Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Препращат на Инспектората на ВСС искането за проверка за евентуален натиск над Живко Коцев (обновена)

| обновено на 10.04.24 в 17:43
Писмото беше изпратено от бившия правосъден министър Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Висшият прокурорски съвет реши да препрати на Инспектората на Висшия съдебен съвет писмото на бившия правосъден министър Атанас Славов, в което се настоява да бъде проверено дали висши прокурори са оказвали натиск над вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка.

Според кадровиците, те нямат правомощия да проверяват дали, както твърди самият Коцев, на 3 април временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов и градският прокурор на София Илияна Кирилова са го принудили да подаде оставка, за да не бъде задържан и обвинен във връзка с аферата в Митниците.

Ден преди да напусне правосъдното министерство,  същият ден, в който експремиерът Николай Денков сезира ад хок прокурора Даниела Талева за оказан натиск над Коцев да подаде оставка от и.д. главния прокурор Борислав Сарафов, Славов поиска ВПС да прецени има ли данни за дисциплинарни нарушения от висши прокурори.

За натиск от Борислав Сарафов, градския прокурор на София Илиана Кирилова и нейния заместник Христо Кръстев говори Живко Коцев  в доклад до Денков. В него се твърди, че на 3 април  те го натискали да подаде оставката си, за да не бъде задържан и обвинен по аферата в Митниците.

Членът на Колегията Огнян Дамянов коментира, че сезирането на Висшия прокурорски съвет от Славов много напомня на събитията от миналата година, довели до отстраняването на бившия главен прокурор Иван Гешев.

"Виждам едно déjà vu на самосезиране и сезиране от органи. Имаше подобно миналата годината та в рамките на 1 и същи ден главният секретар на МВР сезира министър-председателя, същият министър-председател сезира собствения си министър на правосъдието, който е компетентен орган, след като извърши проверка, да инициира дисциплинарни производства по тези магистрати".

И Дамянов, и други от кадровиците намесиха в коментарите си и вчерашната смяна на кабинета "Денков" с кабинета "Главчев":

"Очевидно е, че е бързано, защото ще има нов министър и трябва да има някаква активност, съответно, след това да бъдат посочени и виновници за бездействие - традиционно – ВСС. То е ясно - обичайните виновници".

Без дебат и единодушно, членовете на ВПС освободиха временно от поста й едната заместничка на Борислав Сарафов - Мария Павлова, която вчера се закле като служебен правосъден министър. 


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел

ЕС може да финансира производство на оръжие в Украйна

Над 140 фирми от 25 страни участват в започналия днес форум за укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна в Брюксел, съобщи на влизане върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Той каза, че един от вариантите, които ще бъдат дебатирани е, производство на оръжия в самата Украйна с..

публикувано на 06.05.24 в 11:22

Никола Лалов: Реконструкцията за Ф16 на авиобаза Граф Игнатиево закъснява

Българската армията е изправена пред много предизвикателства и то когато има война на 300 км от нас. Най-сериозният е недокомплект. Другите са технологичния, все още разчитаме на съветско въоръжение. Това са двата най важни въпроса. Това коментира в интервю пред БНР Никола Лалов, военен репортер от "Медиапул". "В последните..

публикувано на 06.05.24 в 11:18

Румен Радев: В момент на кризи, войни и несигурност не можем да неглижираме армията

Пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя тържественият водосвет на бойните знамена и знамената-светини по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта В ритуала участва и президентът Румен Радев, който коментира пред журналисти..

публикувано на 06.05.24 в 11:13

Близо 80 са вече жертвите на наводненията в Бразилия

Близо 80 души достигна броят на жертвите на наводненията, предизвикани от проливните дъждове в Бразилия. Над 100 души се издирват. 88 хиляди бяха принудени да напуснат домовете си в засегнатите райони. Разрушени са пътища и мостове. Президентът  на страната Луиз Инасиу Лула да Силва посети щата Рио Гранди до Сул, за да обсъди с местните власти..

публикувано на 06.05.24 в 11:00

Гергьовденско веселие на пл. "Велбъжд" в Кюстендил

Община Кюстендил кани на Гергьовденско веселие с интересна програма за 6 май на централния пл. "Велбъжд", обявиха от отдел "Култура и духовно развитие“. Началото е от 11.00 часа. Ще бъдат раздадени 900 боядисани в червено яйца и 150 козунака Инициативата е по идея на Младежкия консултативен съвет, подкрепена от Общината и Фолклорен ансамбъл..

публикувано на 06.05.24 в 10:48
Изглед към Акропола в Атина.

И Гърция чества свети Георги

С изключителна тържественост отбелязват днес в Гърция празника на свети Георги. Повсеместно има църковни богослужения. Редица прояви има и в армията - свети Георги е почитан като символ на храбростта. С тържествена литургия за днешния празник започнаха тържествата в чест на свети Георги Победоносец. Църкви и манастири се изпълниха с..

публикувано на 06.05.24 в 10:38

В Силистра: Панихида в памет на загиналите офицери и войници за свободата на България

В Силистра Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан в мемориала-военно гробище на загиналите през Първата световна война. Тържествената церемония ще започне в 11:00 часа. Ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите офицери и войници за свободата на България. На мемориала ще бъдат поднесени венци и цветя...

публикувано на 06.05.24 в 10:29