Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли изграждането на канал "Истанбул" да промени баланса на силите в региона?

| Анализ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Може ли планираната от Турция нова връзка между Средиземноморието и Черно море да промени силите в региона в контекста на войната в Украйна? Предложеният съвременен вариант за връзката е от 2021-ва година. Тогава президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви идеята за изграждането на т.нар. канал "Истанбул", главно с цел облекчаване на търговския трафик през Босфора. Икономическата полза обаче води и до политически последствия.

"Каналът "Истанбул" ще вдъхне нов живот на региона. Дали ви харесва или не, започваме строителството му. И ще го дадем на нашия народ", заяви тогава Ердоган.

Със старта на строителството на моста Сазлъдере през 2021-ва година турският президент Ердоган даде начало на проекта. Струващият между 10 и 65 милиарда долара проект за 45-километровата връзка между Мраморно и Черно море, широка  275 метра, ще позволи на най-големите търговски кораби да минават безпрепятствено, а на Турция - да получава такси от експлоатацията и да се сдобие с алтернатива, която да позволи военни кораби на НАТО да влизат в Черно Море. Още преди войната в Украйна, през 2021-ва година, Русия изрази недоволството си, като определи това като "заплаха за сигурността на Европа".

По време на войната в Украйна нарасна значението на Конвенцията от Монтрьо. Русия, Турция, както и България и останалите черноморски държави, са част от договорката, която забранява на нечерноморски държави да допускат в региона през Босфора и Дарданелите военни кораби над 15 000 тона или не повече от девет военни съда с общ тонаж най-много 30 000 тона. Конвенцията ограничава престоя на влезлите до 21 дни. Контролът е на Турция, която спазва конвенцията.

Построяването на новия канал "Истанбул" може да промени ситуацията, предупредиха турски военни след началото на конфликта. "Каналът ще наруши политическото равновесие в Черно море и ще породи нестабилност", пише и в меморандум от 2022 година на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, чиято партия нанесе удар по структурите на Ердоган на местните избори преди броени дни. Няма опасност прокопаването на канала да е в противоречие на конвенцията от Монтрьо, смята Димитър Гърдев, експерт по международни отношения и международна сигурност.

"За да преодолее Конвенцията от Монтрьо президентът Ердоган трябва да прокопае нов канал някъде в Дарданелите, това е абсурд. Турция се оказва в момента с най-големия флот в Черно море. Обстановката в Черно море зависи изцяло от действията на тази държава и тази конвенция от Монтрьо, която беше подписана по желание на Турция и която беше подновена. Тя се подновява на 20 години. Последното преподписване е 2016 г., Турция не наложи никаква промяна. Тази конвенция регулира стратегическата уязвимост откъм морето на Турция."

"Въпросите в региона на Черно море трябва да се решават от крайбрежните държави", казва и посланик Таджан Илдем, председател на Центъра за икономически и външнополитически изследвания в Турция.

"Черно море има стратегическо значение, дори и за НАТО. Турция като член на НАТО също признава важността на района. За да бъде силна тази регионална сигурност, трябва да се имат предвид няколко неща. Първо в този регион съществуват доста продължителни конфликти. Второ, с анексирането на Крим от Русия през 2014-та година, страната вече има така наречените способности за отказ на достъп до определени райони. Като Кримския полуостров, който е като чадър за нейните въоръжени сили, а и така Крим стана платформа за проектиране на сила на юг, за което ползват тамошните военни съоръжения. Което включва и Сирия и Либия. Затова ни е нужен този холистичен подход към Черно Море. Да гледаме на него в по-широкия контекст на Средиземноморието. Защото ситуациите по сигурността си влияят една на друга. И не трябва да говорим единствено за морския аспект, а и виждаме сухопътния и въздушния му компонент. За Черно море трябва и да се съобразяваме с наложените договорни специфики за уреждане на отношенията. А Конвенцията от Монтрьо е част от това. Като пазител на тази конвенция, Турция с времето е доказала съобразяването с нея. Особено след началото на войната в Украйна.

Турция определи "специалната военна операция" на Русия като война. И затова Турция активира член 19 от Конвенцията, който забранява военни кораби на воюващите държави да влизат в Черно море."

Запитан това няма ли да се промени, ако бъде построен този нов канал "Истанбул", Таджан Илдем отбелязва:

"Не мисля, че това би променило ситуацията в Черно море. Към момента този проект не се реализира. Дори и кандидатът на управляващата партия за кмет на Истанбул също каза, че това не е в дневния ред на града. Не забравяйте също, че Конвенцията от Монтрьо е задължителна не само за Турция, но и за всички държави по света, включително и нашите съюзници. Затова казваме, че прилагането ѝ не зависи само от Турция, а и от всички останали държави. И Турция, макар да е пазител на конвенцията,  трябва да я спазва. Затова казваме, че е важно какво ще е регионалното сътрудничество. Турция, България и Румъния работят заедно да работят по създадената морска група за противоминни операции. През януари подписахме договора за сътрудничество. А сега ще започне прилагането."

