Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арести по време на две демонстрации в Лондон в подкрепа на Палестина и Израел

Снимка: Архив, БГНЕС/EPA

Лондонската полиция съобщи, че е арестувала 10 души в центъра на британската столица по време на пропалестински протест и произраелски контрапротест.

Сред задържаните са двама мъже по подозрение в подбуждане на расова омраза, след изгаряне на израелско знаме. Друг мъж е арестуван за нарушение на обществения ред, след като беше чут да прави хомофобска забележка. Още няколко души са задържани при опита им да предотвратят ареста на този мъж. Арестувани са също и трима мъже от произраелската демонстрация за нарушение на обществения ред, след отправени заплахи към пропалестински протестиращи, минаващи покрай парламента.

Пропалестинският протест беше свикан за отбелязване на Деня на Ал Кудс - ежегодно събитие, което се провежда в последния петък на Рамазана. Демонстрантите изразиха подкрепа за палестинците и се противопоставиха на израелската окупация на палестински територии. Произраелският контрапротест беше предимно в района на парламента по маршрута на пропалестинските демонстранти, които тръгнаха от Министерството на външните работи и се придвижиха до Уестминстър, скандирайки „Ние всички сме палестинци“, биейки барабани и боядисани с цветовете на палестинското знаме. 

Стотици полицаи бяха разположени допълнително по улиците на Лондон. Полицаите раздадоха предварително листовки, уведомяващи участниците какво поведение може да доведе до арест, включващо нанасяне на щети на обществено имущество и възхвала на тероризма.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска Снимки: БГНЕС

Противник на разбирателството с България взима властта в Скопие, нов фронт на войната в Украйна

„Победа, която заплашва да усложни преговорите за членство в ЕС“. Така Файненшъл Таймс обобщи резултатите от парламентарно-президентския вот, който се състоя в сряда в Република Северна Македония. Западните медии не пропускат да изтъкнат, че за първи път в историята си страната ще има за свой държавен глава жена, след категоричната победа..

публикувано на 11.05.24 в 10:23

Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1

Започва удостоверяването на съответствието на машините за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент. След края на работния ден вчера ЦИК предаде устройствата на Министерството на електронното управление.  Екипите, ангажирани с процеса, ще работят в режим, който да гарантира завършването му в срок,..

публикувано на 11.05.24 в 10:02
Министерство на образованието и науката

За осма поредна година: МОН връчва наградите Св. Иван Рилски на училищни директори

За осма поредна година Министерството на образованието и науката ще връчва годишните награди "Св. Иван Рилски" на директори на училища. Ежегодните награди "Свети Иван Рилски" се връчват на училищни директори, постигнали високи резултати в професионалната си дейност, и които имат принос в развитието на българското образование. Отличията са..

публикувано на 11.05.24 в 09:59

Медици с искане: Децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище

Дете без задължителните имунизации да не може да посещава училище или организиран колектив от деца. Това е старо предложение на Сдружението на общопрактикуващите лекари, за което припомни д-р Костадин Сотиров в интервю за БНР. Към момента ограничението важи само за детски градини, като се допускат и деца, които не са ваксинирани по медицински..

публикувано на 11.05.24 в 09:38
Бившият посланик на България на острова представя книгата си

Дни на българската култура започват в Кипър

Дни на българската култура започват  в Кипър. 26-ото им издание се организира от Съюза на българите в Кипър под егидата на посолството на България в Никозия и ще продължи  до края на месеца. Първата покана е за среща днес със "Скритото очарование на Кипър". Това е заглавието на книгата на бившия посланик на България в Кипър от 2014 до 2018 г...

публикувано на 11.05.24 в 09:21
Община Шумен

Шумен празнува, днес е денят на града

Днес е Денят на Шумен с решение на общинския съвет от 2000 година. Датата е избрана заради писмо на арменски пътешественик, което доказва, че през 1813 г. именно в Шумен е първото градско честване на светите братя Кирил и Методий. Празникът ще започне в 10:15 часа с молебен за здраве пред сградата на община Шумен. След това е ритуалът по..

публикувано на 11.05.24 в 09:10

Първа екстремна слънчева буря в САЩ от 21 години насам

Американски експерти отчетоха първата екстремна слънчева буря от 2003 година. Според Центъра за прогнозиране на времето към Американската агенция за океански и атмосферни изследвания ефектът от бурята вероятно ще продължи през почивните дни и началото на следващата седмица.  Смята се, че явлението може да доведе до появата на северни..

публикувано на 11.05.24 в 08:54