Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архимандрит Никанор: Патриарх Неофит се грижеше за монасите от Софийска епархия

Архимандрит Никанор
Снимка: Ани Петрова - БНР
"Негово Светейшество патриарх Неофит беше човек с много нежно и любящо сърце, като се отнасяше към всеки един от неговите чеда в епархията - и свещеници, и монаси, и монахини с голямо внимание, каза за "Нощен Хоризонт" архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, който изрази съболезнования на целия български народ за кончината на патриарха на българската църква Негово Светейшество патриарх Неофит. 

"Лично аз съм изключително задължен на представилия се български патриарх Неофит, той е човекът, който ме опази в много тежки моменти на изкушения. Благодарение на него нашата света обител преживя остри моменти, свързани с напускането на предишния игумен, след това и финансовите проблеми на манастира и Софийска митрополия духовно се грижеше за нас, нека не звучи като похвала, но аз лично от неговите ръце аз единствен получих офикия (отличие, което се дава от архиерей на свещеник или дякон за усърдие в службата - бел. ред.) в Софийска епархия, от неговите ръце лично през 2017 г. тогава той посети за втори път Църногорския манастир. 

Светейшият ни патриарх се погрижи за това, да може проблемите на монасите от Софийска епархия да бъдат разглеждани и решавани по съвета на други монаси. Защото много е различен животът на монасите от живота на миряните. Това са два отделни пътя, които водят към една и същ цел - към единението с Христос, но са доста различни като подход, добави още архимандрит Никанор. 

"През 2017 г. патриарх Неофит учреди съвет по монашеските въпроси към Софийска епархия, през който се разглеждаха всички преписки на манастирите на Софийска епархия. И от епархийския съвет се вслушваха в мнението на този съвет, който се състоеше от монаси и монахини. 

Негово Светейшество винаги насърчаваше възстановяването на древни църковни обители, които са били изоставени през годините и с бяха превърнали в руини и съдействаше като документация, които трябваше да се получат от Софийската Света митрополия. 

Като крайната цел беше да се реставрират тези духовни обители, да се привличат монаси и монахини, които желаят да постъпят към Софийска епархия, така че възстановените обители да бъдат оживени, за да гори кандилцето в манастира, допълни още за БНР архимандрит Никанор. 

Още по темата в звуковия файл.  

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговията със суровини между ЕС и останалия свят е намаляла до 165 млрд. евро през 2023 г.

Общата стойност на търговията със суровини между Европейския съюз и останалия свят е възлизала на 165 милиарда евро през 2023 г. Вносът в ЕС (97 милиарда евро) е надвишавал износът (68 милиарда евро), което е довело до дефицит от 29 милиарда евро при търговията със суровини между ЕС и трети страни. Това сочат най-новите данни на Евростат, публикувани..

публикувано на 14.05.24 в 13:48

Съветът на ЕС прие пакта за миграцията

Съветът на ЕС прие целия пакт за миграцията и убежището. Всички 10 законодателни акта в него бяха гласувани с квалифицирано мнозинство. Европарламентът гласува ключова реформа за убежището и миграцията По този начин се дава зелена светлина на знакови промени в миграционната политика и предоставянето на убежище, с които ще се затегне..

публикувано на 14.05.24 в 13:43
Румяна Стоилова

Проф. Румяна Стоилова: По-голямото доверие на хората в социалните медии показва разочарование от институциите

Недоверието към институциите и разочарованието от демокрацията са по-големи в целия регион на централна и източна Европа, включително Гърция и Италия. Това е червена лампичка и трябват повече усилия, за да се преодолее тази ситуация. Това препоръча   - проф. Румяна Стоилова, председател на Българската асоциация на социологическите..

публикувано на 14.05.24 в 13:37

14-годишен ученик е в "Пирогов" в кома след алкохолно отравяне

14-годишен ученик, изпаднал в кома, е бил приет в токсикологията на "Пирогов" тази сутрин, потвърдиха за БНР от болницата. Момчето е с алкохолно отравяне и ще остане под наблюдение за 24 часа.  От столичната Спешна помощ уточниха, че са се отзовали на сигнал за две момчета, нуждаещи се от медицинска помощ, като другият ученик не е бил хоспитализиран...

публикувано на 14.05.24 в 13:36
Володимир Зеленски с Антъни Блинкън, 14 май 2024 г.

Блинкън: Помощта идва в този сложен момент за Киев

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви пред президента Володимир Зеленски по време на посещение в Киев днес, че част от мащабния пакет помощ от САЩ е пристигнала в Украйна и че друга е на път, което значително ще подобри ситуацията, предаде Ройтерс. Визитата на Блинкън е първата на високопоставен американец, след като Конгресът..

публикувано на 14.05.24 в 13:30
Чавдар Стефанов

Чавдар Стефанов: "Руският" закон е нужен на управляващите в Грузия, за да вземат четвърти мандат

"Руският закон" е нужен на управляващите в Грузия  и за изборите през октомври, те искат да  вземат и четвърти мандат .  Това каза пред БНР журналистът Чавдар Стефанов, бивш кореспондент на БНР в Москва. Той прогнозира, че законът ще бъде приет, защото управляващите имат парламентарно мнозинство. "Нагласите на управляващите в Тбилиси са да..

публикувано на 14.05.24 в 13:11

Стоянов поиска драстично увеличаване на глобите за пътни нарушения и отнемане на шофьорските книжки

Драстично увеличение на глобите за пътни нарушения и по-често отнемане на шофьорски книжки поиска вътрешният министър Калин Стоянов след тежкия инцидент в Пловдив. „Реално трябва да има драстичен скок на глобите и изобщо на санкциите като те бъдат не само финансови, а и много често да бъде предвидено отнемане на свидетелство за управление на..

публикувано на 14.05.24 в 13:08