И макар България, Турция и Румъния да са държави на НАТО, операцията в Черно море не е на НАТО.

"В момента е важно да се фокусираме върху това тристранно сътрудничество. Ще видим как ще се развие проектът. И по-късно е възможно да потърсим начини как да присъединим и други съюзници. Аз съм чувал мнения, които са изразявали скептицизъм към Конвенцията от Монтрьо, но сега те разбират нейната важност за предоставянето на сигурност в Черно море. Турция винаги се е застъпвала за т.нар. регионално притежаване на сигурността в Черно море. Това означава, че в името на сигурността в Черно море всички държави трябва да си сътрудничат. Но тъй като сега Русия не зачита установените с договори правила, не е възможно Русия да участва в това регионално упражняване на сигурността в Черно море. Но пък това дава шанс на държави като Турция, България и Румъния да участват в него. На първо място регионалните проблеми се усещат от държавите в региона. Те са си наши. Не на останалите държави. Турция, България и Румъния трябва да имат обща представа как да се справят с въпросите на сигурността."

САЩ подготвят стратегия за Черно море, която ще отразява засиления ангажимент не само към сигурността и отбраната, но и към енергетиката, инфраструктурата, търговията и инвестициите, подкрепата за укрепване на демократичните институции, борбата с корупцията, посочват български дипломати. Експерти по сигурността като Димитър Гърдев добавят - въпреки войната Черно море остава изключително важен икономически коридор.

Засега притесненията от строителството на канал "Истанбул" са само екологични. А пречките - административни. Месец преди местните избори в Турция административен съд на Истанбул вече беше отменил плана за застрояване в район Йенишехир. Съдът е оценил, че планът е незаконосъобразен, защото не било ясно как са оценили колко души ще бъдат засегнати от проекта. Строителството на канал "Истанбул" е и повод за критики към Ердоган от политическите му опоненти, а оскъдните източници сочат, че и в партията на Ердоган този проект не е на дневен ред.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Дарияна Куманова: Мечтата ми е да имам българче, което да пробие на световните сцени

"Все още си нямам българче, което да пробие на всички световни сцени - това ми е огромна мечта. Надявам се да я постигна". Това каза пред БНР доц. Дарияна Куманова - диригент, певец, музикален педагог, една от най-влиятелните жени в артистичния живот на Италия. Тя е и организатор на кастинга за млади таланти за Световния шампионат по сценични..

публикувано на 10.05.24 в 10:39

Лошо време в Гърция: Страната е обхваната от дъждове

Лошо време със силни дъждове обхвана Гърция. Силна буря засегна тази нощ Солун и Халкидики. Има наводнени пътища. Сили на пожарната спасяваха пътници в леки коли, които бяха отнесени от водата. Няма пострадали. Според прогнозите силни дъждове ще засегнат цялата страна през почивните дни. Пътна полиция предупреждава да се внимава при пътуване..

публикувано на 10.05.24 в 10:17

Километрично задръстване на магистрала "Тракия" в посока Пловдив

Километрично задръстване се е образувало на магистрала "Тракия" в посока Пловдив, в участъка преди пътен възел Мухово. Движението от Мухово до Гелеменово беше пренасочено преди час заради аварирал тежкотоварен камион, и на мястото са се натрупали автомобили, като придвижването по обходния маршрут е изключително бавно, съобщиха слушатели на БНР...

публикувано на 10.05.24 в 10:04

Маркет Линкс: При избори днес ГЕРБ-СДС биха имали 80 депутати, а ПП-ДБ - 55

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание спрямо броя им в предишното. Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС. При ДПС се очаква ръст - от 36 на 41 мандати. Така двете политически сили могат да съберат 121 депутати за мнозинство в Народното събрание.  При ПП-ДБ има спад - от 64 народни представители до 55 в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Тайнството на водата в картините на Месрур Сабит

Водата – тайнствена, трансформираща субстанция с огромна мощ е във фокуса на изложбата на Месрур Сабит "Формата на водата". Изложбата се открива тази вечер в столичната галерия "Теа Алба", където посетителите ще видят 13 негови платна. "Всичко тръгна буквално от мъглата. Едри капчици мъгла рано сутринта ме бяха намокрили и тръгнах да..

публикувано на 10.05.24 в 09:47

Базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика в Ловеч

В Ловеч се открива Регионален базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика, който ще продължи и утре. Базарът се организира от Министерството на труда и социалната политика и Регионалният център за Развитие на социалната икономика в Ловеч, съобщи Градимир Пенков – координатор на центъра: "Участие в базара ще вземат..

публикувано на 10.05.24 в 09:22
Сателитна снимка показва руски бомбардировачи на военното летище Енгелс в Саратовска област на Русия, поразено след успешна украинска атака с дрон на 4 декември 2022

Свалени дронове в Украйна и Русия

Руската противовъздушна отбрана е свалила няколко украински дрона над територията на страната. По-рано украинският президент отново призива за ускорени доставки на оръжия и боеприпаси за украинската армия. Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус, обяви, че страната му ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за..

публикувано на 10.05.24 в 09:22