Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Рашков: Липсата на взаимодействие между политическото и професионалното ръководство на МВР се отразява негативно

"Докато аз бях министър, Калин Стоянов се държа като достоен, лоялен служител"

| Интервю
Бойко Рашков
Снимка: БТА

"Трябва да сме обективни и коректни - докато аз бях министър, Калин Стоянов се държа като достоен, лоялен служител. Нямам сериозни бележки по отношение на изпълнение на служебните задачи от негова страна". Това заяви пред БНР Бойко Рашков, депутат от ПП-ДБ, бивш министър на вътрешните работи. 

"Той отговаряше на критериите да бъде директор на ГДБОП. 

Един служител на МВР обаче може да е добър оперативен работник, да бъде стриктен изпълнител на указания, но да не може да поеме функциите на политическата длъжност министър. Разликата е съществена".

Рашков коментира думите на премиера Денков, че не се е чувал отдавна с вътрешния министър и напомни, че министър-председателят сне доверието си от Стоянов, но не успя да го освободи от длъжността заради липсата на подкрепа в парламента.

"От две партии – ГЕРБ и ДПС. По такъв начин потвърдиха, че именно те са предложили  на Кирил Петков кандидатурата на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи.

Ако още към онзи момент той се беше оттеглил, нямаше да бъдем свидетели на необичайно положение, в което министър-председателят работи с министър, от който е снел доверието си". 

Бойко Рашков анализира факта, че премиерът Денков часове наред не е могъл да се свърже с главния секретар Живко Коцев, който днес оттегли подадената си оставка. 

"За мен това не е нормално като поведение. Става дума за висша професионална длъжност в МВР. 

Проявено е недоверие към премиера, което за мен е странно – да не се уведоми за главния секретар нито от страна на председателя на ДАНС, нито от страна министъра на вътрешните работи". 

Изненадах се неприятно да чуя как министърът на вътрешните работи не може да се обоснове защо отказва на НС да предостави една елементарна информация - дали Мартин Божанов – Нотариуса е бил сътрудник на МВР, посочи още Рашков в предаването "РадиоТочка".

Той коментира изказването на главния секретар Живко Коцев, че  е подал оставка заради "психологически и морален натиск".

"Липсата на взаимодействие между политическото и професионалното ръководство на МВР се отразява негативно. Професионалната дейност, ако тя се олицетворява от главния секретар на МВР, не намира опора в политическото  ръководство. Моята информация е, че дистанцията е установена от министър Калин Стоянов, т.е. той заобикаля главния секретар във всяко едно отношение". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран

Съветът на ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран заради подкрепата му за руската агресия в Украйна и за въоръжени групи в Близкия изток и Червено море. Режимът в Техеран е наказан и заради подкрепата за йеменските хуси, които от ноември м. г. държат в плен двама български моряци на борда на кораба „Галакси лийдър“ в Червено море, уточниха източници от..

публикувано на 14.05.24 в 18:40
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков

Руските и украинските войски водят улични боеве за граничния град Вовчанск, североизточно от Харков, твърди агенция ТАСС. Ръководителят на украинското военно разузнаване очаква в скоро време нападение и към областния център Суми. Украинският президент Володимир Зеленски помоли пристигналия в Киев държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън..

публикувано на 14.05.24 в 18:01
Проф. Михаил Станчев

Проф. Михаил Станчев: Май и юни ще са критични за Харков, зависи от американската помощ

Следващите 2 – 3 седмици ще са критични за Харков. Според мен ще е повече време и май и юни ще бъдат критични. Може да има стабилизация, но зависи от помощта, която се очаква от САЩ и НАТО. Американците почти не помагат. Украйна загуби много време в чакане на помощ и това позволи на руснаците да се мобилизират и да направят контраофанзива, а..

публикувано на 14.05.24 в 18:00
Андрей Белоусов

Новият министър на отбраната на РФ Белоусов беше изслушан в горната камара на руския парламент

Определеният от руския президент Владимир Путин за нов министър на отбраната Андрей Белоусов заяви, че вижда първостепенната си задача на поста в осигуряването на всичко необходимо за войските, които участват в така наречената от него "специална военна операция" в Украйна. "В условията на провеждане на специалната военна операция ключовата..

публикувано на 14.05.24 в 17:48

Протест: На 20 май всички държавни и част от частните университети няма да отворят врати

Съветът на ректорите на висшите училища у нас отправи отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана, до председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи "по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование (ЗВО)"...

публикувано на 14.05.24 в 17:40

Близо 450 000 палестинци са били прокудени от Рафах в последната седмица

Близо 450 000 палестинци са били прокудени от Рафах през последната седмица, след като Израел предприе ограничена, по думите му, операция в града. Това твърди Агенцията на ООН за палестинските бежанци, предадоха АФП и Ройтерс.  Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица Израел продължава офанзивата си в Газа от север и юг..

публикувано на 14.05.24 в 17:38

Представиха 105 работни места на трудова борса в Кюстендил

10 фирми и офиси представиха 105 свободни работни места на организираната от Бюрото по труда в Кюстендил специализирана трудова борса за лица в неравностойно положение. Участваха не само безработни, а и търсещи работа от трите общини Кюстендил, Невестино и Трекляно. Кандидатстващите имаха възможност за включване в обучения на дигитални..

публикувано на 14.05.24 в 17:34