Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Администрацията на САЩ води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа

Снимка: Ройтерс

Американската администрация води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа след края на войната, пише изданието "Политико". 

В разговорите е включено и предложение на Пентагона за оказване на помощ за финансиране на международна или изцяло палестинска мироопазваща мисия. 

Според официални представители, пожелали анонимност, предложението не предвижда изпращането на американски военни на място, а ще се фокусира върху допълнителна подкрепа от други държави. Друг представител от администрацията коментира, че Вашингтон работи с партньорите си по различни сценарии за създаване на временни власти и структури по сигурността след приключване на кризата в Близкия изток. 

Според "Политико" могат да минат седмици или месеци преди Съединените щати и партньорите им да одобрят някакъв план, тъй като участниците на международната сцена искат да видят ангажимент за намиране на решение на конфликта чрез създаване на две държави в региона.

В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори на среща с близки на заложници, че единствено военният натиск ще гарантира освобождаването им и армията е готова да влезе в град Рафах. Нетаняху подчерта, че властите не са отказали от преговорите, но при тях, по думите му,  израелските възможности - цитирам - трябва да бъдат използвани умно.

Междувременно в най-южния град на Ивицата Газа 12 души бяха убити при израелски удар срещу къща. Сред жертвите има жени и деца.

Високопоставен командир от "Хамас" пък е бил убит при продължаващата израелска операция в района на болница Аш-Шифа в град Газа. Според говорителя на военните Даниел Хагари мъжът е отговарял за набирането на хора и снабдяването на групировката с ресурси. От армията показаха и снимка от въздуха на тунел, за който твърдят, че свързва северната и южната част на Ивицата Газа и който е бил взривен с помощта на експлозиви.

38 души загинаха при израелски удари по северния сирийски град Алепо в ранните часове на днешния ден, включително петима бойци на ливанското шиитско движение "Хизбула", съобщава Ройтерс. Израел и "Хизбула" си разменят огън по израелско-ливанската граница, откакто избухна войната в Газа.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Задържани са общо седем души.

Мигранти са катастрофирали след гонка с полицията на пътя Хасково - Димитровград

Мигранти са катастрофирали на пътя Хасково - Димитровград, след като са били преследвани от полицаи.  Задържани са седем чужденци – шестима пътници без документи за самоличност и сирийският водач на колата с адрес в Харманли. Автомобилът е собственост на друг сириец със статут на бежанец. Криминалистите са получили информация за незаконното..

публикувано на 29.04.24 в 10:40
Снимката е илюстративна

Шест села в Дупнишка област са с ново осветление

Ново улично осветление е пуснато в шестте най-големи села в Дупнишко - Яхиново, Червен брег, Крайници, Бистрица, Самораново и Джерман. Това стана по проект за 1,5 мил. лева, финансиран от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021година. Реализацията на проекта се забави и покрай честите избори и около местния вот..

публикувано на 29.04.24 в 10:33

Цветан Бизев: Градът може да бъде преоткрит чрез творбите по стените

Изложба на рафити – уличното изкуство, и историята им от 90-те години до днес, се открива днес от 18 часа в „Уникредит студио“ и ще продължи цял месец. Това съобщи Цветан Бизев , основател на „София Ърбън арт“, в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ той коментира историята на графитите и къде е границата между изкуството и..

публикувано на 29.04.24 в 10:26
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров и премиерът Димитър Главчев.

Изтеглиха номерата на машините за гласуване на вота 2 в 1

В Министерството на електронното управление бяха изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за изборите на 9 юни. Публичното теглене стана в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Теглят номерата на машините за изборите

публикувано на 29.04.24 в 10:23
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: През тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите

Със сигурност през тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка. Това съобщи пред БНР Красимир Вълчев, бивш образователен министър, председател на Комисията по образование в НС и депутат от ГЕРБ. "Това е мярка, която изненада всички. Тя не беше предварително обсъждана, нямаше я в..

публикувано на 29.04.24 в 10:15

Засилен интерес към гласуване по пощата в Гърция

Засилва се интересът  на гърците за гласуване по пощата на евроизборите. Днес изтича срокът за подаване на молби. Досега 157  хиляди гърци са подали молба, че желаят да упражнят правото си на вот по пощата за евроизборите. Това стана възможно след промени в закона. Желаещите се регистрират в специален портал и получават пликове за вота от..

публикувано на 29.04.24 в 10:06
Антоанета Асенова

Антоанета Асенова, здравен медиатор: Първо трябва да разбереш защо една майка се страхува!

Те ходят от врата на врата, за да спечелят доверието на хора от уязвими семейства . Изслушват многодетни майки и притеснени баби, придружават здравно неосигурени до организирани за тях профилактични прегледи.  Те са здравни медиатори и имат мрежа в цялата страна . Част от нея е Антоанета Асенова, която от 11 години работи като здравен..

публикувано на 29.04.24 в 10:01