Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки нагиздени коне възвестиха Тодоровден в Банско

Снимка: Кети Тренчева, БНР

Десетки нагиздени коне, впрегнати в пъстри каруци, възвестиха Тодоровден в Банско. Празнично шествие обиколи целия град, а на централния площад се събраха хиляди банскалии в носии и гости на града. 

Празничното шествие на Тодоровден започна с водосвет, на който бяха благословени стопаните и техните коне, именниците и всички участници в един от най-древните ритуали в този край. След като обиколиха целия град, коне, каруци и хора се събраха на площада, където беше извършен ритуала "захранване на конете". Млади моми и невести наричаха за здраве, сила и плодородна година. Най-горди бяха стопаните на елитни породи коне:



"Всяка година голям празник за нас - да почетем конете, да почетем Тодоровден, да бъде всичко подобаващо за този празник. В Банско конят вече не е свързан с работа на полето и в гората, а се отглежда за удоволствие и за конен туризъм. В къщите по-няма, но във фермите има много коне", сподели горд собственик.



Снимки: Кети Тренчева, БНР

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маргаритис Схинас

Схинас: Нужно е европеизиране на Балканите, не балканизиране на Европа

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира пред гръцките медии последствията за Скопие, ако не спазва Преспанския договор. Схинас заяви пред медии от Солун поведението на новото политическо ръководство в Скопие. Схинас каза, че е належащо "европеизиране на Балканите, а не балканизиране на Европа". Той..

публикувано на 19.05.24 в 12:51
Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи с участие в нощта на музеите

През изминалата нощ се проведе Двайсетото издание на Европейската Нощ на музеите . Повече от 50 музея и галерии останаха отворени до малките часове на нощта. Един от тях беше Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи .  Телефони с шайба, телеграфни апарати с морзов ключ , 8-битови персонални компютри, български лампови..

публикувано на 19.05.24 в 12:33

Избор на митрополит в Сливенската епархия

В Сливенска епархия днес отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест епископи. Отново избори за Сливенски митрополит днес Изборният ден започна с литургия в храма "Свети Димитър" в Сливен. Избирателите вече са в сградата на Сливенска митрополия, където ще..

публикувано на 19.05.24 в 12:31

Васил Терзиев обеща поне един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му

Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община заради възможното постоянно спиране на Симеоновския кабинков лифт - последната такава връзка на..

публикувано на 19.05.24 в 12:13

Възпалителните чревни заболявания нямат граници

Около 4 хиляди българи живеят с възпалителни чревни заболявания , които изискват редовно проследяване и поддържане на организма чрез правилно хранене и спорт. Данните са на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит , които в днешния Световен ден за борба с тези заболявания организират среща между лекари и пациенти в София...

публикувано на 19.05.24 в 12:02

Преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" се включват в утрешния протест в София

Преподаватели и служители от Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще участват в националния протест пред Министерството на финансите утре. Те ще бъдат подкрепени и от студенти, които също тръгват за столицата. Искането на преподавателите и служителите в държавните университети не е само за повишаване на заплатите, защото в закона за..

публикувано на 19.05.24 в 11:56

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток. Силите на Киев са изстреляли и близо 60 дрона по южни руски области като петролна рафинерия в..

публикувано на 19.05.24 в 11:45