Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организират благотворителни прояви, за да спасят читалището в плевенското село Тодорово

Снимка: Предоставена от читалището

В плевенското село Тодорово организират благотворителни прояви, за да спасят своето народно читалище "Бъдеще-1927". Необходими са над 20 000 лева, за да се направи спешен ремонт на покрива.

Читалището е известно с ансамбъл "Учиндолчета". Децата репетират песни и танци, пресъздават обреди от този край в залата на читалището. Сега обаче има проблем с покрива, който се нуждае от ремонт . 

Благотворителният концерт под наслов: "с ръце и сърце за Читалището" започна в 18 часа в салона на читалището. Час преди имаше и благотворителен базар с ръчно изработени предмети.

Галя Нинова, секретар на читалището, сподели за БНР:

"Хората са дали много, много труд, за да го построят и в годините не му се е обръщало такова голямо внимание".

Децата, които се занимават в читалището, са носители на много награди. Те бяха сред участниците тази година в концерта "Млади фолклорни таланти" и пяха на сцената в Първо студио на БНР.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътен инцидент с над 30 пострадали в Сърбия

В Сърбия над 30 души пострадаха при сблъсък между автобус и автомобил край Белград. Инцидентът е станал рано тази сутрин край село Мали Пожаревац. На място е загинал шофьора на рейса. Повечето пътници са с леки наранявания, предаде БНТ.

публикувано на 29.05.24 в 11:01
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Белият дом смята, че Израел не е преминал "червената линия" в Рафах

Вчера от Белия дом заявиха, че въздушният удар на Израел, който уби десетки палестинци в Рафах в неделя, не е преминал "червената линия", за да има промяна в политиката на САЩ  относно конфликта. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ следят израелското разследване  на удара за който се предполага, че смъртта на цивилни е резултат..

публикувано на 29.05.24 в 10:43

Нови камери следят за пътни нарушения в Атина, двойно повишение на глобите

Нови камери в Атина ще следят за пътни нарушения. Повишават се и глобите. Скоро Гърция въвежда и ограничение на скоростта в градовете до 30 километра в час по образец на други европейски страни. Общо 4000 нови камери за контрол поставя министерството на транспорта. В Атина вече работят първите камери, които разпознават регистрационните..

публикувано на 29.05.24 в 10:33

Катастрофа спря движението на трамваите по столичния булевард "България"

Лек автомобил е катастрофирал в района на булевард "България", съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 9:30 тази сутрин. Колата е застанала на трамвайните релси. Движението на мотрисите е блокирано. В района има и сериозно задръстване. Екипите на полицията изясняват причините за инцидента.

публикувано на 29.05.24 в 10:06

100 тоалета за абитуриенти в неравностойно положение от кампанията "Облечи дете в нужда"

100 момичета и момчета и тази година имат своя мечтан абитуриентски бал, благодарение на кампанията "Облечи дете в нужда". Кампанията се провежда вече над 20 години , за да подпомага зрелостници в неравностойно положение. В нея участват младежи от цялата страна. " Дарители изпращат своите прекрасни тоалети . Поставяме ги на закачалки,..

публикувано на 29.05.24 в 10:02

Изследване: Учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас

Близо 2000 учители са се включили досега в първото по рода си изследване на педагогическите умения на XXI век , организирано от най-голямата платформа за образователни ресурси prepodavame.bg. Изводът е, че учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас .  Инструментът за самооценка е първият по рода си в България,..

публикувано на 29.05.24 в 10:01

Изключителни мерки за сигурност преди финала на Лигата на конференциите в Атина

Футболен празник при изключителни мерки за сигурност се подготвя в Атина. Над 5000 полицаи охраняват гръцката столица за финала на Лигата на конференциите между Олимпиакос и Фиорентина. Гръцките власти въведоха изключителни мерки за сигурност в Атина. С дронове и хеликоптери се охранява небето над гръцката столица. Забранено е движението..

публикувано на 29.05.24 в 09:54