Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от българската премиера на операта “Медея“

Снимка: Софийска опера


Във вечерта срещу пълнолуние, на 23-и февруари, Софийската национална опера представи българската премиера на операта “Медея“ от Луиджи Керубини, по разтърсващата древногръцка трагедия за зловещото отмъщение срещу неверния Язон на жрицата на богинята на луната и магьосничеството Хеката.

В постановъчния екип са четирима много ярки италиански творци – диригентът Франческо Роза, режисьорът Марко Гандини, сценографът Андреа Токио и дизайнерът на костюмите Марио Диче. Заедно с хореографката Людмила Илиева, художникът на осветлението Емил Динков и вдъхновената работа на цялата трупа на Националния ни оперен театър, те постигнаха един убедителен, вълнуващ спектакъл, който държеше вниманието на публиката през цялото време и беше заслужено възнаграден с дълги финални аплодисменти и скандирания.

Това, с което аз ще запомня най-много премиерния спектакъл на операта “Медея“, е силният дебют на сопрана Габриела Георгиева в заглавната роля. Тя беше завладяваща и вокално, и артистично, изграждайки всички нюанси в сложната психологическа борба, която изживява героинята й. Медея, в която още живеят женската любов, нежност и преданост към мъжа и децата, сякаш е неумолимо тласкана, като от мощни подводни течения, от тъмните страсти на наранената гордост и власт, чувството за собственост, завистта и жаждата за мъст. Тези разрушителни страсти, рационализирани като стремеж към справедливост, ще надделеят над всичко и завладявайки психиката на героинята, ще жънат смъртта на всички, които са любими на неверния Язон и загубата им би могла да го нарани. На всички, на всяка цена! Уви, това, което е майсторски предадено в митологията и в изкуството, се случва и в истинския живот и точно затова сюжетът е така разтърсващ. Дори и без да се стига до крайности, нима много разделени родители не мразят да виждат у децата си чертите на предателя бивш съпруг или съпруга?! Нима, дори и дълбоко в себе си, изоставеният не бленува нещастието на съперника или съперницата си?!

Бях много впечатлена и от изпълнението на мецосопрана Виолета Радомирска в ролята на робинята на Медея Нерис, която дълбоко й съчувства, вярно я следва навсякъде и кротко се опитва да предпази любовта и живота на децата от разрушителната й мощ. В съответствие с характера на героинята си, Радомирска ни показа светло, топло и меко излъчване и вокално звучене, като късни слънчеви лъчи в студен следобед. Личеше си и опитът й в ролята на Нерис, в продукции в Цюрих през 2000 г. и в Берген през 2023 г.

Гледайки премиерата на операта “Медея“ в Софийската национална опера, бих казала, че диригентът Франческо Роза и режисьорът Марко Гандини успяха да ме убедят в схващанията си за творбата на Керубини – че тя е изпреварила времето си във взаимоотношенията между музика и драма в синтетичното изкуство опера. Това, че успяха да изведат, да реализират идеите си така компактно на сцената, отново доказва тяхното майсторство.

В звуковия файл чуйте още зрителски впечатления – на опероманите Петър Галев и Ивайло Спасов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шестото издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

Фестивалът на българската книга в Брюксел създаде другото лице на България

"За първа година съм тук на фестивала и оценявам това, което е успяла да направи българската общност за тези шест години в Брюксел. Нещо, което трябва да се посочи като пример за българските диаспори по света в опазване на българското слово", посочи за "Понеделник вечер" Радослав Бимбалов. Той представи романът "Екстазис". "За трети път съм на..

публикувано на 13.06.24 в 08:37

14 постановки на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца

Със спектакъла "Кралицата майка" на Театър "Българска армия" беше открит на 10 юни Националният фестивал на малките театрални форми във Враца. Той е най-старият театрален форум в България и тази година е 34-тото му издание. В седемте фестивални дни до 16 юни зрителите ще имат възможност да видят 14 постановки, избрани от селекционерите..

публикувано на 12.06.24 в 17:56
Цветан Казанджиев

Цветан Казанджиев: Пътят, по който вървя, е с една посока – изкуството

Ецването е част от работата на графиците, свързана с обработката на метал с азотна киселина, с която върху плоча се създава неповторим и непроменим образ. Впоследствие той се отпечатва. Правят го малкото художници, посветили се на тежката метална техника. А тя наистина си тежи на мястото. Буквално.  Малцина днес ползват метал, за да..

публикувано на 12.06.24 в 06:49

Петър Димитров, A to Jazz Festival: Успяхме, защото преопаковахме джаза в атрактивен продукт

Успяхме, защото преопаковахме джаза в много атрактивен краен продукт . Това каза пред БНР създателят, вдъхновител и директор на A to Jazz Festival Петър Димитров преди 13-ото издание на фестивала от 4-ти до 7-и юли в София. " Младите хора осъзнаха, че те винаги са слушали джаз, но не са знаели ", добави той. Димитров подчерта, че почти винаги..

публикувано на 11.06.24 в 19:03
Любен Спасов

За живота на "Лейди Смърт" в романа "Диамантеното око" на Кейт Куин

"Диамантеното око" е още един от историческите романи на авторката Кейт Куин, този път, посветен на най-смъртоносната снайперистка от Втората Световна война – Людмила Павличенко. Тя отнема живота на 309 свои врагове, а романът си поставя за цел да представи за съвременната аудитория динамиката на нейната съдба. "Людмила е супер интересен персонаж,..

публикувано на 11.06.24 в 11:40
Иван Петров, StarBoy AYVON

Старбой Айвън: Във всеки от нас се крие по един Супергерой!

"Аз към много емоционален човек, въздействат ми много неща - като музика, спектакли и не само магични, гледам спектакли по целия свят и се вдъхновявам от моите идоли - Дейвид Копърфилд, Ханс Клок. Старая се да черпя вдъхновение от всяко едно място, от всяко едно красиво нещо, което ни заобикаля. Аз (...) искам да се поставя на мястото на зрителите..

публикувано на 11.06.24 в 10:57
Зорница Иларионова

Зорница Иларионова: Колкото пораствах, осъзнавах, че все по-голямо става удоволствието от свиренето

Днешната среща е с младата и талантлива цигуларка Зорница Иларионова. Родена е в Плевен. В света на музиката от малка я води нейната майка-Благородна Танева, известен музикален педагог, създала школа от именити цигулари.  Цигуларката Зорница Иларионова ще свири в концерта "Колекция Класика - от Бах до Мориконе" След националното музикално..

публикувано на 10.06.24 в 12:42