Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово започва деветото издание на фестивала на монодрамата

Снимка: Велина Махлебашиева

В Габрово започва деветото издание на международния фестивал на монодрамата. Дванадесет заглавия за възрастни и едно представление за деца са включени в афиша на театралното събитие, което се провежда всяка четна година.

Фестивалът на монодрамата е традиционно за града събитие, но за първа година организаторите от драматичния театър правят опит да привлекат публика от съседните на Габрово градове, като гостуват там с представления от програмата.

Театралният форум „Соло акт“ ще бъде открит тази вечер с моноспектакъла на Красимир Ранков „Старецът и морето“ от Ърнест Хемингуей и последния моноспектакъл на Мариус Куркински „Нашенец“ по Чудомир.

Фестивалната програма, която включва 13 заглавия, е разгърната в 6 дни. Представленията ще се играят на няколко сцени. Селекцията е на Емилия Илиева, драматург на габровския драматичен театър.

Гостуващите продукции от Румъния и Хърватия публиката ще гледа със субтитри на български език.

5-членно жури, председателствано от театроведа Аглика Стефанова- Олтеан, ще връчи награди в пет категории. Алтернативно жури ще има за задача да бъде гласа на публиката.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На местните избори в Англия и Уелс се очертава убедителна победа на лейбъристите

Продължава преброяването на гласовете на местните избори в Англия и Уелс, но вече се очертава убедителна победа на лейбъристите. Лейбъристите освен това спечелиха междинните избори за депутат в Блекпул Юг, което не предвещава нищо добро за управляващите консерватори на предстоящите по-късно през годината общи избори. Лидерът на Лейбъристката..

публикувано на 03.05.24 в 10:25

250 социално слаби и хора с увреждани получиха храни от Съюза на инвалидите в Кюстендил

В Кюстендил 250 социално слаби и хора с увреждани получиха храни от Съюза на инвалидите в града. От организацията на Съюза на инвалидите изказват благодарност на щедри спонсори от града, които се отзоваха и дариха козунаци и храни.  Над един тон храни бяха събрани в кампанията, организирана от енориашите към храма "Свети Великомъченик Димитър..

публикувано на 03.05.24 в 10:17

Петя Христова представи самостоятелната си изложба "Иконите и стъклото" в Ямбол

В навечерието на Великденските празници в ямболската галерия LP ART своята самостоятелна изложба "Иконите и стъклото" представи художничката Петя Христова.  Изложбата, в която са представени 33 икони от стъкло, е уникално явление в арткалендара на Ямбол, тъй като е обърната изцяло към декоративното изкуство, подчерта председателят на Съюза на..

публикувано на 03.05.24 в 10:05
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Младите хора в България са опасно дистанцирани от политиката

Младите хора в България са опасно дистанцирани от политиката , заяви пред БНР директорът на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.  "Липса на минимален имунитет, политически. Липса на желание за включване в онези решения, които включват теб. Сериозна гетоизация и маргинализация на голяма част от младите хора в България заради демографската,..

публикувано на 03.05.24 в 09:59

Активисти поискаха университетът в Сидни да се освободи от компании, свързани с Израел

Стотици хора, протестиращи срещу войната на Израел в Газа, се събраха в един от най-добрите австралийски университети, настоявайки той да се отдели от компании, свързани с Израел. Движението е вдъхновено от студентските окупации, обхванали кампуси в САЩ.  Стотици арестувани след акция на полицията в Калифорнийския университет Пропалестински..

публикувано на 03.05.24 в 09:58

НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница

От Националната здравноосигурителна каса официално потвърдиха, че са дали две положителни становища за проекта на болницата “Мама и аз”. На 1 февруари 2023 г. първият документ е подписан от временния управител на Касата д-р Йорданка Пенкова. Становището гласи, че "ако оценката на потребностите на населението от медицинска помощ покаже..

публикувано на 03.05.24 в 09:50

Великотърновски храм, строен от Колю Фичето, очаква ремонт

Великотърновският храм "Св. св. Кирил и Методий", който е национален паметник на културата, е в много тежко състояние и чака ремонт. През това време десетки миряни даряват труда и парите си, за ремонт на църковния покрив.  Църквата в квартал "Варуша", носеща името на славянските първоучители, е строена от майстор Колю Фичето и след нея той..

публикувано на 03.05.24 в 09:32