Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС бойкотираха заседанието на комисията за Нотариуса

Градският прокурор на София Илияна Кирилова
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Градският прокурор на София и други магистрати от разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета" са били разпитвани от специалния прокурор за разследване на главния прокурор Даниела Талева. 

Това каза градският прокурор на София Илияна Кирилова, която е на изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства около дейността на групата около Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, която депутатите от ГЕРБ и ДПС бойкотираха.

Въпреки липсата на кворум председателят на комисията Никола Минчев даде ход на изслушванията. На това реагира Хамид Хамид от ДПС, който дойде малко след изслушването на апелативния прокурор на София Радослав Димов.

Хамид настоя заседанието да бъде прекратено, Минчев отказа, а депутатът от ДПС го предупреди, че още утре ще внесе в пленарната зала искане за освобождаване от председателския пост и напусна. 

Но дойде Маноил Манев от ГЕРБ, за да попита какво се случва тук. Той обвини ПП-ДБ, че правят предизборна кампания, нарече случващото се предизборен цирк и предложи на залата, в която заседава комисията, да пише "Предизборен щаб". 

Изказа се и Мирослав Иванов от ПП-ДБ, който отхвърли обвиненията и припомни, че преди да настъпи разлъката между управляващите, от ГЕРБ са намирали за много важна работата в тази комисия.

Намесиха се и от опозицията. Гроздан Караджов от ИТН се обърна към магистратите в залата, заявявайки, че те са използвани в една предизборна битка, а Атанас Зафиров от БСП каза, че отказва да участва в семейните драми на сглобката. 

Градският прокурор на София Илияна Кирилова, за която не е ясно дали ще бъде изслушана, каза, че в прокуратурата се работи и по двата казуса - Нотариуса и Пепи Еврото, но не пожела да каже какво е казала пред специалния прокурор Даниела Талева.

Свидетели на процедурните спорове на моменти на високи децибели бяха поканените магистрати - Илияна Кирилова, градски прокурор на София, която от втора покана се яви пред комисията, апелативният прокурор на София Радослав Димов, следователят Ясен Тодоров и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Последната даде на депутатите половин час, за да съберат кворум и след като това не стана, си тръгна.

По темата на комисията - за влиянието на Мартин Божанов, и допълнителните въпроси, свързани с другия съдебен лобист - Петьо Петров, по прякор Еврото, градският прокурор на София Илияна Кирилова беше категорична,  че кръгове в съдебната система няма. Тя декларира категорично, че не е била част от т.нар. "семейство", за което говори пред същата комисия бившият районен прокурор на София Невена Зартова, после цитира съобщение от друга изслушана - съдия Владислава Цариградска..

Според Кирилова логиката сочела, че няма как бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и убитият Мартин Божанов-Нотариуса да са работили заедно. Обясни, че по делото за убийството на Божанов са разпитани над 50 души и са извършени експертизи. Каза, че самата тя е била на разпит при ад хок прокурора Даниела Талева по отделените материали от мегаразследването "Осемте джуджета", свързани с временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Засегната от тона на депутата Бойко Рашков, малко след 17.30 часа Илияна Кирилова си тръгна от заседанието. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боевете в Източна Украйна

Боевете в Източна Украйна са в напрегната фаза, силите на Киев отстъпват към нови позиции в най-малко три места по фронта, съобщи главнокомандващият украинските военни.сили Олександър  Сирски е написал в "Телеграм", че с цел съхраняване на силите войските са се отдръпнали на нови позиции западно от селата в Донецка област Бердичи, Семенивка и..

публикувано на 28.04.24 в 21:15

Гръцката брегова охрана спаси 25 мигранти

Служители на гръцката брегова охрана спасиха 25 мигранти, чиято лодка потъна в Егейско море недалеч от остров Самос. Един от корабокрушенците е загинал, други четирима са в неизвестност, съобщава агенция "Ройтерс". Други 20 нередовни мигранти са се добрали по-рано днес до друг гръцки остров - Хиос За близо четири месеца от началото на годината броят на..

публикувано на 28.04.24 в 20:54
Николай Денков

Денков ще води листата на ПП-ДБ в Бургас, вероятно

Академик Николай Денков ще е водач на листата на ПП - ДБ за парламентарните избори във Втори многомандателн избирателен район Бургас, обяви един от лидерите на коалицията Асен Василев. По повод коментара на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Василев, с Кирил Петков и Николай Денков, Асен Василев..

публикувано на 28.04.24 в 20:32

Хиляди вярващи на Рупите за Цветница

Хиляди вярващи посетиха днес Рупите и  храма "Света Петка“, изграден по заръка на пророчицата Ванга, за която Цветница беше един от най- светлите празници.  Поклонници от България, Гърция и Северна Македония дойдоха, за да се поклонят пред гроба на Ванга, да запалят свещ в храма "Света Петка“ и да си вземат венец от върбови клонки...

публикувано на 28.04.24 в 20:07
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира..

публикувано на 28.04.24 в 18:28

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южна Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32