Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС пусна за обсъждане условията за финансиране на млади учени по програма "Вихрен"

Снимка: Ани Петрова

Правителството пусна за обсъждане условията за финансиране на млади учени по програма "Вихрен". Бюджетът на програмата за следващите 8 години е малко над 14 милиона лева.

13 и половина милиона лева ще има за финансирането на 9 научноизследователски проекта, които са разделени в три категории "начален грант", "установен изследовател" и "водещ изследовател".

Ще бъдат финансирани изследвания в обществените и хуманитарни науки, "Науки за живота" и "Физически и инженерни науки".

675 000 лева (5% от общия бюджет на програмата) ще бъде отделен за оценителния процес, за мониторинг и оценка на изпълнението на проектите и за популяризиране на програмата от страна на Фонд "Научни изследвания" като финансираща организация.

Всеки проект ще бъде с период на изпълнение от 5 години. Бюджетът на програмата за година ще бъде 2 835 000 лева. Срокът за общественото обсъждане е до началото на май.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИИ - между регулациите и свободата да се развива

Бизнесът е "за" регулации за изкуствения интелект, но настоява за гаранции, че глобалните правила ще гарантират развитието на технологията . Ако законодателната среда се усложни , това ще забави скоростта, с която излизат на пазара технологии, базирани на ИИ, предупреждава Джеръми Ролисън, който оглавява връзките на "Майкрософт" с европейските..

публикувано на 09.05.24 в 11:36

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Къща-паметник на културата, в която е живял Иван Гешов

Пожар горя в къщата на Иван Гешов в столицата

Пожар горя тази сутрин в къщата на бившия министър-председател Иван Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" в столицата. Сигналът е получен в пожарната в 7 часа, на мястото са изпратени два екипа, които са потушили огъня. Къщата, която е паметник на културата, и преди е била опустошавана от пожар. Министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 09.05.24 в 11:24
Владимир Путин на Червения площад в Москва, 9 май 2024 г.

Путин: Нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност

В речта си на традиционния военен парад на Червения площад в Москва по случай 79-та годишнина от Деня на победата руският президент Владимир Путин обвини западните страни, че изкривяват истината и забравят уроците на Втората световна война. Русия преживява сложен период и съдбата ѝ зависи от всеки от нас, каза Путин пред 9 хиляди участници и..

публикувано на 09.05.24 в 11:16

Сенатори републиканци против участие на САЩ в т.нар. пандемично споразумение на СЗО

В края на февруари в Съединените щати започна дискусия във връзка с т.нар. пандемично споразумение, което се обсъжда от страните членки на Световната здравна организация. Преди началото на 77-ата Световна здравна асамблея в края на месеца в писмо до Джо Байдън група републикански сенатори настояват САЩ да не се присъединяват към нито един договор,..

публикувано на 09.05.24 в 10:58

Недостигът на лекарства в Англия е на критично ниво

Недостигът на лекарства в Англия е на такова критично ниво, че пациентите са изложени на пряк риск за тяхното здраве и дори смърт, алармира "Гардиън", позовавайки се на фармацевти. Ситуацията е толкова сериозна, че фармацевтите все по-често трябва да казват на пациентите, че само част от рецептата им може да бъде изпълнена и да ги помолят..

публикувано на 09.05.24 в 10:36

"Политико": Изборните резултати в РСМ може да съживят напрежението с България и Гърция

Изборните резултати в Северна Македония рискуват да съживят напрежението с България и Гърция и още повече да усложнят трудния път на страната към членството ѝ в ЕС, отбелязва "Политико". В коментара на изданието се напомня, че в резултат на вота ще има нова администрация от партията ВМРО-ДПМНЕ, която предприема конфронтационен подход спрямо..

публикувано на 09.05.24 в 10:32