Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висши израелски командири са уволнени заради удара, при който загинаха хуманитарни служители

Формално порицани са четирима други военни

Снимка: БГНЕС

Израелските въоръжени сили са освободили двама висши командири заради удара във вторник, при който в Газа бяха убити 7 хуманитарни работника. Това съобщи Би Би Си.

Става въпрос за майор и полковник от израелската армия, които са уволнени заради неправилното предположение, че колите на организацията "Световна централна кухня" са превозвали бойци на "Хамас". Това обяви друг израелски военен, полковник-лейтенант Петер Лернер пред Би Би Си.

Оповестените резултати от израелското вътрешно разследване доведоха до нови критики срещу Тел Авив. 

Според израелското разследване, военните са смятали, че в една от трите коли се е качил въоръжен мъж. Предполага се, че той е държал чанта, сметната от наблюдаващите го за оръжие. Тъй като уредите за нощно виждане не отчели логото на организацията върху колите, израелските координатори смятали, че те превозват хора от "Хамас" и най-напред ударили чрез дрон превозното средство с предполагаемия  въоръжен мъж. 
След удара хора от колата избягали към второто превозно средство, което впоследствие също било поразено. Двама души успели да избягат и от тази кола, за да се качат в третата, която, след като продължила пътя си, също била уцелена. Това е и причината трите атакувани превозни средства да се намират на различно разстояние едно от друго на права пътна отсечка. Тази поредица от удари е в нарушение на стандартните процедури, установило още разследването. 
По-рано колите са придружавали камиони с хуманитарна помощ, а израелските сили твърдят, че върху едно от тежкотоварните превозните средства е имало друг въоръжен мъж. Това е първоначалната причина военните да смятат, че в колите е имало бойци на "Хамас". В резултат на грешките и породените от тях решения са уволнени  полковник-командир на бригада и майор. Формално порицани са четирима други военни, включително генералът, който ръководи израелското южно командване. 
След разкритията от Световната централна кухня поискаха независимо разследване на случая и нарекоха израелските изводи "хладна утеха". Също така обявиха, че движението на техните коли е било координирано с израелските сили. Според организацията, ударът е бил целенасочен.
Говорител на полското външно министерство, цитиран от Ройтерс, заяви, че докладът демонстрира израелските грешки при операцията, но не води до поемането на отговорност за извършеното престъпление. Един от убитите доброволци е поляк.
Израелският министър на националната сигурност и крайнодесен политик Итамар Бен Гвир пък разкритикува решението на военните да уволнят двама командири, което според него показва слабост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шофьор загина при катастрофа на пътя Русе – Велико Търново

Движението по пътя Русе - Велико Търново е затруднено при разклона за село Масларево заради катастрофа. Сблъскали са се два леки автомобила. Загинал е единият от шофьорите. Полицията регулира трафика в района. От МВР информираха, че инцидентът е станал около 10:30 часа в събота.

публикувано на 11.05.24 в 12:22

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“..

обновено на 11.05.24 в 12:11

Барбара Слейвин: Нетаняху премина вече не една червена линия на САЩ

Обнадеждаващо започна седмицата в Близкия изток. В понеделник - ден преди да се навършат 7 месеца от терористичния рейд на "Хамас" в Израел и да започне войната в Ивицата Газа - палестинската групировка обяви, че приема предложените от международните посредници условия за прекратяване на огъня. Подробности за тях така и не бяха огласени, освен че..

публикувано на 11.05.24 в 12:09

Хотелиер ще пробяга Българското Черноморие за 6 дни

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга Българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов "1 SEA" ("Едно море") и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможности за спортен туризъм. Силвия Кьосева, която е и любител-бегач, предприема инициативата "Едно море" с..

публикувано на 11.05.24 в 11:59
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция остава в плен на лошото време

Гърция остава в плен на лошото време.  Гръмотевични бури и силни валежи обхванаха цялата страна. Те са особено интензивни на остров Крит, в Централна Македония, Евия и Тесалия. Дъждовете предизвикаха свлачища на няколко места на Крит. Има наводнени приземни етажи на къщи и магазини, както и изкоренени дървета в град Кардица. Проливни..

публикувано на 11.05.24 в 11:48
Изглед към сградата на британския парламент

Роб Уотсън, Би Би Си: Консервативната партия е поразително непопулярна

Управляващата в Обединеното кралство Консервативна партия на Риши Сунак претърпя катастрофална загуба на местните избори в Англия и Уелс. Стотици общински съветници се разделят с постовете си, торите загубиха 10 от общо 11 избори за кметове, включително в Лондон. А до края на годината трябва да бъдат проведени общи избори. Анкетите не предвещават..

публикувано на 11.05.24 в 11:45
Си Цзинпин

Явор Костадинов: Китай приоритизира Източна Европа

Китай приоритизира Източна Европа, смята Явор Костадинов, гл. ас. в Департамента за външна политикав Университета Мин Чуан, Тайван, където живее от 13 години. В интервю за БНР той анализира посещението на китайския президент Си Цзинпин във Франция и две източноевропейски държави - Сърбия и Унгария . Посещението в Сърбия бе на датата на..

публикувано на 11.05.24 в 11:45