Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потегли литийното шествие с тялото на Негово Светейшество

Литийно шествие с тялото на Негово Светейшество потегли потегли от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" към храм "Св. Неделя", където пристигна малко преди 14 ч. 

Процесията се движеше бавно, съпроводена от много хора.

Тялото на българския патриарх беше положено в специален лафет - гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на Цар Борис III. Пред него са свещеници от Българската православна църква. 

В шествието присъстват председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.

Шествието е съпровождано от Гвардейския представителен духов оркестър. 

Стотици хора са се събрали да изпратят патриарха в последния му земен път.

Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на патриарха и решение на Светия синод. Тленните му останки ще бъдат положени от южната страна на храма, до гроба на Екзарх Йосиф. 



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две нови атаки са били извършени снощи срещу южните предградия на Бейрут

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан на фона на продължавашата сухопътна офанзива на израелската армия през границата. Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази увереност в победата в деня на годишнината от смъртоносното нападение на "Хамас" в Израел. Пропалестински протести се проведоха в редица градове по света.  Хизбула обяви,..

публикувано на 08.10.24 в 07:33

ЦИК провежда консултации с политическите сили в НС за съставите на СИК извън страната

Централната избирателна комисия ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за съставите на секционните избирателни комисии извън страната.  В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, регистрирали кандидати. Членовете на секционните избирателни комисии зад граница се назначават от ЦИК по предложение на..

публикувано на 08.10.24 в 07:30

Лауреатски дни "Катя Попова" в Плевен

В Плевен се открива  32 -р ото издание на Международния музикален  фестивал Лауреатски дни "Катя Попова".  Тази година музикалното  събитие ще включва 13 концерта с над 600 участници , сред които  43 лауреати от девет държави. Фестивалът ще продължи до 25 октомври , а не както обикновено 5-6 вечери,..

публикувано на 08.10.24 в 06:54

"Туризмът на преживяването е пъзел" - изложение за културен туризъм във Велико Търново

Във Велико Търново започва едно от емблематичните събития за туристическата ни индустрия - 19-ото издание на международното изложение „Културен туризъм“ . Как туризмът да стане индустрия на гостоприемството, какъв е музеят на бъдещето и как киноидустрията променя градовете са трите основни теми за дискусии. На изложението във Велико..

публикувано на 08.10.24 в 06:45

Планова профилактика на предаватели

На 8 октомври ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни ОРЯХОВО 4 на честота  99.8  MHz и ПАНАГЮРИЩЕ 4 на честота 100.1 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg. Също днес, 8 октомври,..

публикувано на 08.10.24 в 06:00

Лошо време в Италия с проливни дъждове в 13 области

В Италия Гражданска защита предупреди за лошо време с проливни дъждове и силен вятър през нощта и през целия ден на 8 октомври. Обявени са червени, оранжеви и жълти кодове в 13 области. Червен код за Лигурия и Ломбардия, оранжев за 7 области също с хидрогеоложки риск като Тоскана, Емилия-Романя, Венетои др. Жълт е кодът в още редица области като..

публикувано на 08.10.24 в 05:21

Британското правителство забави последния етап от новата цифрова система за гранична проверка

Правителството на Обединеното кралство забави третия и последен етап от новата цифрова система за гранична проверка, която се въвежда, за да се уреди напускането на ЕС и неговия общ пазар от Обединеното кралство след Брекзит, а това предизвика гневната реакция на търговците, които заявиха, че липсвакаквато и да е "ангажираност на министрите с..

публикувано на 08.10.24 в 05:17