Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 000 лв. глоба за мъж, продавал фалшиви сертификати за антитела по време на пандемията

Снимка: Ани Петрова

Окръжният съд в Смолян наказа с глоба от 10 000 лева мъж, продавал фалшиви зелени сертификати за наличие на антитела по време на Covid пандемията.

50-годишният хасковлия се признал за виновен и подписал споразумение с прокуратурата. Той беше арестуван в курорта "Пампорово" през януари 2022 г. 

По досъдебното производство е установено, че на 9 януари 2022 г. е поискал и получил 300 лева, за да въведе неправомерно в информационната система на Министерството на здравеопазването - His.bg, данни за наличие на антитела срещу коронавирус, без да са извършвани медицински изследвания на определено лице. 

Предния ден - 8 януари 2022 г., успял да въведе в информационната система данни за други две лица, които също не били изследвани, за което е получил възнаграждение от 600 лева. 

Подсъдимият е работел на граждански договор в лаборатория, която има офис в Пампорово. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

Министър на отбранителната индустрия - така медиите в Германия описаха вицеканцлера и икономически министър Роберт Хабек след изненадващата визита в Украйна. Германия, която е упреквана от съюзниците си, че дълго време се колебаеше дали да доставя на украинците модерно въоръжение, а сега не дава от своите високоточни далекобойни крилати ракети..

публикувано на 27.04.24 в 10:51
Работник сред разрушения от руски въздушен удар в електроцентрала на украинската компания ДТЕК, 2 април 2024 г.

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области тази нощ. По-рано Вашингтон обяви пакет в размер на 6 милиарда долара за поръчки на въоръжение за Украйна от американската индустрия. По данни от украинското командване са били изстреляни общо 34 ракети. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 от тях. Атаките  са били..

публикувано на 27.04.24 в 10:44

39-о издание на националното изложение на цветя "Флора 2024" в Бургас

В Бургас се открива 39-ото издание на националното изложение на цветя "Флора 2024".  Участват над 90 фирми, професионални организации и експерти в сферата на ландшафния дизайн. Залите на експозиционния център привличат с подредени цветни аранжировки и арт инсталации. Концерти, работилници за деца и демонстрации на флористи ще създават..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна?

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна? Този въпрос си задават всички още от началото на пълномащабната война, когато се стигна до запора на близо 300 милиарда долара активи на Руската централна банка в Европа и в Съединените щати. Аргументите "за" и "против" варират от спешната необходимост за осигуряване на допълнителен..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Деца влизат в ролята на родители в "Музейко"

Научно-образователният детски център "Музейко"  е домакин на постановката "Ах, тези родители" на Театър "Възраждане". По време на спектакъла децата ще влизат в ролята на родители и обратното. Предвидени са две представления - от 11:00 и 12:30 часа.

публикувано на 27.04.24 в 10:14

Родопският драматичен театър - домакин на фестивала "Талантите на Смолян"

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" е домакин на фестивала "Талантите на Смолян", който започва в 10:00 часа. Организатори са община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Фестивалът няма конкурсен характер, а целта..

публикувано на 27.04.24 в 10:08

Засякоха 22 китайски военни самолета в Тайванския проток

Тайван е засякъл в Тайванския проток 22 военни самолета на Китай, съобщи министерството на отбраната в Тайпе. Самолетите са навлезли в тайванското въздушно пространство. Ройтерс отбелязва, че нарушението е засечено ден след като завърши тридневното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай. По време на визатата..

публикувано на 27.04.24 в 09:59