Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туберкулоза е причинила близо 7000 допълнителни смъртни случаи по време на пандемията с Ковид-19

Снимка: СЗО

Близо 7000 допълнителни смъртни случаи заради туберкулоза е имало в европейския регион по време на пандемията на Ковид-19. Това става ясно от доклад на Световната здравна организация и Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Данните бяха публикувани във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата, който отбелязваме днес. Тази година събитието е под надслов "Да! Можем да спрем туберкулозата!".

Увеличената смъртност е пряк резултат от пандемията на коронавирус, подчертават експертите.

"Последният ни доклад разкрива напълно предотвратима ситуация – хора, засегнати от туберкулоза, не са били защитени и 7000 са загубили живота си заради прекъсвания в услугите, свързани с туберкулоза", посочва доктор Ханс Хенри Клуге, регионален директор на Световната здравна организация за Европа.

"На фона на последиците от пандемията на Ковид-19 все още имаме да извървим дълъг път, за да постигнем целите за елиминиране на туберкулозата. Навременно укрепване на превенцията, тестването и лечението са ключови елементи в борбата с туберкулозата и всяко забавяне води до допълнителни страдания и смъртни случаи", подчертава директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията доктор Андреа Амон.

Докладът разкрива също увеличаване на случаите на туберкулоза, която не се поддава на лечение с обичайно използваните против болестта лекарства, или т.нар. медикаменти от първа линия. Затова СЗО призовава държавите да засилят програмите за тестване и диагностика, за да се преустанови разпространяването на болестта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мащабна кампания за борба с туберкулозата

Над 100 души бяха изследвани за туберкулоза през тази седмица в региона по повод Световния ден за борба със заболяването – 24 март. 30 от пробите са отрицателни, а резултатите на останалите ще са готови до няколко дни. Това съобщи в здравното..

публикувано на 23.03.24 в 12:38

Специалист: Често имаме случаи на неимунизирани срещу туберкулоза, а това е рисков фактор

24 март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата , като инициативите тази година ще се проведат под мотото: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“.  По този повод Тубдиспансерът във Варна провежда дни на отворени врати – до четвъртък..

публикувано на 20.03.24 в 12:17

Две деца от Бургас са съмнителни за туберкулоза, насочват ги към клиника в София

16 души са новозаразените с туберкулоза в Бургаска област от началото на годината  до сега. Контактни на техни болни близки са и две деца. Те са насочени към допълнителни изследвания в специализирана детска клиника в София.  До края на седмицата в..

публикувано на 20.03.24 в 08:25

Безплатни прегледи за туберкулоза в Добрич

Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич организира безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза по повод Световния ден за борба със заболяването – 24 март. Тази година инициативата се провежда под надслова „Да! Ние можем да спрем..

публикувано на 20.03.24 в 07:49
МБАЛ

Изследват безплатно за туберкулоза в болницата във Видин

Седмица на отворените врати за безплатно консултиране и изследване за туберкулоза започва в Отделението по белодробни болести на болница "Св. Петка" във Видин . Инициативата е по повод Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24..

публикувано на 18.03.24 в 15:51

Изследват за туберкулоза в затвора в Сливен

Днес за първи път се провежда скрининг за туберкулоза на лица, лишени от свобода и служители в затвора в Сливен. Това съобщи д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ –Стара Загора. Инициатива е във връзка с  24..

публикувано на 18.03.24 в 15:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

На Велики четвъртък Софийската митрополия организира традиционно боядисване на яйца

На Велики четвъртък Софийската митрополия за 6-та поредна година организира традиционно боядисване на яйца. От Софийската Света митрополия и организациите, които участват в заниманията с децата, осигуриха всичко необходимо, за да могат децата да..

публикувано на 02.05.24 в 17:06

НЗОК: Изписването на медицински храни е на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология

Указанията на Здравната каса за изписване на медицински храни за пациенти с малнутриция са подготвени на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология.  Това съобщиха за БТА от Касата след заявката на сдружение "Общност..

публикувано на 02.05.24 в 16:45
Дмитрий Песков

Кремъл: Неоснователни са обвиненията на САЩ, че Русия е използвала химически оръжия в Украйна

Кремъл определи като неоснователни обвиненията на САЩ, че руските сили са използвали химически оръжия в Украйна. Русия остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков:..

публикувано на 02.05.24 в 16:41

Близо тон храни раздава "Бъди човек" за Великден в Банско

Близо един тон традиционно великденски и трайни хранителни продукти осигуриха анонимни дарители за бедните и възрастни хора от Банско.  Доброволците, които посещават домовете им, са само двама, но благодетелите – десетки. И тъй като местните знаят,..

публикувано на 02.05.24 в 16:35

ГЕРБ-СДС в Плевен регистрира листата си с кандидат депутати за изборите за Народно събрание

ГЕРБ-СДС в Плевен регистрира листата си с кандидат депутати за изборите на 9 юни за Народно събрание. Те ще се борят за три мандата от региона. Водач на листата е Пламен Тачев, втори е Валери Лачовски, областен координатор на ГЕРБ. Досегашният..

публикувано на 02.05.24 в 16:31
Църковен храм

Храмовия си празник отбеляза църквата в силистренското с. Скала – "Св. Цар Борис I Покръстител!"

Храмовия си празник отбеляза днес църквата в силистренското село Скала – "Св. Цар Борис I Покръстител!". Службата бе водена от архимандрит Назарий. През 2017 година църквата е построена от даренията на християни и мюсюлмани. За първи път в..

публикувано на 02.05.24 в 16:23
Доц.д-р Иван Малкодански-председател на Общинския съвет в Плевен.

Плевен с Обществен съвет за икономическа и инвестиционна политика

В Плевен създават Обществен съвет към Общинския съвет, който ще обсъжда икономическата и инвестиционната политика.  Така плевенчани ще могат пряко да се ангажират с проблемите в общината.  Идеята е на председателя на Общинския съвет доц. д-р..

публикувано на 02.05.24 в 16:17