Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

Президентът Володимир Зеленски.
Снимка: БТА

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си. 

Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано от украинския държавен глава. Не се уточнява дали мъжът е успял да предаде някаква информация за него. Задържането на заподозрения е било осъществено на базата на информация от украинските разузнавателни служби. Той може да получи до 8 години в затвора, ако бъде признат за виновен от съда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще загуби войната без помощта на американския Конгрес

Украйна ще загуби войната без помощта на американския Конгрес, призна публично украинският президент. Володимир Зеленски изрази готовност да приеме във вид на заем военните доставки, блокирани вече шести месец от републиканците. Военен говорител съобщи за..

публикувано на 07.04.24 в 20:37

Зеленски поиска още оръжие след руската атака с над 40 ракети и 40 дронове

Украинският президент Володимир Зеленски поиска повече доставки за противовъздушната отбрана, след като Русия изстреля рано тази сутрин над 40 ракети и 40 дрона и нанесе щети по критичната инфраструктура в пет области. За атаката са използвани..

публикувано на 11.04.24 в 09:33
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски призова лидерите на страните от "Три морета" да съдействат за набавяне на военна помощ за Киев

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова лидерите на страните от инициативата "Три морета" да използват целия си дипломатически арсенал за набавяне на военна помощ за Киев. "Това ще е помощ и за сигурността и на вашите страни", заяви..

публикувано на 11.04.24 в 21:45
Стефан Димитров

България подкрепя формулата за мир на Зеленски

България подкрепя формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски, потвърди служебният министър на външните работи Стефан Димитров в откриващата си реч на Конференцията за сигурността в Черно море в рамките на Кримската платформа...

публикувано на 15.04.24 в 10:24
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова за активна подкрепа срещу руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде БТА. Киев и Москва са били близо до..

публикувано на 16.04.24 в 07:37
Президентът Володимир Зеленски подписа указа

Зеленски подписа новия закон за мобилизацията

Украинският президент Володимир Зеленски подписа днес новия закон, който променя правилата за мобилизация, предаде Ройтерс, като се позова на уебсайта на парламента. Това съобщи БТА. Нормативният акт ще влезе в сила месец след публикуването му в..

публикувано на 16.04.24 в 18:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на Европейската комисия Усрула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен и Никос Христодулидис са на посещение в Бейрут

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Кипър Никос Христодулидис са на посещение днес в Бейрут за разговори с ливанското ръководство по въпросите на миграцията. Брюксел е готов да предостави финансова помощ на..

публикувано на 02.05.24 в 05:10
Хамза Юсаф

Фаворитите за наследници на първия министър на Шотландия проведоха неофициални разговори

Двамата фаворити за наследници на  напускащия поста си  първи министър  на Шотландия Хамза  Юсаф проведоха неофициални разговори. Джон Суини и Кейт Форбс са се срещнали  още във  вторник, според говорител на Форбс. И двамата казаха, че обмислят..

публикувано на 02.05.24 в 04:10

Водещи в Би Би Си съдят корпорацията за дискриминация

Четири  жени  водещи  в телевизията на Би Би Си  започнаха съдебни дела срещу  корпорацията  на основание дискриминация по пол и възраст и равно заплащане. Мартин Кроксал, Анита Маквей, Карин Джаноне и Касия Мадера  се явиха  на двудневно изслушване..

публикувано на 02.05.24 в 03:44

Урсула фон дер Лайен участва в честванията на 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

"Европа винаги ще стои на ваша страна за решаването на Кипърския въпрос", увери кипърския народ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в специално видеообръщение по повод 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС. Тя..

публикувано на 02.05.24 в 03:39

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха..

публикувано на 01.05.24 в 21:44

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта за "чужди агенти" на фона на протести

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците, съобщава Ройтерс...

публикувано на 01.05.24 в 21:32

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от..

публикувано на 01.05.24 в 21:23