Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинения в НС заради отпадането на доклада за договора между "Булгаргаз" и "Боташ"

Радослав Рибарски
Снимка: БГНЕС

Докладът от работата на временната парламентарна комисия, разследваща сключения в началото на миналата година 13-годишен договор между "Булгаргаз" и турския газопреносен оператор "Боташ" за резервиране на капацитет, не влезе в дневния ред на пленарното заседание.

Това предизвика реакции от парламентарните групи.

Депутатът от Борислав Гуцанов от БСП призова докладът да влезе за гласуване, след което да бъде даден на ДАНС и прокуратурата:

"Започваме да мислим, че има други подбуди, не може да има пълно единомислие в комисията и той да не се включва за разглеждане". 

Радослав Рибарски от ПП-ДБ призова да се внесе доклада тази седмица: 

"Хората да видят дебата и да видят какви скандални споразумения са подписани от служебния кабинет".

Председателят на временната комисия и депутат от ГЕРБ-СДС Жечо Станков обясни, че има постъпила нова информация, а сроковете за работа на комисията не са приключили:

"Има новопостъпила информация с гриф, с която съм дал на членовете на комисията да се запознаят. ГЕРБ и аз имаме най-малък интерес този доклад да не влиза в зала. Говорите неща, които са неистини".

Миналия петък депутати от комисията съобщиха, че докладът ще бъде внесен тази седмица в пленарната зала и ще бъде изпратен на ДАНС и прокуратурата. Според членове на комисията "Булгаргаз" е бил ощетен от договора с турската компания с по около 500 хиляди долара на ден.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия обяви, че ще наложи вето на закона за чуждите агенти

Върховният комисар на ООН за правата на човека Волкер Тюрк изрази "дълбокото си разочарование" от приемането в Грузия на спорния закон за чуждестранното влияние. От НАТО определиха действията на управляващите в Тбилиси като "стъпка в погрешната посока", която отдалечава страната от европейската и евроатлантическата интеграция. А върховният..

публикувано на 15.05.24 в 17:41
Доц. Мартин Иванов

Доц. Мартин Иванов: Паралелите между 30-те и 40-те г. на XX век и днес са много силни и видими

Може би най-подходящо е да бъдат сравнени днешните ни дни със случилото се през 30-те и началото на 40-те години  - една доста продължителна икономическа криза, Голямата депресия, която прераства и в политическа. Паралелите между онова време и нашето са много силни и видими и бихме могли да потърсим известен опит, който да почерпим и днес...

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Атанас Запрянов

Запрянов: Последният пакет с помощи за Украйна се подготвя за изпращане

До дни ще бъде свикан Междуведомственият съвет по отбранителната индустрия и сигурност на доставките. Това обяви в Пазарджик служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Съставът на съвета вече е обновен: "Много скоро ще има заседание на този съвет. Опреснен е съставът във връзка с промените в Министерския съвет - нови министри,..

публикувано на 15.05.24 в 17:18
Президентът Румен Радев се срещна, с представители на Съюза на ректорите, които обявиха начало на протест в университетите заради ниското заплащане - 15 май 2024 г.

Радев: Българската наука и образование - ключът, за да се развиваме като модерна европейска държава

Президентът Румен Радев се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища заради недоволството на работещите в сектора и готовността им за протести от 20 май. Вчера Съветът на ректорите на висшите училища изпрати отворено писмо до редица институции по повод неизпълнените от държавата ангажименти за ръст на заплатите в сектора...

публикувано на 15.05.24 в 17:18
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Случващото се на пътя е огледало на българския парламент

Трябва изцяло нова философия, трябва изцяло нов закон за движение по пътищата и формула за фазово обучение. Докато има нежелание на институциите това да се случи, няма да има промяна. Докато държавните институции не седнат на една маса с експертите, за да изработят нова философия, ще има проблем.  Това предупреди в интервю пред БНР Йонко..

публикувано на 15.05.24 в 17:01

Обществено обсъждане в Каварна на проект за добив на газ в румънската зона на Черно море

Обществено обсъждане се проведе днес в Каварна във връзка с проект за добив на природен газ в Черно море в Румъния. В публичните консултации участие взеха представители на Министерствата на околната среда и водите в България и Румъния, експерти от фирмата, изготвила доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и представители на..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

В Ямболско очакват по-слаба зърнена реколта

Въпреки падналите през последните седмици валежи зърнената реколта в Ямболска област се очаква да е значително по-слаба от тази през миналата година. Състоянието на пролетниците към момента е добро. Продължилото няколко месеца засушаване е попречило за развитието на пшеницата и ечемика, посочи председателят на ямболската структура на..

публикувано на 15.05.24 в 16:33