Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два рекорда на президентските избори в Русия

Вотът в Якутия, 29 февруари 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Два рекорда бяха поставени на изборите за президент в Русия, които очаквано бяха спечелени от Владимир Путин. На подкрепата за Путин - 87,28 на сто при преброени почти 100 процента от гласовете и на избирателната активност, която е била 77,66%.

На второ място е кандидатът на Комунистическата партия Николай Харитонов, който събира 4,30% подкрепа. Следват кандидатът на партия "Новите хора" Владислав Даванков с 3,84 на сто и Леонид Слуцки от Либерално-демократическата партия с 3,21 процента от гласовете.

След като си осигури пети мандат и още шест години в Кремъл, 71-годишният Путин заяви, че приоритет за него остава т.нар. специална военна операция в Украйна и обеща допълнителна подкрепа за въоръжените сили. По думите му резултатът показва доверието "в поетия път", както и че когато руснаците са обединени никой не може да ги изплаши или потисне:

На пресконференция снощи в предизборния си щаб Путин каза още, че се е съгласил на идеята за сделка за размяна на затворници, включваща опонента му Алексей Навални преди смъртта му миналия месец. "За съжаление се случи. Нищо не може да се направи. Такъв е животът", каза Путин за смъртта на Навални в наказателната арктическа колония "Полярен вълк".

Независимото, но обявено за "чуждестранен агент" Обществено движение за защита на правата на избирателите "Голос" нарече приключилия вчера тридневен вот "имитация" на народен суверенитет.

Нито свободни, нито честни, са били изборите в Русия, е позицията на повечето западни държави.

Лидери и водещи политици от Иран, Северна Корея, Венецуела, Куба, Боливия и Никарагуа обаче поздравиха Владимир Путин за преизбирането му.

Китай също поздрави Владимир Путин за категоричната му победа. Говорител на китайското външно министерство заяви, че "Китай и Русия са стратегически сътрудничещи си партньори в една нова ера", както и че двамата държавни лидери - Си Цзинпин и Владимир Путин ще продължат да поддържат близките си контакти.

Междувременно агенция ТАСС оповести резултатите от гласувалите в посолоството в София руски граждани в България. Повечето от тях са покрепили Владимир Путин - 1104 избиратели, втори е кандидатът на партия "Новите хора" Владислав Даванков с 516 гласа, а след него се нареждат Леонид Слуцки от Либерално-демократическата партия и комунистът Николай Харитонов - 26 гласа.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в София

. Момчил Терзийски е назначен за изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър

Инж. Момчил Терзийски е назначен за изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.  Постът до встъпването в длъжност на служебното правителство заемаше министър Виолета Коритарова. Терзийски е инженер-геодезист от Университета по архитектура, строителство и геодезия, като..

публикувано на 29.04.24 в 19:27

2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година

Общо 2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година. От тях профилираните са 945 (39,80%), а 1429 са професионални (60,19%). Това стана известно на днешното заседание на Отрасловия съвет по образование, който утвърди предложеното от Министерството на образованието и науката (МОН) съотношение. Заседанието бе..

публикувано на 29.04.24 в 19:13
Ирене Мария Планк, Димитър Главчев и Олеся Илашчук

Димитър Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйна

България остава последователна в подкрепата си за Украйна и ще участва активно в процеса на възстановяването ѝ. Това е заявил служебният премиер Димитър Главчев на среща с посланиците на Украйна и на Германия - Олеся Илашчук и Ирене Мария Планк.  Главчев е получил покана за участие в Конференция за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в..

публикувано на 29.04.24 в 19:05

Най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години

Националният център за заразни и паразитни болести съобщава, че най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години - над 700 са били те през миналата седмица.  Най-висока е обаче заболеваемостта сред най-малките деца - до 4 години - 264 на 10 000.

публикувано на 29.04.24 в 19:05
Доц. Мартин Иванов

"Бившите хора" на концлагерна България" - над 300 интервюта и мемоарни разкази за съдбите на близо 500 000 души

"Бившите хора" на концлагерна България" – книга за памет, книга за хора, чиито гласове все още не са достигнали до нас.  Неин автор е доц. Мартин Иванов , историк и специалист по българска стопанска история на ХХ век. По покана на Регионалния исторически музей и на Адвокатската колегия в Силистра той представи събраните в книгата над..

публикувано на 29.04.24 в 19:03

ЕК: България да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност

България да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност - това се казва в отправените препоръки на Европейска комисия към проекта на актуализирания  национален план в областта на енергетиката и климата на страната ни. Същевременно Комисията приключи процедурата по установяване на нарушение срещу България, започната от декември..

публикувано на 29.04.24 в 18:59
Емилиян Гебрев

Чехия замразява производството по делото за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетица

Правоохранителните власти в Чехия обявиха, че замразяват производството по делото срещу агенти на руското военно разузнаване за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетице преди 10 години. Двамата руснаци - Александър Мишкин и Анатолий Чепига - са свързвани и с отравянето на Сергей Скрипал в Англия през 2018-а и с покушение срещу българския..

публикувано на 29.04.24 в 18:52