Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще гласува ли НС кабинета на Мария Габриел?

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Очаква се парламентът да обсъди указа на президента Румен Радев с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група - Мария Габриел. 

Във вторник тя предложи състав на правителство и нови имена в шест министерства, между които има и имена на ПП-ДБ. 

Ето кои са:

Министър-председател и външен министър Мария Габриел

Заместник министър-председател по европейските въпроси – Николай Денков 

Министър на финансите – Асен Василев 

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов 

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков 

Министър на труда и социалната политика - Иванка Шалапатова 

Министър на отбраната - Христо Гаджев 

Министър на правосъдието - Атанас Славов 

Министър на образованието и науката - Галин Цоков 

Министър на здравеопазването - Катя Панева 

Министър на културата - Кръстю Кръстев 

Министър на околната среда и водите – Ивелина Василева 

Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев 

Министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков

Министър на икономиката и индустрията - Богдан Богданов 

Министър на иновациите и растежа - Росен Желязков

Министър на енергетиката - Жечо Станков 

Министър на електронното управление - Валентин Мундров 

Министър на туризма - Зарица Динкова 

Министър на младежта и спорта - Димитър Илиев

Последва остра реакция от ПП-ДБ, двете формации, участващи до момента в управлението с ГЕРБ- СДС. 

Преоктокабинетът не е съгласуван с нас, обяви премиерът в оставка Николай Денков по време на пресконференция в централата на ДСБ на ул. "Кърниградска". 

Той допълни, че немалка част от номинираните за министри не са дали съгласието си да участват в този кабинет, включително и лично той. 

"Не искам да бъда номиниран в този Министерски съвет", категоричен беше Николай Денков. Няма съгласие и по текста на споразумението, добави той. 

Според Кирил Петков Мария Габриел се е поддала на натиска на Борисов и на Пеевски.

"Свидетели сме на една от най-големите фалшификации в съвременната българска история, обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" и министър на финансите в оставка Асен Василев. Такова нещо не се е случвало – да бъда вписан като министър в кабинет, без да е взето моето съгласие", коментира Василев. 

"Това е акт или на наглост, или на безпардонност или на безобразие, който нито един човек, който иска да стане премиер на една държава не може да си позволи", посочи той. 

Очаква се тази сутрин и реакцията на ГЕРБ-СДС за споразумението, както и за включените министри н кабинета "Габриел".

А иначе в дневния ред на седмичната програма на НС не фигурира предложението на държавния глава - указът да е точка от днешното заседание.



По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Електронно микроскопско изображение на частиците на коронавируса (в зелено), причинител на Covid-19, на фона на инфектирана клетка. Изображение: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

Учени изяснятват как Covid-19 се движи между хората и дивите животни

Амбициозен американски научен проект има за цел за събере проби от над 50 животински вида, за да изясни как вирусът на Covid-19 се движи между хората и дивите животни. Скоро след началото на Covidпандемията стана ясно, че много животински видове, а не само хората могат да се окажат заразени с коронавируса SARS-CoV-2, включително домашни..

публикувано на 04.05.24 в 14:56

Ден на отворените врати в европейските институции

Стотици граждани от различни страни членки на ЕС се наредиха на огромни опашки пред Европейския парламент в деня на отворените врати на европейските институции. Проявата предшества деня на Европа 9 май. Пленарната зала на Европейския парламент, където обикновено заседават изпратените от гражданите представители, днес се изпълни именно с..

публикувано на 04.05.24 в 14:44

Британското военно разузнаване: Русия дава близо 900 жертви на ден в Украйна

Русия дава близо 900 жертви на ден в Украйна, твърди британското Министерството на отбраната.  Малко под 900 руски войници биват убити или ранени в Украйна всеки ден, според последната сводка на британското военно разузнаване.  "Вероятно е броят на жертвите на Русия отново да се увеличи през следващите два месеца, тъй като те подновяват..

публикувано на 04.05.24 в 14:39

Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим, предава БГНЕС. Велика събота е! Благодатният огън слезе в Кувуклията - параклис в центъра на църквата "Възкресение Христово”, в която се намира пещерата на Гроба Господен, където има особено почитана от всички християни..

публикувано на 04.05.24 в 14:32

Над 1 500 яйца бяха боядисани благотворително в София, ще отидат при възрастни хора

Над 1 500 яйца бяха боядисани благотворително на Велика Събота в столичния квартал "Младост 3".  Организаторите на проявата от фондация "От нас зависи" съвместно с район "Младост" бяха предвидили и различни работилници за най-малките, както и музика, танци и спортни игри. Деца от различни националности ще боядисват яйца в София..

публикувано на 04.05.24 в 14:11

ВМРО регистрира листите си за изборите

ВМРО регистрира в ЦИК листата си за европейските избори и в Районната избирателна комисия - за извънредните парламентарни избори в София. Водач на листата за Европарламента е Ангел Джамбазки, на второ място е друг настоящ евродепутат - Андрей Слабаков.  Джамбазки е начело и в столичния 25 МИР. Листите в 23 и 24 МИР ще води общинският съветник Карлос..

публикувано на 04.05.24 в 13:59

Оркестър "Сияние" ще гостува "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е на живо, изпълнена от русенския оркестър "Сияние". В състава му..

публикувано на 04.05.24 в 13:32