Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милиони хора са изложени на риск от холера

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиони хора по света са изложени на риск от холера заради липса на чиста вода, сапун и недостатъчни количества от ваксината срещу болестта. За това алармира Международната координационна група по осигуряване на ваксини и настоява за незабавни действия.

Броят на заразените с холера се увеличава от 2021-ва година насам, като през 2022 година те са били 473 000, тоест над два пъти повече от предходните 12 месеца.

Предварителните данни за 2023 г. сочат още повече случаи - над 700 000. Холерата е остро инфекциозно заболяване на тънките черва и се разпространява чрез храна и вода, заразени с бактерията, която причинява болестта. В момента най-силно засегнатите страни са Конго, Етиопия, Хаити, Сомалия, Судан, Сирия, Замбия и Зимбабве.

Увеличаването на случаите се дължи на проблеми с достъпа до чиста вода и канализация. Ситуацията става все по-сериозна заради конфликти, икономическа несигурност, разселване на населението, както и климатичните промени. Тези тенденции са трагични, като се има предвид, че холерата е болест, за която има ваксина и освен това подлежи на лечение, подчертават от Световната здравна организация.

Международната координационна група по осигуряване на ваксини управлява световните запаси с имунизационни препарати и настоява за ускоряване на производството на пероралната ваксина срещу инфекцията. Необходимо е още осигуряване на достъп до чиста питейна вода, подобряване на санитарните условия и бързо тестване.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19 департамента - от Средиземноморието през централните райони, като през нощта бурята достигна Париж и..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР. „По-скоро причината е, че..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ за Израел, тъй като президентът Реджеп Ердоган засилва критиките към еврейската държава и се опитва..

публикувано на 02.05.24 в 19:32