Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще разследва китайски доставчици на вятърни турбини

Маргрете Вестагер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия започва разследване на китайски доставчици на вятърни турбини и условията за развитие на вятърни паркове в България, Гърция, Румъния, Франция и Испания, съобщи „Политико“.

Новината ще бъде обявена по-късно днес в Съединените щати от изпълнителния заместник-председател на Комисията Маргрете Вестагер, която отговаря а конкуренцията.

В текста на речта си в Принстънския университет в САЩ Вестагер не назовава имената на засегнатите компании, отбелязва Ройтерс.

Вестагер ще каже, че ЕС трябва да възприеме по-систематичен подход, с разследвания за всеки случай поотделно.

Вестагер ще изтъкне, че Европа не може да си позволи да наблюдава китайското превъзходство в сферата на слънчевите панели да бъде повторено и в други ключови области като вятърната енергия, електрическите автомобили и полупроводниците.

"Видяхме начина, по който Китай доминира в производството на слънчеви панели. Първо, привличане на чуждестранни инвестиции в своя голям вътрешен пазар, което обикновено изисква съвместни предприятия. Второ, придобиване на технологията, и то невинаги легитимно. Трето, предоставяне на огромни субсидии за местни доставчици, като същевременно и постепенно затваря вътрешния пазар за чуждестранни предприятия. И четвърто, изнасяйки излишния капацитет за останалия свят на ниски цени", казва Вестагер в речта си, добавяйки, че Китай използва същата тактика и в други области.

Тя също така казва, че европейските икономики "не могат да поемат това" и трябва да действат за запазване на конкурентоспособността и икономическата сигурност.

"И трябва да го направим, преди да е станало твърде късно. Не можем да си позволим да видим какво се е случило със слънчевите панели, което се случва отново с електрическите превозни средства, вятъра или основните чипове“, се казва в текста на нейната реч.

Комисията вече проучва дали да наложи мита върху вноса на китайски електрически превозни средства и казва, че има доказателства, показващи, че те се възползват от субсидии.

Инсталираните в ЕС вятърни турбини са произведени предимно в съюза, но китайските производители бързо спечелиха дял от около две трети от световния пазар през 2022 г. За слънчевите панели китайските производители вече имат над 90% от пазара в ЕС.

Разследването на вятърната енергия ще бъде съгласно регламента на ЕС за чуждестранните субсидии, който позволява на Комисията от юли 2023 г. да оцени дали чуждестранните субсидии позволяват на компаниите да представят прекалено изгодни оферти в обществени търгове.

Миналата седмица Комисията започна две разследвания за това дали китайски участници в обществен търг за фотоволтаична електроцентрала в Румъния са се възползвали прекомерно от китайски субсидии.

Първото разследване за чуждестранни субсидии приключи, след като китайският производител на влакове CRRC Qingdao Sifang Locomotive се оттегли от български търг за електрически влакове.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, Полски Тръмбеш, 14 май 2024 г.

Полицията и прокуратурата работят по 17 сигнала за нарушения на изборното законодателство

17 са сигналите за нарушения на изборното законодателство, по които полицията и прокуратурата работят. Това заяви в Полски Тръмбеш вътрешният министър Калин Стоянов. Част от тях са за купуване на гласове, не са малко и сигналите за нарушаване на изборното законодателство: "Намерени и иззети са веществени доказателства, а именно списъци, на които..

публикувано на 14.05.24 в 15:19
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Реалистично е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2026 г.

Категоричен провал на политическата класа за присъединяването на България в еврозоната. В продължение на близо 10 години ние изпълнявахме всички критерии за присъединяване, най-вече за нивото на бюджетния дефицит и нивото на инфлацията. Това е оценката на икономическия анализатор Михаил Кръстев в интервю пред БНР. "В последните 4..

публикувано на 14.05.24 в 15:03
Протест пред парламента в Тбилиси

Бой в грузинския парламент

В грузинския парламент избухнаха сблъсъци преди очакваното приемане на закона за "чуждестранно влияние", предаде "Франс прес". Депутати от управляващата партия и от опозицията се сбиха по време на дебатите по законопроекта, който според критици дублира подобно руско законодателство, използвано за заглушаване на инакомислието.  Иракли..

публикувано на 14.05.24 в 14:56
Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева представя бюлетините за предстоящите избори на 9 юни.

В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина на..

публикувано на 14.05.24 в 14:55

Изцяло ще бъде ремонтирана 100-годишната сграда на полицейското управление в Полски Тръмбеш

С близо 2,5 милиона лева изцяло ще бъде ремонтирана 100-годишната сграда на полицейското управление в Полски Тръмбеш. Това заяви при откриването на възстановеното управление в града вътрешният министър Калин Стоянов.  Калин Стоянов открива две възстановени полицейски управления в страната Полицаите в Полски Тръмбеш работят при примитивни..

публикувано на 14.05.24 в 14:39

Жена е задържана за притежание на канабис в Смолян

Жена е задържана за притежание на високо рискови наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Смолян.  При полицейска проверка 39-годишната смолянчанка е спряна на ул. “Дичо Петров“ в областния град. Водачката е отказала да направи тест за употреба на наркотични вещества. Последвало е претърсване в автомобила ѝ. В него..

публикувано на 14.05.24 в 14:35
Николай Патрушев

Бившият секретар на Съвета за сигурност Патрушев е назначен за съветник на Путин по корабостроенето

Кремъл обяви, че Николай Патрушев, бивш секретар на руския Съвет за сигурност и бивш ръководител на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), е назначен за съветник на Владимир Путин, отговарящ за корабостроенето, предаде "Франс прес". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не посочи причините за оттеглянето на Патрушев, но заяви, че неговият "огромен..

публикувано на 14.05.24 в 14:13