Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богословът Мариян Стоядинов: Имаше благост, която беше благородна. В него нямаше лукавство

Църквата като кораб на убежището - следата на патриарх Неофит

Отец Никанор: Не беше патриарх фараон. Беше истински, с живо сърце

| Интервю
Снимка: БТА

"Имаше благост, която беше благородна. На евангелски език ако трябва да го преведем, в него нямаше лукавство. Не само като патриарх, като епископ."

Този спомен за патриарх Неофит сподели в интервю за БНР богословът Мариян Стоядинов, заместник-декан на Богословския факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

"Всеки от хората, които са в Църквата, влиза със свой специфичен почерк. Независимо дали е епископ или патриарх. Това беше почеркът на патриарх Неофит."

Единствената нишка, която събира в едно първата, втората и третата българска държава, е тази приемственост между патриарх и патриарх, допълни богословът.

Страданието, свързано със здравето му, беше огромен кръст, който той носеше, без да прави от това капитал, каза още Стоядинов.

"Той беше спокоен човек и умееше да предава това спокойствие", подчерта богословът.

По думите му, ако сравняваме Църквата с кораб, то това за някои е боен кораб, за други круизен, а за трети - корабът на убежището.

"Третият тип хора са тези, които си гледат работата, които не се плашат, не драматизират, които са уверени, спокойни и са способни да предадат това качество на екипажа и на хората, които пътуват с тях."

"Следващият патриарх ще бъде различен, със собствена идентичност, ще остави нов, специфичен почерк. Времето винаги взема своето, но корабът има качеството да продължава напред. Затова съм спокоен, независимо какъв ще бъде изборът", коментира Мариян Стоядинов в предаването "Преди всички".

Траурен флаг е спуснат върху сградата на Богословския факултет в София след кончената на патриарх Неофит Снимка: БТА

"Митрополитите, които познавам отблизо, всеки от тях би бил отличен глава на БПЦ."

Това мнение изрази пред БНР отец Никанор от Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян", който се намира в Атон.

"Всички са опечалени. Света гора обичаше българския патриарх Неофит. Заедно със светогорските отци утре ще служим в Света гора", каза отец Никанор.

"Патриарх Неофит не беше патриарх фараон. Беше истински, с живо сърце."

В България Светият синод има участие в избора на патриарх с предварителна процедура, т.нар. тройка, измежду които патриаршеският църковен събор ще избере един. Затова е по-подходящо първо да бъде попълнен съставът на Светия синод. Въпросът за мнозинствата е съществен, обясни той в предаването "Преди всички". Това според него е важно, защото иначе не всички епархии ще са се изказали чрез митрополитите си кой да влезе във финалната тройка кандидати.

Сегашната ситуация не е уникална. В исторически план има и друг подобен случай, когато са починали и патриарх Кирил, и Видинският митрополит, напомни отец Никанор.

"Нямаше точно разделение. Едните дойдоха със своята свободна воля и църковна съвест. Другите дойдоха по списък. Разделението е привидно", коментира свещеникът за двата паралелни протеста на духовници в София преди дни във връзка със спорната наредба на Светия синод и овакантеното място на Сливенски митрополит.

"Срамно е, ако ние, учителите на промяната, сами не искаме да я покажем на дело. Промяната е задължителна, включително за митрополитите на БПЦ, за да могат да увличат хората след тях."

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36

"Екзакта": Над 9% преднина за ГЕРБ-СДС

40 дни преди изборите изследване на "Екзакта рисърч груп" регистрира преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ от над 9%. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН. За други партии биха гласували..

публикувано на 29.04.24 в 17:11
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46