Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синодът свиква митрополитите след смъртта на патриарх Неофит

Снимка: БГНЕС - архив
Чуй новината! Чуй новината:

На заседание в днешния ден Светият Синод трябва да определи кой ще поеме временното ръководство на Православната ни църква, след кончината на патриарх Неофит. Очаква се да бъде определена и датата за поклонението и погребението на Негово Светейшество. 

Изборът на нов патриарх става най-късно до четири месеца след смъртта на предишния. Според Устава на Църквата, "когато патриаршеският престол овдовее, Светият синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав и ръководи делата на Българската православна църква - Българска патриаршия до избирането на наместник което се извършва в седемдневен срок от овдовяването на патриаршеския престол".

Наместникът предприема необходимите стъпки за избирането на нов български патриарх, а Синодът определя датата за свикване на Патриаршеския избирателен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в определен неделен ден епархийските избиратели.

"Избираемият за български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества: да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква; да е не по-млад от 50 години; да е управлявал епархия, като митрополит поне пет години; да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред", се казва в Устава на Българската православна църква.

Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от: архиереите - митрополити и епископи; по петима представители на всяка епархия - трима клирици и двама миряни, а от Софийската епархия десет представители - шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири - един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

"Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва, ведно със Светата православна църква, към Всемилостния Бог, да упокои душата на нашия скъп патриарх в Божието царство, във вселението на праведните. И го настани сред избраните отдясно – където с небесните войнства да възпява във вечността с приятен глас Бога. Вечна, блажена да бъде паметта на светейшия наш отец Неофит – Патриарх Български и митрополит Софийски. Царство му небесно! Бог да го прости!", заяви епископ Герасим.

Неофит е починал от полиорганна недостатъчност във ВМА, след като Негово светейшество постъпи там в края на ноември 2023 година.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на таксиметрови шофьори в София

Около 20 таксиметрови автомобила се включиха в протест, организиран от Националния таксиметров синдикат в знак на несъгласие със закриването на стоянки в София. Според изчисления на Синдиката към септември миналата година в бюджета на Общината са постъпили над 26 милиона лева авансово платен данък за таксиметрова дейност в столицата. Очаква..

публикувано на 14.05.24 в 12:14

Искат национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до модерно лечение

Да се въведе национален стандарт за довеждане на пациент с инсулт до лечебно звено, съответстващ на времевия прозорец за модерно лечение. Tова е една от политиките, които предлагат от Асоциацията за инсулт и  афазия в призив до българските политици във връзка с днешния Европейски ден за информираност относно инсулта. Годишно около 50 000..

публикувано на 14.05.24 в 12:08

Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа стигнаха до задънена улица, тъй като операцията на Израел в Рафах върна нещата назад. Това заяви министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани на икономически форум в Доха. Ал Тани, чиято страна посредничи между палестинската ислямистка групировка "Хамас" и Израел в..

публикувано на 14.05.24 в 12:07

Започва артистичната програма на Фестивала за съвременен танц и пърформанс "Антистатик"

Започва артистичната програма на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". Фестивалът е в разгара на 17-ото си издание. До 23 май сме подготвили 19 представления - български и международни, посочи пред БНР Вили Прагер - един от основателите на фестивала и хореограф.  Той отбеляза, че стартът днес ще даде..

публикувано на 14.05.24 в 12:04
Изглед към Акропола в Атина.

Междурелигиозна среща в Атина призова за прекратяване на войните

На среща в Атина представители на християнството и мюсюлманството апелираха за спиране на войните и кръвопролитията с активната роля на двете религии.  Главният секретар на Световната мюсюлманска лига, базирана в Мека НПО, д-р Ал Иса подчерта в изявление, че се радва на видимите стъпки за сътрудничество между двете религии, като срещата в..

публикувано на 14.05.24 в 11:49
Момчил Драганов

Филмите на лято 2024-та с кино-журналиста Момчил Драганов

Лятото е един от сезоните, в които големите киностудиа залагат на най-силните си заглавия . Прохладният киносалон в отпускарското настроение на юни, юли и август предполага и солидни печалби, поне за онези филми, които успеят да се позиционират като апетитни за своите публики.  Кои са предполагаемите летни мега хитове в киното този сезон?..

публикувано на 14.05.24 в 11:47
Димитър Радев

Димитър Радев: България няма да успее да изпълни критериите за влизане в еврозоната до юни

България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза докладът за конвергенция. Това каза управителят на БНБ Димитър Радев на конференция за въвеждане на еврото.  Политическата криза е основна причина за забавянето на страната ни, посочи Радев. Българската народна банка и банковият сектор ще бъдат..

публикувано на 14.05.24 в 11:19