Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Коцев: Оттеглям оставката си!

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

"Тъй като познавам професионализма на господин Коцев и знам, че е много посветен на работата си, поисках лична среща с него и проведохме доста дълъг и откровен разговор, в който се оказа, че всъщност той е подал тази молба за напускане под натиск както от страна на министъра на вътрешните работи, така и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата", каза премиерът Николай Денков на брифинг на МС. 


Главният секретар на МВР Живко Коцев, който вчера подаде оставка заяви: 

"Уважаеми дами и господа, представители на медиите. Днес заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка; оставка, която е провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск".

На няколко пъти Коцев не отговори на журналистически въпроси кой точно го заплашва, не назова име и не каза в прав текст дали това са изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. 

"Аз няма да конкретизирам и да влизам в подробности, но оставката не е мой личен акт". 

"Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз съм служител повече от 30 години. Кариерата ми е преминала изцяло в правоохранителните структури. Първоначалната ми реакция бе на огромно разочарование, на обида, на болка за отношението спрямо мен. Забелязвам обаче, че срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист - мен и моите близки. От. сряда насам не се спират спекулациите и внушенията спрямо мен. Очаквам в следващите дни тя да добие невиждани мащаби. Очаквам всичко. 

Днес забелязах, че моята оставка за напускане на системата на Министерството беше използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме ангажира и задължава. Мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя. Да си изпълнявам служебните задължения, защото не става вече въпрос само за мен като професионалист и като личност, а за всички български граждани, на които ние трябва да осигурим спокойствие и стабилитет", посочи Коцев.

Той допълни, че преди около 30 г. е бил обект на въоръжено нападение. 

"Причинени са ми болки и страдания, но преодолявайки страха оцелях и към днешна дата съм пред вас. Не се страхувам за живота си", настоя той.

Коцев уточни, че не се страхува за живота си. Потвърди, че след като е бил поканен да съдейства на образувано наказателно производство на 3 април, когато течеше акцията на ДАНС в Митниците, е имало и обиски в неговия кабинет и в неговото жилище.

"Явих се в КПКОНПИ, в прокуратурата, след което, на по-късен етап, бяха извършени определени процесуални действия в служебното им помещение и в дома ми. Но това, което се твърди - за колосални финансови, парични средства и други нелепи твърдения, не отговарят на истината".

"След като проведохме разговора, се обадих на президента Радев. Оказа се, че те са имали също разговор с господин Коцев. Президентът е информиран за това, което сега ви казвам и аз. При това положение се разбрахме, че аз няма да придвижа процедурата по уволнението по същество, което се иска от господин Коцев. Президентът знае. Той е съгласен, че при тези обстоятелства това не е редно", допълни премиерът в оставка. 

"Аз няма да работя повече с господин Стоянов. Аз съм снел доверието си от него вече, така, че новият служебен кабинет ще трябва да работи, новият служебен премиер, с господин Стоянов".



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов за тавана на надценката на хляба: Политическо заслепяване и момент на кратко умопомрачение

Днес е денят на данъчната свобода - оттук нататък започваме да работим за себе си.  Този ден почти винаги се пада около средата на май, посочи пред БНР Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика. По думите му големи разминавания има само в моменти на кризи.  "Това е един измерител на общата данъчно-осигурителна..

публикувано на 13.05.24 в 08:43

Над 140 са жертвите на наводненията в Бразилия

144-ма души достигна броят на потвърдените жертви на наводненията в Южна Бразилия. Опустошителни бедствия има и в други части на света. Гибелта на още седем души е била потвърдена през последното денонощие, когато валежите не спряха, съобщиха от службите за  защита на населението. 125 души остават в неизвестност. 620 хиляди са били..

публикувано на 13.05.24 в 08:28
Гитанас Науседа

Президентски балотаж в Литва на 26 май

Настоящият литовски държавен глава и премиерът на страната ще се изправят един срещу друг на президентски балотаж на 26 май, предаде АФП. Президентът Гитанас Науседа получава 44% от вота, а премиерката Ингрида Шимоните – 20 на сто, посочва Ройтерс. Пред репортери след края на изборния ден Науседа обеща да засили натиска над западните..

публикувано на 13.05.24 в 08:24
Димитър Главчев и Румен Радев

Президент и премиер: Не приемаме изявления от РСМ, противоречащи на международни договори

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.  България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, заявява в своя..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Задържан е собственикът на пистолета заради инцидента в Арбанаси

Собственикът на бойния пистолет, с който на празненство в Арбанаси 11-годишният син на депутат простреля в крака 12-годишно момиче, е задържан за 24 часа. Все още не му е повдигнато обвинение и той не е давал обяснения. Инцидентът е станал в присъствието на поне 15 възрастни и деца. Пистолетът е бил оставен на пейка, откъдето децата..

публикувано на 13.05.24 в 08:01
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Последно четене на законопроекта за чуждото влияние в Грузия

В грузинския парламент днес ще започне последното четене на законопроекта за чуждестранните агенти, който провокира масови протести в Грузия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Третото и последно четене на законопроекта ще започне днес в Тбилиси, а гласуването в пленарна зала е насрочено за утре, заяви председателят на парламента Шалва Папуашвили...

публикувано на 13.05.24 в 07:56

Започва информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на земеделието (МЗ) започва информационна кампания за директните плащания през 2024 г. за земеделските производители от цялата страна. Целта е експертите да представят промените при компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение към животните. В рамките..

публикувано на 13.05.24 в 07:53