Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по Нотариуса няма кворум, но заседава

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова
Снимка: БГНЕС

Временната парламентарна комисия по случая "Нотариуса" провежда заседание въпреки липсата на кворум заради отсъствието на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. 

Текат изслушвания на главния съдебен инспектор Теодора Точкова, бившия ръководител на закрития специализиран съд Георги Ушев и прокурора от Софийската районна прокуратура Константин Сулев, който е подсъдим за длъжностно престъпление заради работата си по аферата "Осемте джуджета". 

Пред депутатите Теодора Точкова възрази на критиките, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет бездейства по твърденията за зависимости в съдебната система. 

"Инспекторатът не е бухалка, която работи под натиск срещу "неудобни" магистрати", беше категорична тя. 

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" се съгласи за старт на преговори за освобождаване на израелски заложници

"Хамас" прие предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници, 16 дни след първата фаза на споразумението, което цели да сложи край на войната в Газа, предаде Ройтерс. Ислямистката групировка се е отказала от искането Израел първо да се ангажира с постоянно прекратяване на огъня, преди да подпише..

публикувано на 06.07.24 в 10:05

Райони в Сумска област останаха без ток след руски атаки с дронове

Няколко района в Сумска област в Украйна са останали без ток тази нощ след руски атаки с дронове. В съобщението на местните власти се посочва, че аварийно-ремонтните служби са предприели възстановителни действия. Поредица експлозии отекнаха в областния център Суми, където бе нарушено водоподаването. Руски въздушни удари в Украйна, Суми..

публикувано на 06.07.24 в 09:57

"Анивенчър Комик Кон" - събитието, което обединява поп културата на Изтока и Запада

Този уикенд - 6 и 7 юли 2024 г., се пренасяме в света на "Анивенчър Комик Кон" - събитието, което обединява поп културата на Изтока и Запада . Прожекторите са насочени към един от най-емблематичните елементи на Анивенчър - косплея. Какво е косплей: бягство или част от нашата реалност? На какво ни учи?  Това и още детайли за събитието този уикенд..

публикувано на 06.07.24 в 09:55

Отзвук от 19-та Световна среща на българските медии в Одеса

По време на 19-та Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се проведе в Украйна, журналисти от десетки издания успяха да обменят впечатления и да споделят професионалните си успехи и трудности.  Световната среща на българските медии, организирана в края на юни за 19-ти път от БТА, традиционно дава възможност както за поставяне..

публикувано на 06.07.24 в 09:35

Посрещат патриарх Даниил като предстоятел на Софийската епархия

От тази вечер започва тържественото посрещане на българския патриарх Даниил като Софийски митрополит. В митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София от 18 часа ще бъде отслужена патриаршеска вечерна служба, последвана от молитва на гроба на покойния патриарх Неофит, който се намира в притвора на храма. Българският патриарх Даниил ще..

публикувано на 06.07.24 в 09:33
Доналд Тръмп

Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи

Бившият президент Доналд Тръмп и неговият правен екип поискаха от съда да спре производството, свързано с намерените в имението му секретни правителствени документи, докато излезе решение по иска му за отхвърляне на обвиненията въз основа на президентския му имунитет. Искането на Доналд Тръмп и неговите адвокати беше депозирано пред..

публикувано на 06.07.24 в 09:11
Марин льо Пен

Популярността на "Национален сбор" във Франция продължава да спада

Популярността на крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен продължава да спада, показват социологически проучвания преди утрешния втори тур на парламентарните избори във Франция. Очаква се "Националният сбор" и съюзниците му да получат между 175 и 205 места в парламента, като за абсолютно мнозинство са необходими 289...

публикувано на 06.07.24 в 09:00