Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Кирилова: Двама свидетели опровергават Ивайла Бакалова

Ивайла Бакалова
Снимка: БГНЕС

Двама свидетели, разпитани вчера, опровергават думите на Ивайла Бакалова, че адвокат Емил Писков и зaстреляният в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, са ѝ поискали 100 000 евро, за да бъде пуснат от ареста мъжа до нея Веселин Денков. 

Това каза пред журналисти градският прокурор на София Илияна Кирилова преди изслушването ѝ във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Нотариуса.

По думите ѝ Бакалова е разговаряла от чужд телефон с Мартин Божанов в търсене на правна помощ. Свидетелите застават с имената си, не са анонимни или защитени, обясни Кирилова, но отказа да посочи кои са те и защо чак сега опровергават Бакалова, чиято версия Антикорупционният фонд разпространи още през 2021 г. в своето разследване "Списък за бърз контрол". 

Заради показанията на двамата свидетели Ивайла Бакалова отново ще бъде разпитана. Ще бъде проверено и дали записът на Антикорупционния фонд не е бил манипулиран, каза още градският прокурор на София Илияна Кирилова. 

Пред временната парламентарна комисия Кирилова отрече познанство с Мартин Божанов-Нотариуса, както и да е търгувала дела с другия сочен за лобист в съдебната система - Петьо Петров, известен като Пепи Еврото. Градският прокурор припомни събитията около отстраняването на бившия главен прокурор Иван Гешев миналия май:

"Миналата година, с този сюрреалистичен сюжет, който се разигра пред обществеността, до голяма степен допринесе за това недоверие и за това отношение към прокуратурата. И омаскаряване".


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецакция срещу купуването на гласове в Монтанско

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с изборното законодателство и конвенционалната престъпност се провежда днес на територията на област Монтана. До момента на територията на ОДМВР - Монтана са извършени проверки на 8 сигнала за купуване на гласове, по които са образувани преписки под наблюдението на..

публикувано на 05.06.24 в 13:16

МО отново заяви, че няма да праща военнослужещи в Украйна

България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна, заявиха отново от Министерството на отбраната. От там припомнят, че подобно решение е от правомощията на парламента.  От министерството припомнят, че страната ни е решила да участва в тренировъчната мисия на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.  Твърденията, че България..

публикувано на 05.06.24 в 13:08

Столове за телемедицина в малките населени места във Великотърновско

Община Велико Търново тества пет високоспециализирани медицински стола за телемедицина за надграждане на здравните услуги, които предоставя в малките населени места. Близо 2000 жители на малките населени места в община Велико Търново се възползваха от медицински прегледи на място по общинската програма за здравни грижи. За надграждане на..

публикувано на 05.06.24 в 13:08

Тялото на украински шофьор на камион е било открито в Дунав край Тутракан

Тялото на украински шофьор на камион е било открито във водите на река Дунав в района на Тутракан. По данни на полицията става дума за инцидент. Сигналът за злополуката е подаден на 1 юни, когато трима украински шофьори, които изчаквали реда си за преминат границата при Дунав мост, решили да се разхладят като поплуват във водите на Дунава. Те..

публикувано на 05.06.24 в 13:00

Всяко трето престъпление – на пътя

Всяко трето престъпление бива извършвано на пътя, а случаите на шофиране след употреба на алкохол или наркотици, нарастват. Това са част от заключенията в проучване, извършено по поръчка на Съвета за криминологични изследвания към Министерството на правосъдието. Изследването анализира престъпленията на пътя, законодателството по въпроса..

публикувано на 05.06.24 в 12:47

Преди изборите в Силистра и Ямбол: Висят лицата от стените, но еуфорията липсва

В Ямбол ситуацията е подобна.  Събития на открито като част от предизборната кампания липсват. Според жителите на града, кампанията преминава вяло, а на хората вече им е омръзнало от избори. До урните ще отиде отново твърдия електорат на партиите, смятат хората.  Какво споделиха те и дали ще отидат да гласуват - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 05.06.24 в 12:47
Гара де Норд в Букурещ

Няколко влака се движат със закъснение

Няколко влака се движат със закъснение заради повреда в контактната мрежа на гара Подуяне в София.  От БДЖ съобщиха за "Хоризонт", че аварията е станала рано тази сутрин около 6:30 часа.  Час по-късно движението на композициите е било възстановено.

публикувано на 05.06.24 в 12:45