Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рина Бакалов: Сред израелците няма страх

Израелци в кафене в крайбрежния град Нетания, 14 април 2024 г.
Снимка: АФП

В момента сред хората в Израел няма страх, а напрежението е отминало, разказа пред "Хоризонт" нашата сънародничка Рина Бакалов. Тя живее в Израел от 34 години и е председател на Българския културен център в страната. Пред репортера Светослава Кузманова тя сподели, че хората се чувстват сигурни в това, което държавата прави:

"Аз съм в широк Тел Авив, в град Холон. Той е като квартал на Тел Авив. След снощи - тази изключително тежка вечер, днес вече сме добре, всичко работи, всички са на работа. Животът кипи с пълна сила. Имаме информация през цялото време от правителството и армията. Информират ни за всичко, което се случва, и това, което ни казаха е, че засега опасността е отминала. Явно няма да има повторно нападение от Иран. Въпросът е, че не беше само от Иран. То беше и от Ирак, и от четири-пет места около Израел - от Сирия, Ливан, Етиопия и Иран. Общо към 530 ракети бяха прехванати тази нощ в Израел. До 3.30 свърши цялата атака".

"Нощта прекарахме вкъщи. При нас нямаше сирени, нямаше атака над нас точно, но следяхме цялото положение в Израел. За първи път най-учудващо беше, че имаше страшно много ракетни изстрели срещу Ерусалим при условие, че много бяха интересни кадрите, които показаха по телевизията през нощта – над купола над "Ал Акса" се разбиваха ракетите. Това все пак е един от най-големите мюсюлмански храмове".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Перничанин е задържан за домашно насилие над съпругата му

56-годишен перничанин е задържан и привлечен като обвиняем за домашно насилие над съпругата му. Сигналът подал 18- годишният им син. Жената е освидетелствана и е установено, че има пукната носна костица и множество кръвонасядания в областта на главата и шията. В резултат на проведените процесуално-следствени действия под ръководството на..

публикувано на 09.05.24 в 11:51

ИИ - между регулациите и свободата да се развива

Бизнесът е "за" регулации за изкуствения интелект, но настоява за гаранции, че глобалните правила ще гарантират развитието на технологията . Ако законодателната среда се усложни , това ще забави скоростта, с която излизат на пазара технологии, базирани на ИИ, предупреждава Джеръми Ролисън, който оглавява връзките на "Майкрософт" с европейските..

публикувано на 09.05.24 в 11:36
Къща-паметник на културата, в която е живял Иван Гешов

Пожар горя в къщата на Иван Гешов в столицата

Пожар горя тази сутрин в къщата на бившия министър-председател Иван Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" в столицата. Сигналът е получен в пожарната в 7 часа, на мястото са изпратени два екипа, които са потушили огъня. Къщата, която е паметник на културата, и преди е била опустошавана от пожар. Министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 09.05.24 в 11:24
Владимир Путин на Червения площад в Москва, 9 май 2024 г.

Путин: Нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност

В речта си на традиционния военен парад на Червения площад в Москва по случай 79-та годишнина от Деня на победата руският президент Владимир Путин обвини западните страни, че изкривяват истината и забравят уроците на Втората световна война. Русия преживява сложен период и съдбата ѝ зависи от всеки от нас, каза Путин пред 9 хиляди участници и..

публикувано на 09.05.24 в 11:16

Сенатори републиканци против участие на САЩ в т.нар. пандемично споразумение на СЗО

В края на февруари в Съединените щати започна дискусия във връзка с т.нар. пандемично споразумение, което се обсъжда от страните членки на Световната здравна организация. Преди началото на 77-ата Световна здравна асамблея в края на месеца в писмо до Джо Байдън група републикански сенатори настояват САЩ да не се присъединяват към нито един договор,..

публикувано на 09.05.24 в 10:58

Недостигът на лекарства в Англия е на критично ниво

Недостигът на лекарства в Англия е на такова критично ниво, че пациентите са изложени на пряк риск за тяхното здраве и дори смърт, алармира "Гардиън", позовавайки се на фармацевти. Ситуацията е толкова сериозна, че фармацевтите все по-често трябва да казват на пациентите, че само част от рецептата им може да бъде изпълнена и да ги помолят..

публикувано на 09.05.24 в 10:36

"Политико": Изборните резултати в РСМ може да съживят напрежението с България и Гърция

Изборните резултати в Северна Македония рискуват да съживят напрежението с България и Гърция и още повече да усложнят трудния път на страната към членството ѝ в ЕС, отбелязва "Политико". В коментара на изданието се напомня, че в резултат на вота ще има нова администрация от партията ВМРО-ДПМНЕ, която предприема конфронтационен подход спрямо..

публикувано на 09.05.24 в 10:32