Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Радослав Рибарски
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година.

Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година е, че страната ни няма готовност и това натовари драстично потребителите.

Срещу предложението гласуваха само от ПП-ДБ. Техният проект за промени в Закона за енергетиката бе отхвърлен. В него се предлагаше разширяване на кръга на лицата, които могат да сезират КЕВР за злоупотреби и манипулации на пазара на едро на енергия и се засилваха правомощията на енергийни регулатор като разследваща и санкционираща институция. 

Правителството не е изготвило критериите и механизма за компенсация на енергийно бедните, няма и достатъчно средства във Фонд Сигурност на електроенергийната система. На аргумента, че приемането на отлагането ще доведе до загуба на средства по ПВУ, вносителите отговориха, че Брюксел не е поставял като изискване точна дата за излизане на свободния пазар.

"Никъде в регламента, никъде в документите на Европейският съюз не е записана конкретна дата. Този ангажимент беше поет едностранно от тогавашния финансов министър Асен Василев. Само че този ангажимент не може да бъде изпълнен и, ако се създаде този хаос, ще го отнесат, наистина, битовите потребители. Никой не защитава електроснабдителните дружества. Те казват: "Ние не можем да се справим".  Аз, колеги, много искам след 2 години ние да отидем на Луната, но как ще се случи това?", попита Делян Добрев от БСП.

Единствено от ПП-ДБ се противопоставиха на предложенията. Радослав Рибарски изрази опасение, че това може да доведе до загуба на средства по ПВУ, тъй като страната за пореден път се отказва от поети ангажименти:

"Според мен не разбрахте въобще целия механизъм. Това, което ще направите обаче, е с отлагането да оставите единствено едни 6 месеца, в които да излязат битовите потребители на изцяло либерализиран пазар. Няма да има след това механизъм, който да подпомогне тяхното потребление и цените. Казахте, че няма дата, но в реформата по ПВУ ясно е записано, че ние минаваме плавно към либерализиран пазар".

Правителството планира отпускането на 30 милиона лева за училища, детски градини, читалища, детски спортни школи, храмове и манастири. Средствата се предвижда да покрият разликата между борсовата и регулираната цена на електроенергията.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високи остават цените на агнешкото и на бензина в Гърция

До 19 евро за килограм достигна цената на агнешкото месо в специализираните магазини. От Асоциацията на потребителите съобщават, че тази година хранителните стоки за великденската трапеза са с 20% по-скъпи. Гърците търсят по-евтини стоки, за да покрият разходите си. Хиляди гърци, които живеят в северната част на страната пътуват до..

публикувано на 02.05.24 в 11:12
Валентина Васильонова

Валентина Васильонова: Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина . Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.  "Темата за сезонния труд в ЕС и в частност в селското стопанство е особено важна, а за нас като синдикати - силно проблемна", каза тя и..

публикувано на 02.05.24 в 10:31

Деца от 5 страни ще има на фестивала "Великденско яйце" в Босилеград

За 31-и път в Босилеград от днес до 7 май ще върви фестивалът "Великденско яйце" с участието на деца от Бесарабия с български произход, от Украйна и Молдова, Република Северна Македония, Сърбия, както и от различни градове от България.  Преди пандемията организаторът - сдружение "Глас" в Босилеград - кандидатства рекорд на Гинес по брой на..

публикувано на 02.05.24 в 10:28

Местни избори на много места в Англия и Уелс

Днес на много места в Англия и Уелс се провеждат местни избори. Милиони избиратели в Англия и Уелс избират 107 местни власти в Англия и 11 кметове, сред които и на Лондон. На частични избори ще бъде избран нов депутат от Блекпул Юг след оставката на бившия консерватор Скот Бентън. Гласоподавателите в Англия и Уелс освен това ще изберат 37..

публикувано на 02.05.24 в 10:08

Д-р Антоанета Тончева: Ще обжалваме указанията за отпускане на специалните медицински храни

На 30 април на сайта на НЗОК се появиха указания за отпускане на специалните медицински храни. Те обаче не удовлетворяват хората, които са влезли в тази битка .  Пред БНР д-р Антоанета Тончева - генетик, член на Сдружение "Общност Мостове", коментира как се е стигнало до сегашната ситуация: "Една от горещите теми, по които работи сдружението..

публикувано на 02.05.24 в 09:46

Засилено движение от граничните пунктове в Гърция, фериботите работят по график

Силно е движението по гръцките пристанища. Пътува се само с предварителна резервация. Някои компании отказват да превозват електроавтомобили с кораби. Стачката приключи тази сутрин и фериботите отново се движат по разписание, съобщават транспортните агенции. Поради силния трафик на туристи към островите по основните направления от..

публикувано на 02.05.24 в 09:44
Посетители наблюдаваj детектора ATLAS по време на Дните на отворените врати на ЦЕРН, Европейската лаборатория по физика на елементарните частици (CERN), близо до Женева, Швейцария, архив, септември 2019 г.

Още по-мощен ускорител на частици се очаква в ЦЕРН преди края на този век

Вече четвърт век и български учени участват в разкриването на тайните на Вселената. За това в ЦЕРН помагат български детектори , които регистрират причинените от учените сблъсъци в големия ускорител на частици. Бъдещето обаче е на новите изследвания, за които ЦЕРН вече има планове с новия ускорител. Неговото строителство трябва да започне до..

публикувано на 02.05.24 в 09:25