Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Свръхпроизводството в Китай ще продължи и ситуацията за американските производители ще става все по-лоша"

Клеър Джоунс: Който и да победи на президентските избори в САЩ, ще се стигне до повишаване на митата за китайска продукция

"Американският финансов министър се надяваше да смекчи ефекта от влошаването на търговските отношения между САЩ и Китай"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовият министър на Съединените щати Джанет Йелън прекара четири дни в Китай, където участва в икономически форум и се срещна с високопоставени правителствени представители. Основният фокус на визита й беше свръхпроизводството в Китай на електрически автомобили, соларни панели и други "зелени технологии", което според Вашингтон застрашава работните места в тази индустрия в Съединените щати. Готова за разговори, но и с твърд тон, Йелън като че ли не постигна желания резултат.

Посещението й беше последвано от визита на руска делегация в подготовка на среща идния месец между Владимир Путин и Си Цзинпин. А днес към Пекин се отправя голяма германска делегация, водена от канцлера Олаф Шолц. 

Джанет Йелън - финансовият министър на Съединените щати, за втори път за по-малко от година посети Китай, където е почти като рок звезда.

"Йелън е много харесвана в Китай. Визитата й беше широко отразена в социалните мрежи, а хората буквално бяха обсебени от новините кои ресторанти е посетила и как си служи с клечките за хранене. Разбира се, това беше заради случката от миналата година, когато беше яла халюциногенни гъби. Домакините наистина разпънаха червен килим за нея - разговорите й бяха много задълбочени. Въпреки това - по отношение на същината - не останах с убеждение, че Китай е променил подхода си от последните години", разказа в интервю за "Събота 150" на Клеър Джоунс, редактор във „Файненшъл таймс“ и един от журналистите, които отразяваха визатата на Йелън в Гуанджоу и Пекин. Мистичната история с гъбите датира от юли миналата година, когато самата Йелън призна, че е яла "омагьосващи гъби" в ресторант без да знае, че са такива. Настрана от сънищата и мечтите обаче визитата на американския финансов министър имаше за цел едно много важно послание: 

"Китайските свръхинвестиции и субсидии за определени икономически сектори, като производството на литиево-йонни батерии, слънчеви панели и електрически автомобили, носят риск за световния пазар. Той може да бъде залят с китайска продукция. Опасението е, че цените на тези зелени технологии могат да паднат толкова много, че да се стигне до загуба на работни места в Съединените щати".

Посланието е ясно, но беше ли чуто и възприето?

"Не мисля, че това ще промени начина, по който китайските власти управляват икономиката си. Фокусът ще продължи да бъде върху държавните субсидии. Като се има предвид, че вече видяхме огромни инвестиции в инфраструктурата, новите най-вероятно ще продължат да бъдат в производство. Подходът няма да се промени. Но това не значи непременно, че посещението на Йелън е провал", отбеляза Клеър Джоунс, според която още преди да стъпи на китайска земя американската делегация е била наясно, че няма да има сериозна промяна в поведението на Китай.

"За американците беше важно все пак да отправят посланието си очи в очи. Защото свръхпроизводството в Китай ще продължи и ситуацията за американските производители ще става все по-лоша и по-лоша. С тази дълга визита и с толкова много срещи Йелън се надяваше да смекчи ефекта от влошаването на търговските отношения между Съединените щати и Китай.

В Америка ни предстоят избори и се нагнетяват нагласите против Китай. Това води до натиск върху администрацията на Байдън да увеличи търговските мита. Именно това беше аргументът на Йелън, за да постави трудните въпроси на масата.

Мисля, че който и да е победителят на президентските избори през ноември, ще се стигне до повишаване на митата за китайската продукция. Струва ми се, че делегацията от финансовото министерство и лично Йелън целяха да установят контактите, които да помогнат в последствие Вашингтон и Пекин да продължат да си говорят нормално".

И все пак - климатичните промени са факт, а Съединените щати и Европа настояват за по-екологични технологии. В същото време и от двете страни на Атлантика се опасяват, че евтиното китайско производство, което е с високо качество, измества американската и европейската индустрия. Какъв е здравословният баланс - всъщност, словосъчетание, употребено и от самата Йелън при посещението й в Китай - но въпросът ми е отправен към Клеър Джоунс:

"Трябва да намерим начин да смекчим ефекта от променящия се климат, а това минава през все по-голямо проникване на зелените технологии в живота ни. Има проблем от гледна точка на това, че Съединените щати и Европа се оплакват от свръхпроизводството на Китай. Все пак обаче погледът е насочен към тяхното производство. Колкото по-евтино е то, толкова по-добре".

