Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на страните от НАТО обсъждат фонд от 100 млрд. евро в помощ на Украйна

Снимка: mil.in.ua

Министрите на външните работи от страните членки на НАТО обсъждат в Брюксел създаването на фонд от 100 милиарда евро за подпомагане на Украйна в следващите пет години.

Според министъра на външните работи на Латвия Кришанис Каринш фондът за Украйна може да бъде финансиран от страните членки на НАТО. По думите му средствата може да представляват определен процент от брутния вътрешен продукт на всяка страна. По-рано, преди срещата на външните министри, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отказа подробности около идеята, която той оповести вчера.

"Трябва да останем твърди в нашата подкрепа за Украйна. Приветствам, че съюзниците продължават да извършват големи доставки на оръжия, боеприпаси и оборудване, но Украйна има спешни нужди. Всяко забавяне в предоставянето на подкрепа има последствия на бойното поле", каза Столтенберг, който не очаква да бъде постигнато споразумение по въпроса днес и утре, но изрази надежда това да стане преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

На влизане на заседанието на министрите на външните работи Столтенберг се ограничи единствено с думите, че трябва да се премине към дългосрочен и твърд ангажимент спрямо Украйна. 

"Това, което е очевидно е, че има нужда от още и повече пари за Украйна и то в продължение на много години. И сега в рамките на тази идея ще обсъдим ангажиментите, както и институционалните рамки за тази подкрепа, така че да гарантираме повече предсказуемост и сигурност, че парите ще ги има всеки месец и всяка година в продължение на доста време".

Столтенберг каза още, че не очаква да бъде постигнато споразумение по въпроса днес и утре, но изрази надежда да има консенсус до срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Въпросът не е дали Украйна ще се присъедини към НАТО, а кога, подчерта той. Министърът на външните работи на Естония Маргус Цакхна пък предложи съюзниците да заделят всяка година определен процент от своя БВП за Украйна:

"Ако всички съюзници отделят 0.25 от своя БВП за военна подкрепа всяка година, то това прави общо 120 млрд. евро. И това е достатъчна военна подкрепа за Украйна, за да отблъсква Русия".

Заседанието на министрите продължава и утре. България е представена от министъра на външните работи Мария Габриел. 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че само през март Русия е използвала над 3000 управляеми въздушни бомби, 600 безпилотни самолета и 400 ракети срещу страната му, като мишени са били основно обекти от енергийната инфраструктура. 

"Русия се готви да мобилизира допълнителни 300 000 войници до юни", предупреди още Зеленски.



По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тържествена смяна на почетния караул пред президентството

На празника на армията в 12 часа пред Администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул. На ритуала ще присъстват и ученически гвардейски отряди. Младежите от отрядите ще бъдат посрещнати след това от държавния глава Румен Радев. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на..

публикувано на 06.05.24 в 09:06

Приключва предизборната кампания за парламентарния и президентския вот в РСМ

В Република Северна Македония днес завършва предизборната кампания за парламентарните избори и втория кръг на президентския вот на 8 май. И от двете коалиции на албански политически партии в Северна Македония обявиха, че на втория тур на президентските избори няма да призоват за конкретна подкрепа за един от двамата кандидати за президент,..

публикувано на 06.05.24 в 08:52

Курбан за здраве в Луковит за Гергьовден

На Гергьовден отбелязва своя празник град Луковит . От 9.00 ч. в църквата "Свети Георги Победоносец" ще бъде отслужена света литургия, а след това на централния площад "Трети март" ще започне музикална програма.  По традиция на жителите и гостите на града ще бъде раздаден курбан за здраве и благоденствие.

публикувано на 06.05.24 в 08:44
Гложенски манастир

Гложенският манастир отбелязва своя празник

Гложенският манастир "Св. Георги Победоносец" отбелязва  своя празник, а на посетителите ще бъде раздаден курбан за здраве. В празничния ден в църквата на манастира ще бъде отслужена света литургия, поясни йеромонах Нектарий: "Голям благодат е да имаш храмов празник, който е свързан с този светец и ще се осланяме на неговата любов и..

публикувано на 06.05.24 в 08:36

За 6 май военни смениха трибагреника в местността "Усойката" край Смолян

Огромен трибагреник е спуснат за 6 май от Орлова скала в местността "Усойката" край Смолян. Това е традиция, която изпълняват за празника на армията военнослужещите от 101-ви Алпийски полк. Спуснатият национален флаг е с размери 20 на 10 метра. Всяка година военните алпийци го заменят с нов преди Гергьовден. По повод празника..

публикувано на 06.05.24 в 08:11

Руски атаки с дронове в североизточната Сумска област на Украйна

Украйна съобщи за масирани руски атаки с дронове през нощта в Сумска област. След силна експлозия в региона са започнали проблеми с електричеството, предаде агенция УНИАН.  Командването на Военно-въздушните сили е предупредило за заплахата малко преди полунощ, след което е отчетено движение на дронове "Шахед" през Сумска област и взрив в..

публикувано на 06.05.24 в 07:59
Офисът на

ООН се застъпи за "Ал Джазира" след забраната ѝ в Израел

Израел затвори контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата с Ивицата в Газа след нападението срещу негови войници, за което пое отговорност въоръженото крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас". Преговорите в Кайро за примирие в Газа не дадоха резултат. ООН защити медийната свобода след решението на Израел да..

публикувано на 06.05.24 в 07:53