Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Новаков: Започна обратното броене за присъединяването ни към Шенген и по суша

Снимка: www.europarl.europa.eu

България и Румъния вече са част от Шенгенското пространство по въздух и вода. От вчера отпадна въздушният контрол за гражданите на двете страни в цялото пространство за свободно движение, както и граничният контрол по Черно море между България и Румъния. Той обаче остава по река Дунав между двете страни, тъй като тя се смята за сухопътна граница. Контролът се запазва и на границата с Гърция, където напливът е най-голям, особено през лятото. 

До решението се стигна през декември миналата година след като беше свалено ветото на Австрия за двете страни и на Нидерландия само за България. 

В докладите си за оценка още през 2011 г. ЕК потвърди, че България и Румъния са изпълнили всички изисквания, за да бъдат изцяло част от Шенгенското пространство. Комисията активно подкрепяше този процес.

Снимка: БГНЕС

От декември миналата година и двете държави членки предприеха всички необходими мерки, за да гарантират гладкото прилагане на шенгенските правила от 31 март 2024 г. През март ЕК, България и Румъния поставиха началото на рамки за сътрудничество въз основа на успешното изпълнение на пилотни проекти за бързи процедури за предоставяне на убежище и връщане. С тях Румъния и България ще продължат да допринасят за укрепването на сътрудничеството в областта на границите и миграцията, както и за съвместните европейски усилия за подобряване на сигурността на ЕС по външните граници и за справяне със свързаните с миграцията предизвикателства, подчертават от ЕК.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен определи това като "голям успех за двете страни и исторически момент за Шенгенското пространство".

"Присъединяването на Румъния и България прави Шенген по-силен — тази "перла в короната", която е емблематична за нашия европейски начин на живот и благоприятства вътрешния пазар", подчерта заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас.

"Горещо поздравявам и двете страни за усилената работа, за да стигнете дотук — това е ваша придобивка, която е отдавна заслужена", каза още Схинас

"Следващата стъпка е премахването на проверките и по вътрешните сухопътни граници. Обсъждането в Съвета ще продължи тази година. Обещавам, че това ще бъде приоритет за края на моя мандат", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Снимка: БГНЕС

Ще отнеме време, за да могат повечето хора да свикнат с новия режим на пътуване, а той е положителен, смята евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП. Започна и обратното броене за присъединяването на България към Шенген и по суша, категоричен е той.

"Това е необратим процес. България къса все повече с 90-арското си минало и се приближава все повече към европейското си бъдеще."

Новият Европейски парламент ще заработи есента. През 2025 г., след като изборите в Австрия вече са отминали, е напълно резонно да очакваме страната ни да се присъедини и по суша, поясни Новаков в интервю за БНР.

"Всеки път, когато се види светлина в тунела, се оказва влак", отбеляза той, като направи предпазлива прогноза за влизането ни в сухопътния Шенген догодина.

Евродепутатът изрази очакване за среща с експерт от ЕК, който да обясни как така река Дунав не е река и не се води граница по вода.

"От днес България пази още 26 граници в ЕС – това е сериозна отговорност и повод да поискаме повече хора от "Фронтекс". Повод да поискаме допълнителна подкрепа винаги ще има", изтъкна Новаков в предаването "Преди всички".

"Ако получа номинация, бих я приел", уточни Андрей Новаков за евентуалното си явяване отново като кандидат за евродепутат.

Реториката за Народно събрание, националният контекст ще доминира над европейския, заяви Новаков относно предстоящата предизборна кампания. Според него вот 2 в 1 би бил сериозно предизвикателство за всички – и за участниците, и за гласуващите.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Песнопения на патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир за Възкресение Христово

Песнопения на починалия патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир "Св. Лука" за Възкресението Христово. Така ще е и в през следващите дни. В центъра на храма е портретът на Негово светейшество с траурна лента в горния десен ъгъл.  Игуменията на Граничкия девически манастир сестра Фотиния каза, че притежава диск с песнопенията с..

публикувано на 06.05.24 в 20:34
Лидерът на

"Хамас" обяви, че приема условията за прекратяване на огъня в Газа, предложени от Египет и Катар

Палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. В съобщението на "Хамас" се отбелязва, че лидерът й в изгнание Исмаил Хания е уведомил лично катарския премиер и директора на египетското разузнаване, че е готов за замлъкване на..

публикувано на 06.05.24 в 20:09

Божури и диви лалета привличат туристи в Кюстендилско

Редки растения  - божури, които сега цъфтят, както и диви лалета, привличат много туристи и природолюбители в празничните дни в Кюстендилско. Срещат се в местността Черна нива ( между Кюстендил и Дупница), на връх Виден (1480 м.) в Конявския Балкан, както и в местността Голо бърдо, Пернишко. Цяла долина е с божури в Черна нива, към пътя Кюстендил -..

публикувано на 06.05.24 в 20:06

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то..

публикувано на 06.05.24 в 19:46
Ва българското военно гробище край Ново село в Северна Македония, архив, май 2о23 г.

Отбелязаха Деня на храбростта на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония

Българска делегация отбеляза днес Деня на храбростта на едно от малкото запазени български военни гробища в Република Северна Македония - в Ново село. Церемонията е започнала с химните на двете страни, информира БТА. Там са били посланикът ни Скопие Ангел Ангелов,  началникът на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично..

публикувано на 06.05.24 в 19:35

ГЕРБ-СДС иска да се пребори за два мандата в Монтана на вота през юни

Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата ГЕРБ-СДС за народни представители в Монтана, където политическата сила ще се бори да вземе 2 мандата.  Коалиция ГЕРБ-СДС подаде документи за регистрация на листата за народни представители от Монтана. След 9 мандата депутат от ГЕРБ Ирена Димова не е в листата и остава областен координатор: "Аз съм се..

публикувано на 06.05.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Опит за бойкот на стачката на журналистите от РАИ

В ход е 24-часовата стачка на журналистите от италианската обществена медия РАИ. Организирана е от синдиката на журналистите на медията UsigRai, основан преди 40 години. В момента има над 1600 членове от 2000 журналисти в медията. Стачка в РАИ Протестът преминава в особена атмосфера от сблъсъци на мнения от страна на управата на РАИ,..

публикувано на 06.05.24 в 19:13