Основният фокус на визитата на Йелън е свързан с икономическите отношения между Съединените щати и Китай, но все пак и войната на Русия срещу Украйна и отношенията между Москва и Пекин са били тема на разговор, допълни редакторът във "Файненшъл таймс" Клеър Джоунс:

"Миналата седмица имахме публикация за предупреждението, отправено от Антъни Блинкън към съюзниците от НАТО, че разполагаме с убедителни доказателства, че китайски компании продават на Русия компоненти, които могат да се използват във военната индустрия. Йелън повдигна този въпрос. Китайците показаха известна откритост по темата и готовност да предоставят определена информация. Но не бих казала, че това беше приоритетът на посещението на финансовия министър".

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великден в Разложко с триетажно мъжко хоро и рисувани с восък яйца

Хиляди вярващи посрещнаха Възкресение Христово в храмовете на Неврокопска епархия, а първият ден на Великден дойде със слънце.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците В региона има места, които са самобитни и от векове пазят своята различност във фолклорните традиции, свързани с Великден.  Разложкото село..

публикувано на 05.05.24 в 18:43
Френският премиер Габриел Атал (вдясно) приветства президента на Китай Си Цзинпин (вляво) и съпругата му Пън Лиюан (в центъра) на летище Орли, южно от Париж, Франция, 5 май 2024 г.

Китайският президент с официално държавно посещение във Франция

Китайският президент Си Цзинпин пристигна на официално държавно посещение във Франция в рамките на европейската си обиколка. За първи път от пет години насам китайският президент се завръща в Европа. Тридневната му визита във Франция е по случай 60-та годишнина на двустранните дипломатически отношения, но на дневен ред в утрешните дипломатически..

публикувано на 05.05.24 в 18:09

Политиците с великденски пожелания и послания

Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев и политически лидери отправиха пожелания за здраве, благоденствие, мир и вяра в доброто по повод Възкресение Христово.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците Пожелание за здраве, мир и любов във всеки български дом отправи президентът Румен Радев. С пост..

публикувано на 05.05.24 в 17:44
Къща, разрушена от израелски удар в Южен Ливан, архив, 27 декември 2023 г.

Четирима цивилни са убити при израелски удар по гранично село в Ливан

Четирима души бяха убити при израелски удар в село в южен Ливан. Загиналите са били членове на едно семейство, съобщи Ройтерс като се позова на източници от ливанската гражданска защита. По информация на ливанската държавна новинарска агенция убитите са семейство с две деца, едното от които е било на 12 години. В изявление "Хизбула" заяви, че в..

публикувано на 05.05.24 в 17:24
Поддръжниците на хутите стъпват върху знамената на САЩ и Израел по време на протест срещу САЩ и Израел и в знак на солидарност с палестинския народ в Сана, Йемен, 3 май 2024 г.

В САЩ между януари и септември 2023 г. са регистрирани 3500 инцидента, свързани с антисемитизъм

Доклад на неправителствени организации посочва, че през седемте месеца след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел, светът е свидетел на най-тежкия изблик на антисемитизъм след Втората световна война, предаде ДПА. Ако тази тенденция се запази, евреите в много страни вече няма да могат да живеят със своята идентичност в..

публикувано на 05.05.24 в 17:18
Пускови установки за междуконтинентални балистични ракети

Генерална репетиция за парада в Москва в чест на 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия

На Червения площад в Москва се проведе генерална репетиция за парада в чест на 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война. Военни паради за Деня на победата във Великата отечествена война -  9 май, ще се проведат в 25 града в Русия. Образци на военна техника преминаха през центъра на руската столица, а..

публикувано на 05.05.24 в 16:59

Парад на хвърчилата: Небето е необятно, там добиваш свобода

Около 40 деца от Силистра се включиха в петия Парад на хвърчилата, организиран от фондация "Човек, природа, здраве". Една от основните цели на организаторите е да се стимулират децата да излизат по-често сред природата. "Целта е децата да могат да добият свобода. Какъв е смисълът на хвърчилото - просторът, небето е необятно, там добиваш свобода,..

публикувано на 05.05.24 в 16:47