Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победа дели Григор Димитров от титлата в Маями

Григор Димитров победи Александър Зверев и е на финал в Маями
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-добрият български тенисист Григор Димитров е само на един мач от спечелването на турнира от сериите “Мастърс 1000” в Маями. Финалът довечера ще противопостави 32-годишния хасковлия на шампиона от Asustralian Open Яник Синер. И двамата се намират във великолепна форма и го доказват с представянето си във Флорида, а мачът помежду им обещава да се превърне в истинско зрелище.

Димитров играе излкючително уверено и в рамките на една седмица повали трима представители на топ 10 в световната ранглиста - Хуберт Хуркач, Карлос Алкарас и Александър Зверев. Самият той вече си гарантира завръщане в десетката след пауза от шест години. Гришо ще изпревари Стефанос Циципас и Алекс де Минор, но със сигурност не това, а възможността да завоюва втора “Мастърс” титла в кариерата си го вълнува повече.

Първият и единствен трофей на Григор от тази категория е от 2017 година, когато той триумфира в Синсинати. Българинът стигна и до още един финал - в Париж през миналата година, но беше спрян от Новак Джокович.

Любопитното е, че от “Мастърс 1000” турнирите Димитров не беше прескачал осминафиналите единствено в Маями, но сега не само запълни този пропуск, но заслужи правото да излезе в директния спор за трофея.

Григор вече спечели турнир от началото на сезона. Той ликува като шампион в Бризбън, а днес може да добави общо десета титла в професионалната си кариера.

Задачата на родния тенисист няма да е никак лесна, защото Яник Синер демонстрира изключително постоянство и след паметната победа над Даниил Медведев във финала на Australian Open не спира да прогресира. От началото на сезона италианецът е допуснал само едно поражение - срещу Алкарас в Индиън Уелс.

Синер вече два пъти е бил финалист в Маями - през 2021 и 2023 година, но и в двата случая се оказа на губещата страна. По пътя към днешния двубой той елиминира последователно Андреа Вавасори, Талон Грикспоор, Кристофър О’Конъл, Томаш Махац и Медведев. В тези мачове третият в световната ранглиста италианец загуби само един сет.

Григор Димитров имаше значително по-трудни препятствия. Още на старта той беше на две точни от загубата срещу чилиеца Алехандро Табило, но направи впечатляващ обрат в тайбрека на втория сет и загатна, че е способен да запише серия от силни резултати. Последва лесна победа срещу нк Хамфман, за да се стигне до трисетовата битка с Хуберт Хуркач, спечелена от българина с тайбрек в третия сет. След това дойде ред и на втория в света Алкарас да преклони глава пред Гришо, а на полуфиналите първата ни ракета изнесе истинска тенис лекция срещу Александър Зверев, от когото имаше седем поредни загуби.

“Много се радвам, че съм на финал отново. Винаги обичам да играя уикендите. Остава още един мач. Работата не е свършена", сподели Димитров пред Sportal.bg и добави, че Синер е най-добрият тенисист в света към днешна дата.

Балансът между двамата е в полза на италианеца - 2:1. Григор се наложи в първия им мач - през 2020 година в Рим, а Синер спечели следващите два - в Маями и в Пекин през миналата година. Дали днес Димитров ще вземе реванш за поражението преди 12 месеца и ще вдигне един от най-ценните трофеи в кариерата си, ще разберем тази вечер. Началото на финалния дуел е в 22:00 часа.
По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Барселона почти сигурно си гарантира сребърните медали в испанското първенство

Отборът на Барселона се наложи с 2:0 като гост на последния в класирането и вече изпаднал тим на Алмерия в среща от 36-ия кръг на испанското футболно първенство. Успехът почти сигурно гарантира сребърните медали на тима, тъй като разликата с третия Жирона вече е 4 точки при оставащите по два мача. И двата гола за каталунците реализира Фермин Лопес в..

публикувано на 17.05.24 в 06:57
Илия Груев-младши

Илия Груев и Лийдс на един мач от завръщане във Висшата лига

Лийдс разгроми Норич с 4:0 в среща реванш от полуфиналните плейофи на английската Чемпиъншип и е само на крачка от завръщане във Висшата лига.  Първата среща завърши 0:0 Илия Груев отбеляза първото попадение за Лийдс от пряк свободен удар още в 7-ата минута. Съперникът на Лийдс във финала на "Уембли" ще стане ясен днес, когато Саутхемптън посреща..

публикувано на 17.05.24 в 06:46
Ботев отпразнува Купата на България с шествие

Ботев отпразнува Купата на България с шествие

Футболният Ботев (Пловдив) отпразнува спечелената Купа на България с празнично шествие и церемония в Община Пловдив, където носителите на трофея бяха приети от кмета на града Костадин Димитров.  Вчера „канарчетата“ надделяха с 3:2 над Лудогорец във финала на Националния стадион „Васил Левски“ и така завоюваха четвърта Купа на страната в..

публикувано на 16.05.24 в 20:55
Швеция надигра Казахстан с 3:1

Швеция продължава без загуба на световното по хокей

Отборите на Швеция и Австрия постигнаха победи в първите мачове от днешната програма на Световното първенство по хокей на лед за мъже, което продължава до 26 май в Чехия. Съставът на Швеция надигра Казахстан с 3:1 (1:0, 1:0, 1:1) в Острава и остава непобеден след четири срещи от началото на шампионата. Шведските хокеисти оглавяват временното..

публикувано на 16.05.24 в 20:20
Български клубове участваха в среща с УЕФА в Белград

Български клубове участваха в среща с УЕФА в Белград

Заместник-генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети и ръководителят на сектора за клубни състезания и календари на eвропейската централа Тобиас Хедщук се срещнаха в Белград с клубове от Сърбия, Румъния, България, Унгария и Черна гора. На въпросната дискусия, която беше домакинствана от Футбония съюз на Сърбия (ФСС), двамата ръководители на..

публикувано на 16.05.24 в 20:05
Диа Евтимова

Победи за наши тенисисти в Анталия и Куршумлийска баня

Диа Евтимова се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис на клей в турския курорт Анталия с награден фонд 15 хиляди долара. Евтимова надигра във втория кръг Лиза Клайс от Белгия със 7:6(3), 6:3. Срещата продължи 2 часа и 2 минути. За място на полуфиналите българката ще играе срещу японката Ринон Окуваки. Габриел Донев се..

публикувано на 16.05.24 в 19:12
Жулиен Алафилип

Французин спечели 12-ия етап от обиколката на Италия

Французинът Жулиен Алафилип спечели 12-ия етап от колоездачната Обиколка на Италия, който беше с дължина 193 километра от Мартинсикуро до Фано. Времето на Алафилип е 4:07:44 секунди, като изпревари с 31 секунди Джонатан Нарваес от Еквадор и с 32 Кантен Ерман от Белгия. Ранният аванс, който Алафилип си направи, реално се оказа ключов за..

публикувано на 16.05.24 в 18:55