Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пучдемон смята, че само той може да се "изправи" срещу Мадрид, за да "защити" Каталуния

Карлес Пучдемон
Снимка: АФП

Бившият регионален премиер на Каталуния и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон представи пред съмишленици и журналисти листата, с която ще участва в предсрочните парламентарни избори в автономния регион на 12 май тази година. Тя бяха свикани от сегашния премиер в оставка Пере Арагонес след невъзможността му да прокара бюджета в местния парламент.

Във френската част на историческата област Каталуния, близо до испанската граница, където се премести да живее, за да е по-близо до избирателите си, Пучдемон обяви, че е единственият, който „може да се противопостави на испанското централно правителство и за защити каталунците“.

По думите му неговата партия не е отишла в Конгреса на депутатите в Мадрид, "за да се сприятелява", а "за да служи на Каталуния". И ако Санчес има нужда от подкрепа, ще я получи, но в името на каталунските интереси, а не заради оцеляването на социалистите. "Трябва да знаете как да се изправите", каза Пучдемон пред събралите се над 2 200 съпартийци и даде за пример първоначалния му отказ да подкрепи закона за амнистията. "Това не беше законът, който ни беше казано, че ще получим и който искахме", тъй като не оправдаваше достатъчно хора, уточни Пучдемон и добави, че благодарение на натиска върху правителството е получил това , което иска.

Той разкритикува партията на Пере Арагонес, че не е успяла да запази създаденото мнозинство в местния парламент, което подкрепя независимостта и обеща, че когато той бъде избран за регионален премиер на Каталуния, ще защитава интересите не само на тези, които искат референдум и независимост, но и на живеещите в областта испанци, които се надяват на по-добро здравеопазване, образование и начин на живот. Накрая гарантира , че "каталунските граждани ще живеят в свободна страна" и той ще им осигури тази свобода.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

публикувано на 19.05.24 в 17:05

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий - 25, обяви наместникът на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Епископите Арсений и Герасим са..

публикувано на 19.05.24 в 16:59

Изложба в Берковица в памет на Милан Миланов-Революцията

В Берковица откриха първата мобилна изложба, посветена на Милан Миланов–Революцията. За приноса му за развитието и популяризирането на културно-историческото наследство в Северозапада приживе той бе награден с орден I степен „Кирил и Методий“. Фотодокументалната изложба „Музейната революция на Северозапада“ е изготвена в чест на 95 г. от..

публикувано на 19.05.24 в 16:49