Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 двойки близнаци са се родили през миналата година у нас

Снимка: pixabay.com

Над 200 двойки близнаци са се родили през миналата година у нас, след като държавата е подпомогнала зачеването им чрез Центъра за асистирана репродукция.

За същия период близо 1600 деца са родени в семейства, получили финансиране от фонда, който днес навършва 15 години от създаването си.

От 2009 година до момента чрез Центъра за асистирана репродукция са подпомогнати над 38 хиляди двойки с репродуктивни проблеми, и така са родени повече от 16 хиляди деца, съобщават от фонда.

И посочват, че в резултат на съвместната работа с ин витро клиниките у нас се стига до все повече успешни забременявания, раждания и деца.

Фондът отпуска до 6000 лева за една процедура, като всяка жена, която отговаря на условията за кандидатстване, има право на 4 опита с това финансиране.

Има ограничение във възрастта – до 43 години. През миналата година към фонда са подадени около 5560 заявления, което е с около 50 повече спрямо 2022-ра година, но с близо 300 по-малко спрямо 2021-ва.

Годишнината от създаването на Центъра ще бъде отбелязано с тържество този следобед в столичния Център по хигиена.

Репортаж на Елена Бейкова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емилия Лазарова

МОН обещава: Без ощетени ученици на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова. "Това е технически..

публикувано на 20.05.24 в 10:08
Фериботи на пристанището в Дувър, Великобритания, архив, 2022 г.

470 млн. паунда годишно за гранични проверки след Брекзит на Острова

Граничните проверки след Брекзит ще струват на бизнеса в Обединеното кралство милиона 470 милиона паунда годишно, се казва в доклад на Сметната палата. Правителственият орган за наблюдение на обществените разходи посочва, че плановете за въвеждане на гранични проверки на стоки, идващи от ЕС, са изправени пред големи проблеми, включително..

публикувано на 20.05.24 в 09:42

Форум за сеизмично инженерство организира УАСГ

Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) чрез Националния център по сеизмично инженерство организира международен форум за актуални проблеми на сеизмичното инженерство, който започва в 13:30 ч. в столицата. Форумът включва научен семинар, научна конференция, национална дискусия и популярни образователни беседи с ученици от..

публикувано на 20.05.24 в 09:42
Кирил Набутов

Кирил Набутов: Днешна Русия с бързи темпове се връща към времената на хановете от Златната орда

Миналата седмица президентът на Русия Владимир Путин подписа указа за назначаване на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. След 12 години начело на министерството на отбраната Сергей Шойгу беше сменен от икономиста и доскорошен вицепремиер Андрей Белоусов. Самият Шойгу беше назначен на поста секретар на Съвета за сигурност на Русия на..

публикувано на 20.05.24 в 09:38

Адв. Мария Петрова: Строежът на Детска болница – като сагата с магистралите

Държавата дълги години използваше детското здравеопазване като нещо, което съществува, но не в най-добрата му форма и с годините имаме по-малко лекари педиатри, по-малко лекари в детски специалности като кардиология, неврология, както и по-малко сестри. И всички тези недъзи са допуснати от държавата, и тя се пуска по инерция и чака решение...

публикувано на 20.05.24 в 09:31

80 млн. лв. отпусна кабинетът за повишаване на заплатите в университетите

​ Близо 80 милиона лева допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от служебният кабинет, информират от правителствената..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
АЕЦ Запорожие

"Грийнпийс" осъжда руските планове за рестартиране на Запорожката АЕЦ

От "Грийнпийс" обявиха, че категорично осъждат плановете на руската държавна ядрена компания "Росатом" и на руското правителство за рестартиране на ядрените реактори на атомната централа в Запорожие. Сред плановете е и изграждане на голяма помпена станция, която да доставя вода на атомната централа, тъй като от близо година - след..

публикувано на 20.05.24 в 09:09