Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люба Йорданова: Образованието се използва популистки, реформата да започне от учебниците

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Промяна на учебните програми и базово да се промени обучението на учители в университетите. Това са двете основни направления, от които може да се започне реформа в качеството на образованието у нас. 

Това препоръча Люба Йорданова от екипа на "Заедно в час" в интервю пред БНР.

Според нея в последните години правим 11 пъти избори и нула реформи в образованието. От "Заедно в час" са изразили позицията си в отворено писмо до управляващите и политиците.

"Без добро образование нито една друга реформа няма да е успешна. Време да седнем на масата и да говорим за качествено образование, за да сме адекватни на съвременния свят", призова Йорданова.

И коментира, че "в България образованието лесно се използва популистки, като предизборно клише, но никога не се стига до детайли, от какво има нужда системата, за да се промени спрямо нуждите на учениците и съвременната икономика".

"Лесно е да се каже "мислим по въпроса", образованието е приоритет, но не сме чули какво се има предвид и не сме видели решителни стъпки в посока качествено образование. Реформите в образованието не са популярни, не се харесват на всички и не носят бързи политически дивиденти. И затова партиите рядко се захващат", каза Люба Йорданова. И сподели, че големият обем от материал учениците не могат да го осмислят, "препускат" и не могат да направят логична връзка между предметите, които изучават.

Тя очаква да се чуе "какви са тези смели стъпки, с които ще направят огромната функционална неграмотност на учениците у нас да се намали". 

И е категорична, че промените за качествено образование в България трябва да започнат от промяна на учебните програми, философията им и университетите базово да променят подготовката на учителите. 

"Като за начало истинската реформа на учебните програми да започне от там какви искаме да са учениците като умения, знания, нагласи и ценности, какви да са уменията им в края на 7. клас, когато също има външно оценяване", обясни представителката на "Заедно в час".

Тя оцени като истинска реформа увеличението на заплатите на учителите и непедагогическия персонал. 

"Последната година правилна стъпка беше увеличението на заплатите учителите и непедагогическите специалисти. Това трябва да продължи, това е устойчива политика на МОН, защото възнагражденията в образованието не са справедливи спрямо отговорността, която учители и директори носят", коментира Йорданова. 

Тя даде за пример Естония, която е №1 в ЕС в сферата на образованието, с устойчиви менторски програми за млади учители - ментор-преподавател от университета. 

"Естония задържа младите си кадри, защото не е само до заплати. В за България има изследване на Световната банка, че до третата година младите учители напускат. Става въпрос за подкрепа и в каква среда работят", обясни Йорданова.

Тя препоръча родителите и учителите да минат от едната страна на барикадата в образованието, за да се случат промените за качествено образование.

Частните уроци не са в полза на учениците. Така до промяна не се стига, допълни Йорданова и каза, че родителите могат също да бъдат група за натиск с искане за качествено образование. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима убити в Рафах при израелска операция в района

Най-малко петима души са били убити при израелски атаки по град Рафах, информираха от местна болница, след като Израел обяви, че няма да се откаже от плановете си за операция там. Палестински медии съобщиха, че танкове и войници атакуват и пункта „Керем Шалом“, разположен на около 3 километра от града. Разрушен е терминалът за разпределение на..

публикувано на 07.05.24 в 03:18

"Хамас" е приел предложение за прекратяване на огъня

Палестинската групировка „Хамас“ е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. От израелската армия обаче заявиха, че продължават с плановете си за операция в град Рафах на фона на призивите на международната общност за въздържане от страна на Тел Авив.  Пред телевизия "Ал-Джазира"..

обновено на 07.05.24 в 01:16

Безплатни изследвания на пушачи в София, Благоевград, Пловдив и Плевен

Безплатни изследвания на дишането при пушачи ще се проведат през месец май в София, Пловдив, Плевен и Благоевград в рамките на кампанията „За живот без тютюнев дим“. Инициативата е на Асоциацията за профилактика на белодробните заболявания и Института за здравно образование и е посветена на Световния ден без тютюнев дим - 31 май.  Прегледите ще се..

публикувано на 06.05.24 в 22:46

Песнопения на патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир за Възкресение Христово

Песнопения на починалия патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир "Св. Лука" за Възкресението Христово. Така ще е и в през следващите дни. В центъра на храма е портретът на Негово светейшество с траурна лента в горния десен ъгъл.  Игуменията на Граничкия девически манастир сестра Фотиния каза, че притежава диск с песнопенията с..

публикувано на 06.05.24 в 20:34
Лидерът на

"Хамас" обяви, че приема условията за прекратяване на огъня в Газа, предложени от Египет и Катар

Палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. В съобщението на "Хамас" се отбелязва, че лидерът й в изгнание Исмаил Хания е уведомил лично катарския премиер и директора на египетското разузнаване, че е готов за замлъкване на..

публикувано на 06.05.24 в 20:09

Божури и диви лалета привличат туристи в Кюстендилско

Редки растения  - божури, които сега цъфтят, както и диви лалета, привличат много туристи и природолюбители в празничните дни в Кюстендилско. Срещат се в местността Черна нива ( между Кюстендил и Дупница), на връх Виден (1480 м.) в Конявския Балкан, както и в местността Голо бърдо, Пернишко. Цяла долина е с божури в Черна нива, към пътя Кюстендил -..

публикувано на 06.05.24 в 20:06

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то..

публикувано на 06.05.24 в 19:46