Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долната камара на парламента на Франция одобри пакта с Украйна, сключен от Макрон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Долната камара на парламента на Франция одобри пакта за сигурност, сключен от президента Еманюел Макрон с Украйна миналия месец.

С пакта Париж обещава да подпомага укрепването на украинската армия през следващите 10 години, включително с 3 милиарда евро оръжейни доставки през 2024-та.

Депутатите одобриха документа със значително мнозинство - 372 срещу 99 гласа. Това обаче стана след остри дебати, които разкриха дълбоки различия по отношение на украинската политика на Макрон, отбелязва агенция Ройтерс.

Премиерът Габриел Атал предупреди парламента, че настъпва повратен повратен момент във войната и че руска победа може да донесе "реални, осезаеми заплахи" в ежедневието на французите. На депутатите от крайнодесния Национален сбор, които заявиха предварително, че ще се въздържат от вота, Атал каза, че бягат от отговорност "пред историята".

Неформалният лидер на Сбора, Марин льо Пен, обясни, че не приема опита на президентската партия да представи вота като избор между Макрон и Путин. Тя разкритикува Макрон за "войнолюбиви" изявления и се обяви срещу европейските санкции върху руския износ, тъй като, по думите й, те са навредили на френската икономика.

По-малко от 3 месеца до изборите за Европейски парламент, Националният сбор води в допитванията с голяма преднина пред съюзниците на президента.

Против пакта с Украйна днес гласува крайнолявата формация "Франция непреклонна". Тя, както и хората на Льо Пен, се обявиха против присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама задържани след "атака" с млечен шейк над британски политик

Двама души бяха арестувани, след като лидерът накрайнодясната популистка партия "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж беше залят с млечен шейк в неговия избирателен район Клактън. Полицията съобщи, е била повикана във връзка с инцидента, който е станал пред пъб в градчето на Северно море в графство Есекс. 25-годишна жена е..

публикувано на 05.06.24 в 08:56

Почистиха парк "Калето" в Монтана

Парк "Калето" е една от забележителностите на Монтана и се използва за разходки и отдих на жителите на града. Инициативата за почистването му е на местната екоинспекция, а поводът - днешния Световен ден на околната среда.  Многобройни прояви в Световния ден на околната среда Служители на РИОСВ, ученици, представители на държавната и..

публикувано на 05.06.24 в 08:54
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев на оглед на "Капитан Андреево"

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети от 16 часa граничен пункт "Капитан Андреево". Визитата е част от предприетите от служебното правителство усилия за цялостно модернизиране и оптимизация на граничните контролно-пропускателни пунктове. Обсъдено е разширението на ГКПП на границата с Турция В огледа ще участват още посланикът на..

публикувано на 05.06.24 в 08:52

Българите вече са по-склонни да застраховат имущество

Българите вече са по-склонни да застраховат имущество. Това обясни в интервю за БНР Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи. Асоциацията прави дългогодишно проучване с едни и същи въпроси, насочени към един и същи кръг хора – на сайта "Моите пари". "Тази година за първи път отчитаме промяна на..

публикувано на 05.06.24 в 08:52
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Има твърде много варианти за недействителни бюлетини

Все още не е направен одит на нито една технология на гласуване . Успокоително е, че други подводни камъни изглежда са решени и ще може, както е предвидено по Изборния кодекс, да гласуваме и с двете технологии. Това каза пред БНР Стоил Цицелков от Обединението за честни избори (ОЧИ), член на Обществения съвет към ЦИК. Слабите места в ИК ще..

публикувано на 05.06.24 в 08:22

Първа копка на Центъра за високи технологии към ветеринарната гимназия в Ловеч

В Националната гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов“ в Ловеч днес ще бъде направена първа копка за изграждане на Център за високи технологии. С изграждането на Центъра ще бъде осигурена модерна и високотехнологична материална база в професионалната гимназия. Предвижда се изграждане на ветеринарно–медицинска..

публикувано на 05.06.24 в 08:04

Учебниците, учителите, програмите - къде е разковничето за по-добро образование?

Преминаването на изпитването от реално, физическо в дигитално не поставя въпроса дали, а кога , коментира относно идеята за матури онлайн Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". "Това е бъдещето, това са инструменти. Колко бързо ще дойдат, не смея да прогнозирам." "Трябва да дозираме тази работа с дигиталните..

публикувано на 05.06.24 в 07:51