Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран е започнал въздушна атака срещу Израел

Снимка: БТА

Иран е изстрелял дронове към Израел, обяви израелската армия и допълни, че може да минат часове, преди безпилотните самолети да достигнат територията на еврейската държава. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че отбранителните системи и въоръжените сили на страната са готови за нападението. Ще се защитим от всяка заплаха и ще го направим с хладнокръвие и решителност, подчерта Нетаняху. 

"Преди тази широкомащабна атака от страна Иран Израелските отбранителни сили заедно с партньорите ни действат с пълна сила, за да защитят израелската държава и нейния народ. Това е мисия, която ние сме решени и готови да изпълним", каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Белият дом също съобщи, че Иран е започнал въздушна офанзива срещу Израел, която се очаква да се развие през следващите няколко часа. Американският президент Джо Байдън получава постоянно информация от своя екип по националната сигурност и е в контакт с израелски представители, както и с американските партньори и съюзници.


Междувременно Революционната гвардия на Ислямската държава обяви, че е атакувала конкретни места в Израел с изстрелването както на дронове, така и на десетки ракети. Израелската телевизия "Канал 12" също съобщи, че Иран е изстрелял крилати ракети срещу Израел, които ще достигнат територията на еврейската държава по-бързо от дроновете.

Иран е изстрелял досега над 100 дрона с експлозиви срещу Израел, обяви след това израелската армия, но отказа да потвърди съобщенията в медиите, че крилати ракети също са били изстреляни от Ислямската държава.

Иранският министър на отбраната Мохамед Реза Аштиани предупреди, че Техеран ще отговори твърдо на всяка държава, която, цитирам, "отвори своето въздушно пространство или територия за атаки срещу Иран от страна на Израел", предаде иранската информационна агенция "Мехр".

От своя страна, Йордания обяви извънредно положение след съобщенията за иранско нападение срещу Израел.

След новините за ескалация на конфликта Египет призова за възможно най-голямо въздържане, за да бъдат пощадени регионът и населението в него от допълнителна нестабилност и напрежение. Реакцията на Ливан е, че е затворил временно въздушното си пространство, предаде ливанската телевизия "Ал Джадийд".

Изстрелването на дронове и ракети от страна на Иран става, след като от няколко дни се очаква ще властите в Техеран подготвят нападение срещу Израел в отговор на израелски въздушен удар в Сирия, който отне живота на високопоставен ирански военен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Снимката е илюстративна

Ирански сили са взели на абордаж контейнеровоз, бил свързан с Израел

Силите на Иранската революционна гвардия са взели на абордаж контейнеровоз, плаващ под португалски флаг в Ормузкия проток, и са го пренасочили към ирански териториални води, съобщи официалната информационна агенция ИРНА. Техеран твърди, че..

публикувано на 13.04.24 в 16:07
Техеран - юли 2021 г.

Няколко европейски държави призоваха гражданите си да не пътуват до Иран

Заради нарастване на напрежението в Близкия изток, редица държави, сред които Индия, Франция, Полша и Русия призоваха своите граждани да не пътуват до Иран, а Германия и Австрия предупредиха намиращите се там германци и австрийци да напуснат..

публикувано на 13.04.24 в 18:06
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху осъди убийството на израелски тийнейджър в окупирания Западен бряг

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди убийството на израелски тийнейджър в окупирания Западен бряг, след като десетки израелски заселници нахлуха късно снощи в палестинското село Ал Мугайир, стреляха и подпалиха къщи и коли. Това съобщи АФП. В..

публикувано на 13.04.24 в 20:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ..

публикувано на 02.05.24 в 19:32