Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изолацията на Израел се засилва. Нетаняху вече има срещу себе си откровена опозиция"

Руслан Трад: Беше въпрос на време войната в Газа да ескалира

Може да се очаква видим сблъсък между Израел и Иран, смята журналистът

| Интервю
Руслан Трад
Снимка: Стопкадър БНТ

Беше въпрос на време да има ескалация на войната в Газа, каквато наблюдаваме в момента. Все повече може да се очаква вече видима конфронтация между Израел и Иран.

Това заяви пред БНР журналистът Руслан Трад, съосновател на военния журнал "De Re Militari". По думите му, двете страни от години водят сенчеста война, най-вече на територията на Сирия и Ливан.

Над десетилетие иранските милиции бяха оставени почти без съпротива да развиват мрежите си в Близкия изток, отбеляза Трад. "Това са армии, особено иракските милиции."

В Иран горят националния флаг на Израел   Снимка: АП/БТА

Действията, които Иран предприема през последните години, за да затегне своя обръч за натиск върху израелски и американски сили, скоро ще имат кулминация, смята той.

Може би Иран през цялото това време е тествал – дали директно, дали през прокси сили, отбраната на Израел, за да прецени къде може да удари, допуска журналистът.

Атаката на Израел срещу иранския дипломатически комплекс в Дамаск е сериозен удар за иранските военни, коментира Руслан Трад.

"Иран може да си позволи да атакува Израел. В момента сме в такъв етап на международните отношения и международна сигурност, че Иран може да си позволи да ескалира дори директно. Това, че Израел атакува дипломатическа мисия, дава коз в ръцете на Иран. Иран може да си позволи подобен пряк удар, но Иран има и много други способи, с които да действа. При евентуална директна атака Израел може също да отговори на иранска територия."

Част от хардлайнерите искат директна конфронтация с Израел, но иранските политици са силно прагматични. Една от спецификите на иранската външна политика е, че отговорът може да се забави с десетилетия, поясни Руслан Трад в предаването "Събота 150".

Изолацията на Израел се засилва заради предизвиканата хуманитарна криза в Газа и факта, че войната не спира – конфликтът продължава с по-слаба интензивност и има отваряне на втори фронт. Израелците не крият, че имат намерение да отговорят на атаките на "Хизбула", посочи още той и допълни, че "Нетаняху вече има срещу себе си откровена опозиция", но ще трябва да продължи конфликта, иначе управляващата коалиция ще се разпадне.

Протести срещу Бенямин Нетаняху и политиката му в Газа  Снимка: АП/БТА

"Не мисля, че преговорите някога са имали сериозно значение за събитията на терен. Не са имали отражение на терен, дори когато се водеха най-интензивни преговори", каза в заключение Трад.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота.  Баба Маринка от село Ботево си припомня вече отдавна..

публикувано на 04.05.24 в 03:50
Катедрален храм

Във Велико Търново очакват Пасхалното богослужение

Възкресение Христово във Велико Търново ще бъде посрещнат в подножието на крепостта Царевец. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“, където ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.   Заради лошото време и дъждовете..

публикувано на 04.05.24 в 03:42

Русенският оркестър "Сияние" - "На мегдана на другата България"

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е наживо изпълнена от русенския  оркестър "Сияние". В..

публикувано на 04.05.24 в 03:26
Горна Оряховица

В Горна Оряховица започва спешен ремонт на улици

В Горна Оряховица след Великденските празници започва спешно изкърпване на близо шест хиляди квадратни метра разбити улични настилки.  За да бъдат осигурени средства, със свое решение от 28 март Общинският съвет възложи на кмета на Горна Оряховица Николай Рашков да внесе предложение до министъра на финансите за трансформиране на средства от..

публикувано на 04.05.24 в 02:53
Храмът

Продължава кампанията за ремонт на най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хиляди лева. Кампанията за спасяването на храма започва през 2017 годна и до момента са събрани около 130 хил. лева,..

публикувано на 04.05.24 в 02:48
Църквата

Мерки в Кипър заради опасност от пожари от великденските огньове

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена на български език от български свещеник. Празничната Великденска литургия на ще отслужи отец Станислав Симеонов в църквата „Света Троица“ в град Паралимни, на югоизточния бряг на острова. Засилени проверки в цялата страна извършва полицията в днешния ден заради повишената опасност..

публикувано на 04.05.24 в 01:47
Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе

Русенският театър с четири номинации за "Аскеер"

С четири номинации за награди "Аскеер" е творческият екип на русенския Драматичен театър "Сава Огнянов". Това е поредното признание за трупата, след като актьорът Калоян Желев получи и "Икар" за дебют. В категориите "Изгряваща звезда", "Костюмография", "Режисура" и "Най-добро представление" има русенско пресъствие.  Това стана ясно, след..

публикувано на 04.05.24 в 01:33