Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурори от СРП са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата градска прокуратура

И.д. главен прокурор Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС

Ревизия в Софийската районна прокуратура за периода януари 2020 - септември 2023 година е установила системни нарушения, неприемливи практики и пропуски при разпределението и воденето на преписките и досъдебните производства. 

Проверката беше разпоредена от временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов дни след убийството на Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. 

На 9 феврури Борислав Сарафов лично заведе 21 върховни магистрати за извънредна ревизия на отдел "Специализиран" и обясни защо разплитането на мрежата на Божанов започва точно от СРП:

"Именно тук е един от генезисите, където се руши постаментът на справедливостта. Когато видим, че едно дело се изземе от един прокурор, който съвестно и почтено е работил, и то се възложи на прокурор от шпицкомандата без аргументи, ще проследим пътя, ще проследим да видим какъв е резултатът от това разследване и всеки, който е извършил закононарушение, който е продавал дела, да отиде в съда". 

Днес стана ясно, че проверяващите са уставоновили, че в нарушение на закона, прокурори от спецотдела са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата Софийска градска прокуратура. Кои или кое е делото не се посочва, но преди време държавното обвинение само разпространи постановлението за прекратяването на точно такова. 

Става дума за досъдебно производство срещу бившия следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, стартирало в края на миналия май -  дни, след като започна процедурата за предсрочно прекратяване мандата на Иван Гешев.  

По делото са били събрани данни за престъпления, извършени от магистрати, компетентна да разследва които е именно Софийската градска прокуратура. 

Материали от това разследване, свързани със Сарафов, бяха изпратени на адхок прокурора Даниела Талева. Един от районните прокурори, работили по него, стана обвиняем.

Ревизиращите СРП са открили и конкретно досъдебно производство, по което държавното обвинение е било използвано и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия. Пак липсва конкретика, но след убийството на Мартин Божанов гръцки бизнесмени се оплакаха, че са били обект на прокурорска репресия заради него. 

"Проверяващият екип е констатирал нарушения на вътрешните правила за прилагане на принципа на случайно разпределението на делата, но без мотивирана резолюция или заповед и без яснота по какви критерии преписките и делата отиват в Спецотдела, неспазване на сроковете за разпределение и неправилно обединяване на преписки", информират от държавното обвинение, както и, че  резултатите от ревизията са предадени на Висшия съдебен и  Висшия прокурорски съвет, както и на Софийската градска прокуратура. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов член на УС на "Пътна инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова назначи за член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Венцислав Атанасов. Той е магистър по специалността „Пътно строителство“ от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Пет години е бил  управител на общинска фирма „Благоевград..

публикувано на 29.04.24 в 18:36
Самех Шукри, външен министър на Египет.

Делегация на "Хамас" е в Кайро за нови преговори

Американският държавен секретар Антъни Блинкън започна от Саудитска Арабия поредната си обиколка в Близкия изток за намаляване на напрежението в региона. В Кайро се очаква отговорът на Хамас на израелското предложение за примирие, което обаче крайнодесните коалиционни партньори на премиера Нетаняху не одобряват.  Блинкън, който е на седмата си обиколка в..

публикувано на 29.04.24 в 18:30

Зеленски настоя за ускоряване на доставките на оръжия и боеприпси за Украйна

За ускоряване на доставките на оръжия и боеприпси за страната му настоя президентът на Украйна Володимир Зеленски, след като прие в Киев генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "За навременната подкрепа за нашата амрия - към днешна дата все още не виждам положително развитие. Доставките започнаха бавно да се увеличават, но трябва да бъдат..

публикувано на 29.04.24 в 18:29
Доц. д-р Димчо Тодоров

Доц. Димчо Тодоров: Проблемът с липсата на кадри в туризма се превръща в системен

Проблемът с липсата на кадри в туризма се превръща в системен. Това каза пред БНР доц. д-р Димчо Тодоров, председател на Българската асоциация на експертите в туризма. Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства Хотели може да затворят в разгара на лятото, липсва персонал Комисията по..

публикувано на 29.04.24 в 18:29
Останки от изгорели автомобили след пожара в Мати, източно от Атина, 24 юли 2018 г.

В Гърция: Шестима бяха осъдени за пожар през 2018 в Атика

Осъдиха шест души за опустошителния пожар в Мати, Източна Атика, където през 2018 година загинаха 104 души. Други 15 бяха оправдани. Роднините на жертвите се възмутиха от леките присъди. Прокуратурата в Гърция не изключва версията за умишлен палеж, над 80 са вече жертвите на стихията Роднините на починалите, както и останалите живи от..

публикувано на 29.04.24 в 18:09

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във връзка с приетия на първо четене законопроект за промени в Закона за хазарта и прогнозира, че може и да не бъдат приети окончателно тези промени. Той обясни:  "Имаше периоди, в които..

публикувано на 29.04.24 в 18:04

20 000 души на "Марш за Европа" в Тбилиси

Над 20 000 души участваха снощи в "Марш за Европа" в центъра на грузинската столица Тбилиси и настояха правителството да изтегли прокарвания от него закон за "чуждестранното влияние" в страната. Този закон е подобен на руския закон, обявяващ за "чуждестранни агенти" финансирани от източници зад граница неправителствени организации и независими медии. И..

публикувано на 29.04.24 в 17:59