Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов шеф на Митниците, Спецов остава начело на НАП, фискалният резерв се оказа с 3 млрд. лв. по-малко

Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов
Снимка: Марта Младенова

Георги Димов е новият директор на Агенция "Митници", съобщи новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Румен Спецов остава начело на НАП.

Людмила Петкова съобщи още, че фискалният резерв е под 6,7 милиарда лева. По-рано през деня, когато тя пое поста от Асен Василев, вече бившият министър на финансите обяви, че оставя резерв от 9,9 милиарда лева.

"Фискалният резерв в 6,689 млрд. лв. Към края на март е 9,9 млрд. От сумата 6,689 млрд. - 4 млрд. са средствата на Държавния фонд за устойчивост на пенсионната система", посочи Петкова. 

"Сегашното състояние е 6,6 млрд. фискален резерв и 2-та милиарда, така наречени приходи за бъдещи периоди, за втория транш трябва да се изпълнят определени изисквания, за да получим средствата от ЕС", коментира служебната министърка на финансите.

"1,6 млрд. лв. са средствата за придобиване на вземанията от "Топлофикация" - София, БЕХ и "Булгаргаз", за останалите ни трябва по-подробен анализ, но резервът е 6,6, млрд. Може и част от тях да са отишли за пенсии", добави тя.

"Мога само да предположа - 1,6 млрд. лева са средствата, които бяха предоставени за вземанията на "Булгаргаз" от "Топлофикация" - София", каза новата министърка на финансите.

"Разполагаемите парични средства всъщност към момента са 2,7 млрд. лв.", уточни служебният финансов министър. 

"Ще направим по-подробен анализ", каза още Петкова.

На въпрос на БНР може ли останалите около два милиарда лева, за които тя дори няма предположение, да са изразходвани неправомерно, Петкова отговори:

"Не мога да коментирам нещо, преди да съм проверила"

На церемонията по предаването на властта стана ясно, че двамата заместници на Асен Василев вече са подали оставка. Заместник–министър с ресор приходни агенции няма да има, защото Людмила Петкова ще ги държи пряко на подчинението си.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шолц в град Клайнблитерсдорф

Шолц посети наводнените райони в провинция Саарланд

Германският канцлер Олаф Шолц посети днес наводнените райони в провинцията Саарланд на границата с Франция. Проливни дъждове причиниха рекордни наводнения там в последните два дни. Дъждове и мощни бури в Южна Германия Шолц посети град Клайнблитерсдорф заедно с министър-председателя на Саарланд Анке Релингер, за да се запознае със..

публикувано на 18.05.24 в 17:06

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово. Празникът в града на хумора продължава през целия ден със забавления за всички възрасти. Довечера в 6 часа потегля пъстрото дефиле, което ще покаже на какво и на кого се смеят габровци.  Преди голямото карнавално шествие - най-дългоочакваното събитие в града на смеха, по улиците на..

публикувано на 18.05.24 в 16:44

Нов храм отвори врати в с. Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият Божи дом е посветен на "Св. Великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали и от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 16:24

Ученици от Монтана и турския град Адъяман с летни еко-лагери по съвместен проект

Кметът на турския град Адъяман Абдуррахман Тутдере посети Монтана. Съвместно с 4 ОУ "Иван Вазов" те изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на клима по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция "Интерег 6". Финансирането е 110 000 евро.  Направен е анализ и оценка на законодателството за опазване на околната..

публикувано на 18.05.24 в 15:59

Хилари Клинтън: България изпреварва много страни по представителство на жените в НС и бизнеса

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор. Това заяви в София бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън. Тя дойде в столицата за специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Форумът събира световни лидери от публичния и..

публикувано на 18.05.24 в 15:26
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Близо 10 000 души са евакуирани от домовете им в Харковска област след руските атаки

Руските власти съобщиха за един загинал при украинско нападение с дрон в Курска област. В интервю за Франс прес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му разполага само с една четвърт от необходимите системи за противовъздушна отбрана и се нуждае също от над 120 изтребителя Ф-16. Володимир Зеленски пред АФП: Киев би..

публикувано на 18.05.24 в 14:57

Жълт код за гръмотевични бури в Англия и Уелс

Предупреждения за гръмотевични бури в Англия и Уелс  са издадени за днес от британската метеорологичната служба.  Обявеният жълт код е валиден до 20.00 часа по Гирнуич или 22.00 часа българско време за съботния ден.  На места се очакват внезапни наводнения и сериозни затруднения за всички видове транспорт.  Някои части на Англия и Уелс дори..

публикувано на 18.05.24 в 14:29