Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Пенева: От ключова важност е разяснителната кампания за избори 2 в 1

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

От ключова важност е разяснителната кампания, насочена към това как да гласуваме на избори 2 в 1. Това заяви пред БНР Цветелина Пенева от Сдружение "Демокрация и законност".

"Това, на което ние най-много искаме да се наблегне, е да се повиши прозрачността на изборния процес по няколко начина. Първо да бъде обяснено на разбираем език на гласоподавателите какво се случва по отношение на процедурите по удостоверяване и сертифициране на софтуера – това беше болна тема на местните избори миналата година - проблем, който доведе до фактическа невъзможност на първия тур да гласуваме с машини. /…/ Другият акцент в нашето писмо за разяснителна кампания беше най-вече по отношение на обучение на избирателите за гласуване с хартиени бюлетини, особено в малките градове и селата", обясни тя, която доскоро оглавяваше Обществения съвет на ЦИК.

В предаването "Преди всички" Пенева напомни големия процент невалидни бюлетини - над 15%, на последните местни избори. Според нея това е много смущаващо за страна в ЕС. 

Цветелина Пенева/БТА

"Причината беше заради недостатъчното обяснение на гласоподавателите, че те трябва да маркират не само преференция, но и избор на партия. Имаше голям брой бюлетини, където хората бяха гласували само преференциално. Не отчитайки партия, гласът им става невалиден. Това означава засилена таргетирана комуникационна кампания", посочи тя като резултат от анализа им. Препоръките са за плакати и клипчета, които да помогнат на хората да гласуват. 

По думите ѝ от ключова важност също е и организацията на работа, която ще се създаде в секционните комисии, за правилно отчитане на гласовете на избирателите.

Според нея не трябва да се набляга върху резултатите от флаш паметите, защото те не са валиден резултат и обясни причините.

Пенева наблегна и върху обучението на членовете на секционните комисии. "Те трябва да бъдат добре обучени, трябва да бъдат отговорни, за да могат да се справят със задачата и да няма голям процент в протоколите", подчерта тя. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Цветелина Пенева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фондация НАБИС предизвиква смелите читатели

Фондация НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система) излезе със загадъчно послание в мрежата, което предизвика любопитство – "Търси се читател, обичащ да рискува, който да се опита да прочете книги, които никога не са заемани. Вие този читател ли сте?". "Хората ежедневно още от първата чаша кафе търсят информация, но като..

публикувано на 16.05.24 в 12:54

Продължават разговорите за увеличение на заплатите в университетите

Разговорите със синдикатите и Съвета на ректорите за заплатите на академичния състав на държавните висши училища продължават, съобщи министърът на образованието Галин Цоков. Той обясни, че 39-е милиона лева ще бъдат разпределени за увеличението на възнагражденията, но все още липсват парите за промяна на заплатите от април тази година...

публикувано на 16.05.24 в 12:41

Токът поскъпва с по-малко от 30% от началото на юли

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от 1-ви юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката. "АЕЦ Козлодуй" е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. "Булгаргаз" също предлага по-малко поскъпване на природния газ през..

публикувано на 16.05.24 в 12:18
Израелската система за противоракетна отбраната

Гърция предлага създаване на европейска ПВО

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е внесъл предложение за създаването на система за европейска противовъздушна отбрана по примера на израелския "Железен купол". Това съобщи той тази сутрин в интервю пред телевизия Скай. Гърция предлага създаване на европейска противовъздушна отбрана, заяви пред медиите премиерът Кириакос Мицотакис.Той..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Грант Шапс

Лондон: Западът да не се разсейва, а да помогне на Украйна

Новата офанзива на Русия в Украйна трябва да подейства като "сигнал за събуждане" за нациите, които са "разсеяни" от други конфликти, каза британският министър на отбраната Грант Шапс. Пред Скай нюз Грант Шапс изрази увереност, че Русия няма да превземе град Харков, но каза, че Обединеното кралство предвижда да се стигне и до такава ситуация..

публикувано на 16.05.24 в 11:57
Центърът за настаняване на мигранти в Харманли

Боряна Гидикова: Едва 43 непридружени деца са настанени в социалните услуги през 2023 г.

Откриването на "Сигурна зона за непридружени деца" в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли е празник , заяви пред БНР Боряна Гидикова – директор "Комуникации" в УНИЦЕФ. "Това ще бъде третата зона за непридружени деца в България. Днес откриваме такава в най-големия център за бежанци – този в Харманли. За нас това е..

публикувано на 16.05.24 в 11:56
Руслан Трад

Руслан Трад: Политическият живот в Словакия е токсичен, очакват се още такива събития

В следващите ден-два ще има още детайли около покушението срещу Роберт Фицо, които ще излязат наяве, ако словашкото правителство позволи да има видимо разследване. Засега има пасивна роля, което е изненадващо. Определено има противоречива информация. Това коментира Руслан Трад, анализатор към Атлантическия съвет на САЩ и основател на..

публикувано на 16.05.24 в 11:38