Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българките със силна подиум тренировка преди световната купа в София

2
Боряна Калейн
Снимка: Александър Филипов

Българският национален отбор по художествена гимнастика направи изключително силна подиум тренировка преди световната купа, която започва утре в столичната "Арена София".

Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбъл (жени) в състав: Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева в рамките на 30 минути пробваха официалния килим като изиграха много стабилно новите съчетанията си, които широката публика все още не познва добре. 


Официалната тренировка на грациите ни беше наблюдавана от президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, от двете ни трикратни световни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова, която е и вицепрезидент на родната централа и вицепрезидент на Техническия комитет към Международната федерация, директорът на националните отбори Деспа Каталиева, Християна Тодорова и Филипа Филипова, които ще бъдат представителките ни в съдийския апарат по време на състезанието.

Световната купа в София ще стартират в 10.30 часа на 12 април (петък) с квалификации на обръч и на топка в индивидуалната надпревара, а от 19.00 часа ансамблите ще покажат композициите си с пет обръча. Калейн и Николова са във втория поток от 13:00 часа, а ансамбълът на България стартира участието си в 20:00 часа също във втората група.

Все още има билети за петък и събота. Единичните билети за първия ден са с благотворителна цел и парите от тях ще отидат за благородни каузи на УНИЦЕФ за деца в нужда! No

"Аз съм много доволна от подиум тренировката. Допуснаха се някои грешки, но момичетата играят с добро самочувствие, уверени, концентрирани, така че мисля, че направиха една много силна подиум тренировка Боряна, Стилияна и ансамбъла. При всички случаи има вълнение, намирам ги много концентрирани, което ми харесва. По-скоро смятам, че са много силно концентрирани, не толкова развълнувани и играха много добре. При всички случаи вече пред публика ще има някакво вълнение, но вече са достатъчно зрели и двете и момичетата ансамбъла, за да могат да овладеят вълнението", каза Раева пред медиите след подиума.

Тя се надява на сериозна подкрепа от страна на публиката и заяви, че България се е доказала като отличен домакин на големи състезания. БФХГ ще направи и дарение на УНИЦЕФ за децата в нужда.

"За неделя се наложи да пуснем допълнителни билети, за петък и събота все още има билети. Надявам се на финалите на пълна зала в неделя и на много сериозна подкрепа към момичетата. Решихме да направим дарение за УНИЦЕФ от петъчния ден, всъщност не само от петък, а от цялото състезание. Смятам, че спортните събития, особено на такова голямо ниво, трябва по-честно да бъдат съчетавани са различни социални дейности и такива благородни каузи. България се доказа като един изключителен домакин на такива форуми - Световна купа и Световни първенства. Всички знаят, че условията, които предлагаме, са много добри . . .  даже и днес колегите, които видях, от Израел, Мексико и Кипър, всички казаха, че е толкова спокойно и приятно, че се чувстват много добре и точно думите им бяха: "както винаги организацията ви е на топ ниво" и смятам, че това е и една от причините, не само, разбира се, но е една от причините да дойдат всички най-големи звезди на нашия спорт", коментира още Илиана Раева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мача за титлата между Лудогорец ЦСКА - София пряко по "Хоризонт"

Отборите на Лудогорец и ЦСКА - София се изправят един срещу друг в двубой от 32-ия кръг на Първа професионална футболна лига. Мачът от първата шестица на родния елит започва в 19:30 часа и ще бъде предаван пряко по програма "Хоризонт". Срещата е изключително важна за домакините от Разград, които излизат за минимум точка, за да си осигурят спечелването..

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Ксения Момчилова е на финал на СК по гимнастически паркур в Монпелие

Ксения Момчилова се класира за полуфиналите в дисциплината скорост на световната купа по гимнастически паркур в Монпелие (Франция). Състезателката на Делян Димитров намери място сред най-добрите десет с шесто време.  Българката, която миналата година стигна до първия за България медал (сребърен) в историята на този спорт изостана на 6.19 секунди..

публикувано на 11.05.24 в 08:26
Крумовград - Локомотив Пловдив  4:1

Крумовград с убедителен успех срещу Локомотив Пловдив

Отборът на Крумовград постигна убедителна победа с 4:1 срещу гостуващия Локомотив Пловдив в мач от 32-рия кръг, първа шестица в Първа футболна лига. Срещата се изигра на Спортен комплекс "Никола Щерев-Старика" в пловдивския квартал Коматево. Футболистите на Станислав Генчев превъзхождаха съперника си през цялата среща.  Головете отбелязаха Алекс Колев..

публикувано на 10.05.24 в 21:25
Юлияна Янева

Юлияна Янева спечели четвърта олимпийска квота за българската борба

Юлиана Янева спечели четвърта олимпийска квота за българската борба, след като победи монголката Даванасан Енкх Амар в квалификационния двубой на 76 кг от турнира в Истанбул, Турция. Мими Христова загуби своята схватка и чака репешажи, а Миглена Селишка беше изтеглена от своя съперничка. Квоти за Париж до момента имат Янева, Биляна Дудова на 62 кг,..

публикувано на 10.05.24 в 20:56
Тадей Погачар

Втора етапна победа на Тадей Погачар в колоездачната обиколка на Италия

Тадей Погачар спечели седмия етап от колоездачната обиколка на Италия. Словенецът измина индивидуалното бягане по часовник 40.6 километра между Фолиньо и Перуджа за 51:44 минути. Представителят на домакините Филипо Гана имаше сериозни шансове за успех в днешния ден, но се озова в догонваща позиция след втората междинна контрола. Погачар направи..

публикувано на 10.05.24 в 20:07
ЦСКА 1948 - Славия  0:2

Славия победи домакина ЦСКА 1948

Славия победи с 2:0 като гост ЦСКА 1948 в мач от 33-ия кръг от Първа лига и записа втори успех в последните си три мача.  В 20-тата минута  Теодор Иванов събори в наказателното поле Владимир Николов, но Тони Тасев изпълни слабо дузпата и вратарят на домакините Петър Маринов изби кълбото. В 34-ата минута Росен Божинов допусна грешка при изнасянето на..

публикувано на 10.05.24 в 18:49

Четирикратен олимпийски шампион е новият старши треньор на националния отбор на България

Четирикратният олимпийски шампион Рико Грос (Германия) е новият старши треньор на националния отбор на България по биатлон, съобщи президентът на БФБиатлон Атанас Фурнаджиев. 53-годиният Грос е легенда на световния биатлон. В славната си състезателна кариера германецът е спечелил 28 медала от Олимпийски игри и Световни първенства и има девет..

публикувано на 10.05.24 в 17:02