Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

440 трудови злополуки са регистрирани за 2023 г.

Снимка: архив

Пет са тежките трудови злополуки, станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки, пряко свързани с дейността на пострадалите служители. 

Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова. 

Заради нарасналия процент трудов травматизъм инспекцията започна кампания „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“. 

В Бургас се проведе регионална конференция, на която проблемът беше обсъден със социалните партньори на инспекцията по труда.

„Правилата за безопасни условия на труд спасяват живот“ е мотото на кампанията, която от инспекцията по труда представят в областните градове. 65 са смъртните случаи при трудови злополуки миналата година, като най-много от тях са в отрасъл строителство“, каза Екатерина Асенова. 

Над 8300 сигнала за нелоялна практика на работодатели са постъпили през миналата година в инспекцията по труда, но едва 5 на 100 от тях се отнасят за неосигурени безопасни условия на труд, каза още Асенова. 

Кампанията, която се провежда в момента, е надежда за нас, подчерта тя. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Кипър е депортирал над 3700 души от началото на годината

Над 3700 незаконно пребиваващи в Кипър граждани на трети страни са депортирани в родината им от началото на годината досега, съобщиха от вътрешното министерство. На министерска среща на върха по въпросите на убежището и миграцията днес в белгийския град Гент кипърският вътрешен министър Константинос Йоану ще представи на колегите си като пример за..

публикувано на 29.04.24 в 04:04

Световната централна кухня ще възобнови дейността си в Ивицата Газа

Базираната в САЩ благотворителна организация Световна централна кухня заяви, че ще възобнови дейността си в Ивицата Газа, месец след като 7 нейни служители загинаха при израелски въздушен удар, предаде Ройтерс.  Преди да преустанови дейността си, Световната централна кухня беше раздала над 43 милиона ястия в Газа от октомври насам, което по нейни..

публикувано на 29.04.24 в 03:19

Напрежение между Китай и Япония заради инспекцията на няколко острова

Китайската брегова охрана влезе в конфронтация с плавателен съд, с който група японски политици са изпълнявали инспекционна мисия в Източнокитайско море. Това предаде Ройтерс, като се позова на китайското посолство в Токио и съобщения в японски медии. В мисията е участвал и бившият японски министър на отбраната Томоми Инада, съобщи японската..

публикувано на 29.04.24 в 03:14

Торнадо взе жертви в американския щат Оклахома

Торнадо премина през американския щат Оклахома и изравни със земята сгради, като отне живота на най-малко четирима души, съобщи губернаторът Кевин Стит, цитиран от Асошиейтед прес.  Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки, добавя Ройтерс.  Близо 30 000 души останаха без електричество след стихията, която започна късно..

публикувано на 29.04.24 в 03:08

Боевете в Източна Украйна

Боевете в Източна Украйна са в напрегната фаза, силите на Киев отстъпват към нови позиции в най-малко три места по фронта, съобщи главнокомандващият украинските военни.сили Олександър  Сирски е написал в "Телеграм", че с цел съхраняване на силите войските са се отдръпнали на нови позиции западно от селата в Донецка област Бердичи, Семенивка и..

публикувано на 28.04.24 в 21:15

Гръцката брегова охрана спаси 25 мигранти

Служители на гръцката брегова охрана спасиха 25 мигранти, чиято лодка потъна в Егейско море недалеч от остров Самос. Един от корабокрушенците е загинал, други четирима са в неизвестност, съобщава агенция "Ройтерс". Други 20 нередовни мигранти са се добрали по-рано днес до друг гръцки остров - Хиос За близо четири месеца от началото на годината броят на..

публикувано на 28.04.24 в 20:54
Николай Денков

Денков ще води листата на ПП-ДБ в Бургас, вероятно

Академик Николай Денков ще е водач на листата на ПП - ДБ за парламентарните избори във Втори многомандателн избирателен район Бургас, обяви един от лидерите на коалицията Асен Василев. По повод коментара на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Василев, с Кирил Петков и Николай Денков, Асен Василев..

публикувано на 28.04.24 в 20:32