел Паласиос, Жереми Фримпонг и Виктор Бонифейс.  За Айнтрахт почетен гол вкара Уго Екитика.   Байер, който спечели титлата в  Бундеслига предсрочно, има 84 точки в актива си. Айнтрахт е..

публикувано на 05.05.24 в 20:45