Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания е все по-близо до плановете да създаде "поколение без тютюнев дим"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските депутати подкрепиха плановете на правителството за забрана за всеки, роден след 2009 година, да купува цигари, което на практика гарантира, че това ще стане закон.

Мерките, подкрепени от премиера Риши Сунак, оцеляха в Камарата на общините, въпреки съпротивата на няколко водещи фигури на торите, включително двама бивши премиери. Законопроектът за тютюна и цигарите беше приет с 383 гласа за и 67 гласа против. Министърът на здравеопазването Виктория Аткинс коментира, че планът ще създаде „поколение без тютюнев дим“. 

Някои от противниците на законопроекта, като бившият премиер Лиз Тръс пък смятат, че мярката ограничава личната свобода.  Депутатите от управляващата Консервативна партия получиха право на свободно гласуване, което означава, че не им беше наредено задължително да гласуват в полза на правителството. Почти пълната подкрепа обаче от страна на лейбъристите в опозиция гарантира одобрението на проектозакона. Премиерът Риши Сунак използва речта си по време на конгреса на торите през октомври миналата година, за да изложи за първи път плановете си, които ефективно ще забранят тютюнопушенето за бъдещите поколения чрез повишаване на законовата възраст всяка година. Неговите съюзници го приветстваха за това, че е на път да изпълни едно от ключовите си обещания.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог

В с. Баня недоволстват от отнетия им минерален плаж и парк за игра на децата

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода.  Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени...

публикувано на 30.04.24 в 10:38
Велико Търново

Четири нови случая на коклюш във Велико Търново

За четири нови случая на коклюш във Велико Търново съобщи Регионалната здравна инспекция в града. Едно от заболелите деца е 3-месечно неимунизирано бебе. То се е разболяло в чужбина и там е диагностицирано. Неимунизираното дете е прието за лечение в областната болница във Велико Търново. Останалите три нови случая на коклюш в региона..

публикувано на 30.04.24 в 10:32
Снимката е илюстративна - от руски удари в Одеса.

Ден на траур в Одеса заради руската атака: Вече 23-ма в болница, петима загинали

Ден на траур е обявен за днес в украинската Одеска област заради смъртта на петима души при руския ракетен удар вчера, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. Кипер изказва искрените си съболезнования на тези, които са загубили са близки. По негова информация броят на загиналите се е увеличил до..

публикувано на 30.04.24 в 10:29

Простреляното във Враца дете е изведено от реанимацията

Детето, което беше транспортирано с хеликоптер от Враца и оперирано по спешност в "Пирогов" след огнестрелно нараняване, вече е изведено от реанимация. Вечерта на 13 април т.г., хеликоптер транспортира по спешност 2-годишното дете след прострелване в главата с въздушна пушка. В момента, в който състоянието му позволи, екипът на проф. Николай..

публикувано на 30.04.24 в 10:28

Полицията в Кюстендил с мерки за безопасност за предстоящите празници

Създадена е организация и допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред по време на предстоящите Великденски празници в Кюстендилския регион, съобщават от Областната дирекция на полицията. Особено около храмовете и в района на няколкото манастира в Кюстендилско, които са около 10. Ще бъдат..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Протест пред НС: Не убивайте сектора с гъбите!

Пред Народното събрание се провежда протест срещу "унищожаването" на сектора на събирачите на гъби. Браншовите организации призовават: "Не убивайте сектора с гъбите!". Те се обявяват срещу готвените промени в закона за данъците върху доходите на физическите лица. С промените се предвижда отпадането на т.нар. "алтернативен данък", който..

публикувано на 30.04.24 в 10:05
Протест срещу изграждането на велоалея

Ремонтът на столичния бул. "Патриарх Евтимий" прерасна в политически спор

Сагата с ремонта на столичния бул. "Патриарх Евтимий" и промяната на движението с нови велоалеи, паркирането, включително и по "Фритьоф Нансен" продължава месец, а прогнозите са , че ще е още дълго.  Не се разбра дали това е реализиране на стар проект от миналия мандат, дали е нов, или пък е просто ремонт на асфалтовата настилка... Или е проект..

публикувано на 30.04.24 в 10:03