Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нито една партия или коалиция не подаде документи в първия ден за регистрация за изборите

Снимка: БГНЕС

Нито една партия или коалиция не подаде днес документи за регистрация за участие в изборите на 9 юни. Централната избирателна комисия започна от тази сутрин да приема заявления. 

Крайният срок е 17.00 часа на 24 април. 

Общественият съвет към ЦИК предложи мерки за прозрачност и за по-добра организация на вота. Сред предложенията са онлайн да бъде излъчвано както изграждането на софтуера, така и удостоверяването на машините за гласуване. 

Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното изграждане на софтуера за инсталиране, но и удостоверяването на съответствието.

От Обществения съвет към ЦИК предлагат онлайн излъчване да има и от помещенията, в които фирмата-изпълнител на дейностите по машинния вот инсталира софтуера, като се осигури непрекъснато присъствие на представители на ЦИК в процеса. Така ще се гарантира, че действията в склада за съхранение се извършват коректно.

Спешно, според Съвета, е решаването на проблема с диаметъра на шпатулите, на който се навива хартията на устройствата.

От ЦИК се иска и решение за единна спецификация на параваните, зад които се гласува с хартиени бюлетини, за да се предотврати използването на заснемаща техника или други манипулации, като например подмяна на бюлетина, внесена отвън.

За необходимост Съветът към ЦИК смята да се разработят нови образци на протоколи и изборни книжа, а те да се тестват от дългогодишни представители на секционните комисии.

За видеонаблюдението се предлага да има конкретни параметри на качеството на записите от излъчването, както и инструкция за поставянето на камерите в различните етапи на преброяването на бюлетините, както и обучение на секционните комисии, така че те да знаят коя бюлетина е действителна и недействителна, а планираната разяснителна кампания да постави акцент върху предимствата на гласуването с машини. Така същевременно да се обяснява на целеви групи кои са най-честите грешки при гласуването с хартиена бюлетина. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-малко разрешителни за строеж през първото тримесечие на годината

С близо 20 % намаляват разрешителните за строеж през първото тримесечие на годината спрямо предходното, сочат данните на Националния статистически институт.  Броят на планираните за строеж жилища намалява с 37,5 на сто. Спрямо първото тримесечие на предходната година обаче има лек ръст на броя на разрешителните за строеж.  Най-много от тях са в..

публикувано на 02.05.24 в 11:31

Пиян зад волана и с 2 деца в колата блъсна 4 паркирани коли във Велико Търново

Водач с близо 3 промила алкохол е предизвикал катастрофа с 4 паркирани автомобила във великотърновския квартал "Зона В". В колата, причинила инцидента, са пътували две деца.  На паркираните автомобили са нанесени значителни материални щети, а 24-годишният шофьор от Велико Търново, причинил катастрофата, е с 2,78 промила, според данните на..

публикувано на 02.05.24 в 11:29

Фондация "Заедно в час" с призив за подкрепа на "Училище за пример"

Време е всички в обществото да сме ангажирани с каузата за по-качествено образование , апелират от Фондация "Заедно в час" и отправят покана да подкрепим майската им кампания за набиране на средства за програмата "Училище за пример" . Програмата е двугодишна и е изцяло безплатна за училищата, които участват в нея , напомни пред БНР Лора..

публикувано на 02.05.24 в 11:14

Високи остават цените на агнешкото и на бензина в Гърция

До 19 евро за килограм достигна цената на агнешкото месо в специализираните магазини. От Асоциацията на потребителите съобщават, че тази година хранителните стоки за великденската трапеза са с 20% по-скъпи. Гърците търсят по-евтини стоки, за да покрият разходите си. Хиляди гърци, които живеят в северната част на страната пътуват до..

публикувано на 02.05.24 в 11:12
Валентина Васильонова

Валентина Васильонова: Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина . Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.  "Темата за сезонния труд в ЕС и в частност в селското стопанство е особено важна, а за нас като синдикати - силно проблемна", каза тя и..

публикувано на 02.05.24 в 10:31

Деца от 5 страни ще има на фестивала "Великденско яйце" в Босилеград

За 31-и път в Босилеград от днес до 7 май ще върви фестивалът "Великденско яйце" с участието на деца от Бесарабия с български произход, от Украйна и Молдова, Република Северна Македония, Сърбия, както и от различни градове от България.  Преди пандемията организаторът - сдружение "Глас" в Босилеград - кандидатства рекорд на Гинес по брой на..

публикувано на 02.05.24 в 10:28

Местни избори на много места в Англия и Уелс

Днес на много места в Англия и Уелс се провеждат местни избори. Милиони избиратели в Англия и Уелс избират 107 местни власти в Англия и 11 кметове, сред които и на Лондон. На частични избори ще бъде избран нов депутат от Блекпул Юг след оставката на бившия консерватор Скот Бентън. Гласоподавателите в Англия и Уелс освен това ще изберат 37..

публикувано на 02.05.24 в 10:08