Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция опроверга твърдения на Москва, че се кани да изпрати 2000 военни в Украйна

Снимка: АП/БТА

Френското министерство на отбраната опроверга информацията на руското външно разузнаване, че Париж се кани да изпрати 2000 френски военни в Украйна. 

"Безотговорни провокации" - така френското министерство на отбраната реагира на твърдението на шефа на руското външно разузнаване Сергей Наришкин, разпространено от ТАСС, че Франция подготвя изпращането на френски военен контингент от 2000 души в Украйна. Според съобщението френските военни се безпокоят, че толкова значителен контингент не може да бъде разположен в Украйна незабелязано.

Според опровержението, разпространено от френската телевизия ТФ1, става дума за "оркестрирана маневра" на ръководителя на руската разузнавателна служба Наришкшн, "която за пореден път доказва системното прибягване на Русия до дезинформация".

Миналата седмица френският президент Макрон заяви, че сухопътни операции на западни сили в Украйна може да станат наложителни, но Франция никога няма да се впусне в офанзива. "Франция е мирна сила", подчерта той. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският премиер все още с надежда за добър резултат на общите избори

Британският премиер Риши Сунак заяви, че резултатът от общите избори не е предрешен, въпреки катастрофалните резултати от местните избори. Премиерът каза, че е твърдо решен да се бори в предизборната кампания, за да покаже, че правителството променя живота на хората по въпроси, включително икономиката и миграцията. Въпреки че бунтарите сред..

публикувано на 07.05.24 в 08:12
Владимир Путин

Путин започва петия си президентски мандат

На третата година от войната, която започна срещу Украйна, Владимир Путин официално ще встъпи в петия си президентски мандат. Тържествената церемония в Големия дворец на Кремъл ще започне в 12:00 часа и ще трае около час. Поканени са членовете на правителството, депутатите от двете камари на парламента, съдиите от Конституционния съд,..

публикувано на 07.05.24 в 08:12
Белодробна болница в Троян

Безплатни прегледи в Белодробната болница в Троян

По повод Световния ден на астмата Белодробната болница в Троян организира от днес до 10 май безплатни профилактични прегледи за пациенти, които са в риск от астма и такива, които вече страдат от заболяването. Прегледите ще се извършват в специализираните кабинети на лечебното заведение от 8.00 до 16.00 ч.,поясни управителят на болницата д-р..

публикувано на 07.05.24 в 08:08
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска Снимки: БГНЕС

Ден за размисъл в РСМ преди втория тур на президентските избори

В Република Северна Македония е Ден за размисъл преди утрешния балотаж на изборите за президент. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. Едновременно ще се проведат и парламентарни избори,..

публикувано на 07.05.24 в 08:02

"Пулицър" за АП и "Ройтерс" за разкрития за американски съдии и империята на Илон Мъск

Агенциите "Асошиейтед прес" и "Ройтерс" спечелиха журналистически награди "Пулицър" на церемония, състояла се тази вечер в Ню Йорк. Сред лауреатите са "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", предава БТА. Отличава се най-доброто в журналистиката в 15 категории. В най-престижната категория - тази за журналистика в полза на обществеността..

публикувано на 07.05.24 в 07:56
Лидерът на

Продължават преговорите в Кайро за мир в Газа

Очаква се днес да продължат преговорите в Кайро между Израел и "Хамас" -  въпреки информациите, че групировката вече е приела споразумение за прекратяване на огъня, предложено от международните посредници. Това предизвика радостни възгласи сред палестинците в Ивицата Газа. Израел обаче, продължава с бойните действия, насочени към град..

публикувано на 07.05.24 в 07:49

Светли вторник и надежда за просветление, почитат се апостолите и Богородица

Днес е и Светли вторник - вторият ден от Светлата седмица, наричана така, тъй като Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. По време на Светлата седмица се прославят Светите апостоли и Света Богородица , която почитаме днес. Светлата седмица завърша с Томина неделя, когато се почита Свети..

публикувано на 07.05.24 в 07:48