Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон има ново произведение, което вероятно е на Банкси

По-ранно произведение на Банкси в Лондонското метро
Снимка: YouTube

В Лондон в събота срещу неделя през нощта се е появило ново произведение на уличното изкуство, като експертите в областта са почти напълно убедени, че то е дело на Банкси, съобщи Би Би Си.

На стената на сграда зад окастрено дърво е нанесена зелена боя, така че да изглежда като зеленината на дървото, а встрани с шаблон е изобразен човек, който държи пръскачка под налягане. Това е близо до Финсбъри парк в Северен Лондон. 

Джеймс Пийк, който създаде серията програми "Историята на Банкси" по Радио 4 на Би Би Си, незабавно е отишъл да види творбата, която е окачествил като "смъртен сертификат". Според него посланието е ясно: "Природата страда и от нас зависи да й помогнем да се възстанови". Пийк заяви, че както винаги с Банкси, никога не можем да бъдем сигурни, че е негова творба, докато той не си признае публично. 

Неуловимият уличен художник официално потвърждава работата си, като публикува снимки на своя уебсайт и в социалните медии, което все още не е направено за дървото във Финсбъри парк.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Повредена картина на Банкси беше продадена за 25 млн. долара

Частично повредено платно на една от най-известните творби на британския художник Банкси се продаде за рекордната сума от 25, 4 милиона долара на търг днес, предаде АФП. Творбата - сега наречена "Любовта..

публикувано на 14.10.21 в 22:05

Нов графит на Банкси край Киев

Мистериозният уличен художник Банкси създаде графити в село Бородянка близо до Киев. Той публикува снимки на работата си в Инстаграм, където не е имал публикации от декември миналата година. На стената на разрушена сграда край украинската..

публикувано на 12.11.22 в 19:17

Банкси с нова улична творба за Св. Валентин, насочена срещу домашното насилие над жени

Британският графити художник Банкси представи най-новата си улична творба в Обединеното кралство, която е насочена срещу домашното насилие над жени, докато светът празнува Деня на влюбените...

публикувано на 14.02.23 в 16:26

Арестуваха мъж за кражба на творба на Банкси в Лондон

Във Великобритания беше арестуван мъж по подозрение за кражба и нанасяне на щети на пътен знак, представляващ творба на известния уличен художник Банкси, съобщиха от лондонската полиция. Произведението, което е червен знак "Стоп" с изрисувани..

публикувано на 24.12.23 в 12:33

Във Великобритания арестуваха втори заподозрян за кражба и увреждане на инсталация на Банкси

Във Великобритания беше арестуван втори мъж по подозрение за кражба и увреждане на инсталация на уличния художник Банкси в югоизточен Лондон. От британската столица - Веселин Паунов: Пътен знак "Стоп" с изобразени върху него три военни дрона бе поставен..

публикувано на 24.12.23 в 20:38
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зеленски по време на изказването си в Сингапур, 2 юни 2024 г.

106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в Швейцария

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че 106 страни и организации са се съгласили да участват в срещата на върха в Швейцария в средата на юни, посветена на постигането на мир в Украйна, предаде Ройтерс. Той заяви това в обръщение в..

публикувано на 02.06.24 в 08:50

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 млрд. лв.

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 милиарда лева, сочат данните на Комисията за финансов надзор за първото тримесечие на годината. В сравнение с края на 2023 година те бележат ръст от 4,5%. С близо половин процент се..

публикувано на 02.06.24 в 08:21
Кметът на район “Слатина” Георги Илиев и заместник-кметът на столицата Надежда Бачева.

Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в София

Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в столичния район "Слатина". Заместник-кметът по социални дейности и интеграция на хора с увреждания Надежда Бачева обясни, че капацитетът на центъра е 30 места: "Специфичното на..

публикувано на 02.06.24 в 08:16

Жълт код за дъжд в 13 области

Жълт код за интензивни валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология в 13 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, София-област,..

публикувано на 02.06.24 в 07:57
Урсула фон дер Лайен

Председателката на ЕК е на посещение в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Срещата с гражданите ще бъде на..

публикувано на 02.06.24 в 07:52

Започва информационна кампания за ползата и вредите от хранителните добавки

От Сдружението за достъпна и качествена храна започват информационна кампания сред младите хора, с която да запознаят потребителите с хранителните добавки. Голяма част от тях са опасни, казаха от сдружението, а целта им е да се знае повече за..

публикувано на 02.06.24 в 07:35

НС изслушва Главчев за българската позиция в ООН по резолюцията за Сребреница

Народното събрание ще проведе извънредно заседание днес, от 15 ч. На него е предвидено да бъде изслушан премиерът Димитър Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в Сребреница. Изслушването на служебния министър-председател Димитър..

публикувано на 02.06.24 в 07:33