Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Изборите показаха, че Русия е уверена в силите и бъдещето си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телевизионно обръщение Владимир Путин благодари на сънародниците си за участието им в президентските избори, като нарече кампанията "изключително важна за страната и гражданите, напрегната и отговорна". Преди това председателят на Централната избирателна комисия Ела Памфилова обяви окончателните резултатите от вота. 

Ела Памфилова обяви, че за Владимир Путин са гласували повече от 76 милиона души или 87.28% от избирателите. В излъчено по държавната телевизия обръщение руският президент заяви, че за него подкрепата на гражданите е по-важна от формалната победа на изборите.

"Изборите показаха, че Русия днес е едно голямо и задружно семейство. Вървим заедно по избрания от нас исторически път, уверени в себе си, собствените си сили и в своето бъдеще".

Путин специално отличи за проявените от тях мъжество и смелост членовете на избирателните комисии на така наречените от него "исторически територии", т.е. анексираните части от Украйна.

Днес стана ясно, че съдът е отхвърлил жалбата на майката на Алексей Навални срещу наказателната колония, в която той почина. Според Людмила Навалная на сина ѝ не е била оказана адекватна медицинска помощ. В същото време съпругата на Навални Юлия обясни в социалната мрежа "Х" решението на съда с нежеланието на властите да разкриват обстоятелствата около смъртта на Навални. 

Междувременно руските власти отказаха да удължат работната виза на кореспондента на "Ел Мундо" Хавиер Коласа и му дадоха 24 часа да напусне страната. Преди няколко месеца полицаи посетили дома му в Москва и го предупредили да престане да отразява протестите на съпругите на мобилизираните в Украйна, съобщава испанският вестник. Коласа е работил в Русия през последните 12 години. През февруари той издаде книга със заглавие "Путинистан", в която нарича войната в Украйна "кръстоносен поход за унищожаване на Украйна, която не се вписва в Путиновия проект".   


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на президентските и парламентарните избори Кандидатът на опозицията печели втория тур на изборите с над 65% или 300 000 гласа повече от опонента си настоящия държавен глава Стево Пендаровски. ВМРО-ДПМНЕ е първа..

публикувано на 09.05.24 в 14:41

До 25 май се подават искания за вписване в избирателните списъци по настоящ адрес

До 25 май избирателите български граждани  с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места  в страната могат да подадат  писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията там .  При подаване на заявлението избирателят се вписва и в двата списъка - за..

публикувано на 09.05.24 в 14:18

"Лъжеш ли" ще гледа под лупа за неточни изказвания в предизборната кампания

Платформата "Лъжеш ли" отново ще следи за неточни изказвания по време на предизборната кампания. Изданието ще бъде седмо за платформата, която съществува от 2021 г., посочи пред БНР Даниел Янев от екипа. По думите му в страниците им в социалните мрежи тече анкета за това кои избори хората предпочитат да бъдат проследени – дали парламентарните..

публикувано на 09.05.24 в 14:10
Михаил Миков

Михаил Миков: "Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира смислена лява политика

"Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира по-смислена лява политика.  Това заяви пред БНР Михаил Миков, бивш председател на БСП, кандидат за депутат от коалиция "Левицата". "Безспорната неспособност на БСП да генерира някаква по-смислена лява политика в последните 6-7 години ни води до един упадък на представителството на левите..

публикувано на 09.05.24 в 13:51

Задържаха 21-годишен мъж за кражба на гориво от чешки тир край Монтана

Задържаха 21-годишен жител от област Видин за кражба на дизелово гориво от спрял за почивка тир край Монтана. При акцията е иззет и лек автомобил. Това е втората кражба на гориво за последните два дни. При обход на тирове, спрели да почиват на отбивка "Сухата чешма", край монтанското село Винище патрул на Пътната полиция - Монтана забелязали мъже да..

публикувано на 09.05.24 в 13:49

1 633 лв. е средният осигурителен доход през март

1 633,53 лева е бил размерът на средния осигурителен доход за страната през март, изчисляват от Националния осигурителен институт. От там уточняват и че 1 498,44 лева е средномесечният осигурителен доход у нас за периода от 1 април миналата година - 31 март тази година.  Той служи за изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец..

публикувано на 09.05.24 в 13:36

Около 200 души се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк в София

Около 200 души се включиха у нас в шествието на т. нар. Безсмъртен полк, което се провежда всяка година на 9 май по инициатива на Русия. Въпреки забраната от Столичната община те проведоха шествието.  Президентът Румен Радев поздрави лично участниците в инициативата.  "Историята не трябва да се забравя. Тука сме хора, които повечето от тях..

публикувано на 09.05.24 в 13:26